Welkom bij onze blogpost over Dong Quai, ook bekend als Angelica sinensis of de “Vrouwelijke Ginseng”. In deze blogpost duiken we dieper in op dit eeuwenoude kruid en ontdekken we waarom het de aandacht van vrouwen over de hele wereld heeft getrokken. We zullen de voordelen, werking in het lichaam, aanbevolen gebruikers, mogelijke bijwerkingen, combinaties met andere supplementen, de veiligheid en de juiste dosering bespreken. Lees verder en ontdek waarom Dong Quai een waardevolle aanvulling kan zijn op jouw welzijnsroutine.

Voordelen van Dong Quai

Dong Quai staat bekend om zijn diverse voordelen voor de vrouwelijke gezondheid. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege de veronderstelde hormonale balancerende eigenschappen. Het kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, het verminderen van menstruatiekrampen en het verlichten van symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Bovendien kan Dong Quai ook een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid en de algehele reproductieve gezondheid van vrouwen.

Onderzoeksresultaten

Er is enig onderzoek gedaan naar de effecten van Dong Quai, maar het is belangrijk op te merken dat er nog beperkt wetenschappelijk bewijs is om de beweerde voordelen volledig te ondersteunen. Hier zijn enkele studies die tot nu toe zijn uitgevoerd:

 1. Menstruele symptomen: Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Phytotherapy Research” onderzocht de effecten van Dong Quai bij vrouwen met menstruatieklachten. De resultaten toonden aan dat Dong Quai een positieve invloed had op de intensiteit van de symptomen, zoals pijn, krampen en stemmingswisselingen. Het suggereerde dat Dong Quai mogelijk kan helpen bij het verminderen van deze symptomen, maar verder onderzoek is nodig om de bevindingen te bevestigen.
 2. Menopauze: Een andere studie, gepubliceerd in het “Journal of Alternative and Complementary Medicine”, onderzocht het gebruik van Dong Quai bij vrouwen in de menopauze. De resultaten suggereerden dat Dong Quai enig potentieel kan hebben bij het verminderen van opvliegers en andere symptomen van de menopauze. Het merkte echter op dat grotere, goed gecontroleerde studies nodig zijn om de effecten en veiligheid ervan verder te onderzoeken.
 3. Reproductieve gezondheid: Er zijn ook enkele studies uitgevoerd naar de mogelijke voordelen van Dong Quai bij de ondersteuning van de vruchtbaarheid en de reproductieve gezondheid van vrouwen. Deze studies hebben aangetoond dat Dong Quai enkele hormonale effecten kan hebben en de bloedcirculatie naar de baarmoeder kan bevorderen, maar verder onderzoek is nodig om de specifieke mechanismen en voordelen beter te begrijpen.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste van deze studies kleinschalig waren en dat er meer grootschalig onderzoek nodig is om de effecten van Dong Quai volledig te begrijpen. Het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen en met een zorgverlener te spreken voordat je Dong Quai of andere supplementen gaat gebruiken, met name als je een bestaande medische aandoening hebt of andere medicijnen gebruikt.

 

Werking van Dong Quai in het lichaam

De werking van Dong Quai in het lichaam is te danken aan de aanwezigheid van actieve bestanddelen, waaronder fytochemicaliën zoals ferulinezuur, ligustilide en butenolide. Deze stoffen hebben oestrogeenachtige effecten en kunnen zich binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam, wat kan helpen bij het handhaven van een gezonde hormonale balans. Bovendien heeft Dong Quai ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen, die kunnen bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn.

Aanbevolen gebruikers van Dong Quai

Dong Quai is met name populair onder vrouwen, vooral diegenen die op zoek zijn naar natuurlijke ondersteuning bij menstruatieklachten, PMS-symptomen en menopauzale ongemakken. Het kan ook nuttig zijn voor vrouwen die hun vruchtbaarheid willen bevorderen. Het is belangrijk op te merken dat Dong Quai niet geschikt is voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, aangezien de effecten op de foetus of baby nog onbekend zijn. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan je regime.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel Dong Quai over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij juist gebruik, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Deze kunnen onder andere maagklachten, huidirritatie en lichtgevoeligheid omvatten. Bovendien kan Dong Quai de bloedstolling beïnvloeden, dus mensen die antistollings-medicijnen gebruiken, nemen beter geen Dong Quai.

