gerstegras en tarwegras - smoothie Gerstegras en Tarwegras zijn twee bijzondere superfoods die erg populair zijn omwille van hun brede gezondheidswerking. Het zijn glutenvrije supplementen die hun unieke karakter en waarde ontlenen aan het kiemingsproces dat ze ondergaan.

In de onderstaande blog nemen we je graag mee in de wondere wereld van Gerstegras en Tarwegras. Je ontdek alles wat je moet weten over de werking, de voedingsstoffen en de gezondheidsvoordelen van deze grassen. We laten ook een aantal belangrijke verschillen de revue passeren zodat je kan kiezen welk van de twee het beste aansluit bij jouw wensen of behoeften.

Tot slot krijg je dan nog een paar handige tips om superfoods op een lekkere en gemakkelijke manier in je keuken te gebruiken. Als je dus benieuwd bent naar het enorme potentieel van dit ‘groene goud’, ben je op de juiste plek aanbeland.

Wat is tarwegras en waar komt het vandaan?

gerstegras en tarwegras

In tegenstelling tot andere superfoods, zoals bijvoorbeeld chlorella, spirulina, maca, ashwagandha, groeit tarwegras gewillig op eigen bodem. Tarwegras is de naam van de jonge scheuten die uit gekiemde tarwekorrels tevoorschijn komen. Deze scheuten zitten boordevol nutriënten die de plant in het beginstadium nodig heeft om te groeien.

Net op het moment dat de concentratie aan nutriënten het hoogst is, wordt het gras vervolgens geoogst. Dat verklaart meteen dan ook waarom het zo’n krachtige en veelzijdige werking op onze gezondheid heeft. Tarwegras is erg rijk aan chlorofyl en het heeft hieraan zijn typische intense groene kleur te danken.

Bladgroenpoeder

Tarwegras poeder Europa

8,9518,95

De voedingsstoffen in tarwegras?

Tarwegras bevat een ongelooflijke schat aan micronutriënten, vezels, vitaminen en mineralen. Zo bevat het onder meer:

 • ijzer
 • calcium
 • magnesium
 • cholorofyl
 • enzymen
 • 17 aminozuren
 • vitamine A, B3, B6 en vitamine C
 • eiwitten

De werking en voordelen van tarwegras

Tarwegras brengt je lichaam en geest in balans!

Tarwegras zit zoals je hierboven kunt zien boordevol antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen, en heeft zo een sterk antibacteriële en ontstekingsremmende werking. De heilzame effecten die het gebruik van tarwegras met zich meebrengt, zijn dan ook enorm talrijk. Zo kun je tarwegras gewoon gebruiken als een dagelijkse energiebooster, maar je kan het ook inzetten als ondersteuning bij allerlei kwalen.

Nog meer voordelen van tarwegras

 1. Tarwegras helpt bij het uitscheiden van toxines

De nutriënten in tarwegras dragen bij tot het afvoeren van opgeslagen gifstoffen uit het lichaam. Het heeft een erg zuiverende werking waardoor je zelfs na een relatief korte periode van gebruik je energieniveau al kan voelen toenemen.

2. Tarwegras bevordert de spijsvertering

Tarwegras is ook enorm rijk aan allerlei enzymen die je spijsvertering in hoge mate ondersteunen. Vaak rapporteren gebruikers een gevoelige verbetering van allerlei klachten en aandoeningen ter hoogte van het maag-darmkanaal. Onderzoek wijst uit dat het o.a. verlichting kan bieden bij winderigheid en een opgeblazen gevoel, maar ook bij het prikkelbare darmsyndroom en constipatie.

3. Tarwegras brengt je immuunsysteem in balans

Meerdere studies hebben aangetoond dat tarwegras de groei van bepaalde infecties kan vertragen of zelfs een halt toeroepen. Vooral bij de behandeling van infecties die resistent zijn tegen klassieke antibiotica of bij mensen die daar allergisch voor zijn kan dit een goede ondersteuning bieden.

4. Preventie en ondersteuning van de behandeling van kanker

Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de antioxidanten uit tarwegras oxidatieve schade aan het DNA helpen voorkomen. Daardoor kan het de groei van kankercellen afremmen en in sommige gevallen zelfs kankercellen doden. Bovendien blijkt het ook de werkzaamheid van chemotherapie te verhogen en de schadelijke neveneffecten ervan te verzachten.

5. Regulering van de bloedsuikerspiegel

Een hoge bloedsuikerspiegel geeft in de praktijk vaak aanleiding tot een breed gamma aan klachten. Hoofdpijn en vermoeidheid zijn wellicht de twee meest voorkomende symptomen die hiermee te maken hebben. Op lange termijn kan een te hoge bloedsuikerspiegel zelfs leiden tot schade aan het zenuwstelsel, gezichtsproblemen en huidinfecties. Onderzoek bij zowel dieren als mensen heeft aangetoond dat een regelmatig gebruik van tarwegras bijdraagt tot een gevoelige verlaging van de bloedsuikerspiegel. Daardoor wordt het wel eens gebruikt als ondersteuning bij de behandeling van diabetes type 2.

Bladgroenpoeder

Tarwegras poeder Europa

8,9518,95

Wat is gerstegras en waar komt het vandaan?

gerstegras en tarwegras

Buiten het feit dat het van gerstekorrels afkomstig is, is er biologisch geen verschil tussen gerstegras en tarwegras. Het dient wel iets langer te kiemen eer het geoogst kan worden. Daarnaast wordt het in tegenstelling tot tarwegras ook vaker buiten dan binnen geteeld.

Welke voedingsstoffen bevat gerstegras nog?

 • Vitamine A, C, E en K
 • Vitamine B1 (Thiamine)
 • Chlorofyl
 • Vezels
 • Magnesium
 • Calcium
 • Foliumzuur
 • Zink

Zoals je hierboven kan zien zijn er een grote overeenkomst met de voedingsstoffen die in tarwegras aanwezig zijn. Er zijn echter wel degelijk subtiele verschillen die ervoor zorgen dat gerstegras een net iets andere werking heeft dan tarwegras, hierover hieronder meer.

De werking en voordelen van gerstegras

Mind, body en Soul!

Gestegras heeft een heel uniek nutriëntenprofiel. Het heeft meer in het bijzonder een ongekend hoog proteïne gehalte van 20 à 25%. Bovendien bevat het alle 8 essentiële aminozuren. Dat zijn precies die aminozuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit resulteert in een hele reeks gezondheidsvoordelen biedt, zoals o.a.

 • verbeteren van de slaap/nachtrust
 • regulering van de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk
 • een verbeterde weerstand
 • verlichting van gastro-intestinale problemen
 • Ontgiftende werking
 • Bevordert de spijsvertering

Bladgroenpoeder

Tarwegras poeder Europa

8,9518,95

Nog meer belangrijke voordelen van Gerstegras

 Gerstegras werkt net zoals tarwegras sterk ontgiftend en immuun- en spijsverteringsbevorderend. Toch zijn er ook een aantal voordelen die meer specifiek aan het gebruik van tarwegras verbonden zijn:

1. Gerstegras zorgt voor verjongend effect

Gerstegras stimuleert de regeneratie van cellen zonder enige schadelijke neveneffecten. De overvloedig aanwezige cholorofyl, vitaminen B, ijzer en fycocianine bevorderen de aanmaak van beenmerg en witte en rode bloedcellen.

2. Gerstegras bevordert de gezondheid en elasticiteit van de huid

Gerstegras draagt bij tot het behoud van een gezonde en elastische huid. De talrijk aanwezige enzymen en selenium beschermen ook tegen allerlei externe bedreigingen zoals schadelijke UV-stralen, smog en wind.

3. Gerstegras als regulator van de PH-waarde

De PH-waarde heeft betrekking op de mate van balans tussen de basen en de zuren in ons bloed. Vaak ontstaat er een onevenwicht tussen beiden door een ongezonde levensstijl en een fout voedingspatroon. Een PH-waarde die uit balans is kan leiden tot allerlei klachten en kwalen als slaapproblemen, hartproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en constipatie.

Gerstegras wordt alom geprezen om zijn sterk alkaliserende of basische werking en kan als dusdanig die balans helpen herstellen. Het helpt overmatige zuur van het bloed tegen te gaan en draagt zo in hoge mate bij tot onze algemene gezondheid.

****************************************************

Zoals je hebt kunnen zien kennen gerstegras en tarwegras vele gezondheidsvoordelen! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon.

Verschillen tussen Gerstegras en Tarwegras

Alle essentiële voedingsstoffen

Zoals aangehaald zijn er heel wat gelijkenissen, maar ook wezenlijke verschillen tussen beide grassoorten. Beiden zijn rijk aan chlorofyl, maar gerstegras in mindere mate dan tarwegras. Het laatste heeft dan op zijn beurt weer een rijker nutriëntenprofiel.

Experten stellen dat gerstegras een “vrije radicalen jager” is en in die hoedanigheid ook ontstekingsremmend werkt. Tarwegras is eerder een glycoproteïne die naast zijn anti- inflammatoire werking ook als een antioxidant werkt.

Toepassing Gerstegras en Tarwegras

Gebruikers die beide grassen in huis