Is het gevaarlijk?

Over het algemeen wordt Dong Quai als veilig beschouwd wanneer het op de juiste manier en onder begeleiding wordt gebruikt. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele potentiële risico’s en voorzorgsmaatregelen:

 1. Bloedverdunning: Dong Quai kan een bloedverdunnend effect hebben, vergelijkbaar met aspirine. Dit betekent dat het de bloedstolling kan beïnvloeden. Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken of bloedstollingsstoornissen hebben, moeten voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze Dong Quai gebruiken.
 2. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor Dong Quai. Als je symptomen van een allergische reactie, zoals huiduitslag, jeuk of ademhalingsproblemen ervaart na het gebruik van Dong Quai, stop dan onmiddellijk met het gebruik en zoek medische hulp.
 3. Zwangerschap en borstvoeding: Dong Quai wordt over het algemeen niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, omdat de effecten op de foetus of baby nog onbekend zijn. Het is essentieel om altijd advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je Dong Quai gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
 4. Interacties met medicijnen: Dong Quai kan wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, hormoontherapie en immunosuppressiva. Het is belangrijk om je zorgverlener te informeren over alle supplementen en medicijnen die je gebruikt om mogelijke interacties te voorkomen.

Waarmee wordt Dong Quai vaak gecombineerd?

Dong Quai wordt vaak gecombineerd met andere kruiden en supplementen om de voordelen te vergroten en specifieke gezondheidsdoelen te ondersteunen. Enkele populaire combinaties zijn:

 1. Vitex (Monnikspeper): Dong Quai kan worden gecombineerd met Vitex, ook bekend als Monnikspeper, om de hormonale balans verder te ondersteunen. Vitex staat erom bekend de productie van progesteron te bevorderen en kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus.
 2. Black Cohosh: Voor vrouwen die symptomen van de menopauze ervaren, kan het combineren van Dong Quai met Black Cohosh gunstig zijn. Black Cohosh is een ander kruid dat wordt gebruikt om opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen te verminderen.
 3. Ashwagandha: Dong Quai kan ook worden gecombineerd met Ashwagandha, een adaptogeen kruid dat stressverlagende eigenschappen heeft. Samen kunnen ze helpen bij het verminderen van stressgerelateerde hormonale onevenwichtigheden en het bevorderen van een gevoel van ontspanning.
 4. Ginseng: Het combineren van Dong Quai met Ginseng kan een synergetisch effect hebben op de algehele energie en vitaliteit. Beide kruiden worden traditioneel gebruikt om het immuunsysteem te versterken en vermoeidheid te verminderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het raadplegen van een zorgverlener of een gekwalificeerde kruidendeskundige essentieel is voordat je verschillende supplementen combineert. Zij kunnen de specifieke behoeften en mogelijke interacties met medicijnen beoordelen om ervoor te zorgen dat de combinatie veilig en effectief is voor jouw individuele situatie.

Conclusie

Samengevat kunnen we concluderen dat Dong Quai, ook bekend als Angelica sinensis of de “Vrouwelijke Ginseng”, een eeuwenoud kruid is dat traditioneel wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde. Hoewel er enig onderzoek is gedaan naar de effecten ervan, is er nog beperkt wetenschappelijk bewijs om de beweerde voordelen volledig te ondersteunen.

Dong Quai wordt vaak gebruikt door vrouwen die op zoek zijn naar natuurlijke ondersteuning bij menstruatieklachten, PMS-symptomen, menopauzeverschijnselen en vruchtbaarheidsproblemen. Het wordt verondersteld hormonale balancerende eigenschappen te hebben en kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Bovendien heeft Dong Quai ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen die bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn.

Het is belangrijk om op te merken dat Dong Quai niet geschikt is voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Er zijn ook mogelijke bijwerkingen, zoals maagklachten en huidirritatie, en het kan wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen. Daarom is het cruciaal om medisch advies in te winnen voordat je Dong Quai gebruikt, vooral als je een onderliggende medische aandoening hebt of andere medicijnen gebruikt.

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Lees hier meer over Panax Ginseng , Siberische Ginseng en Shatavari.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen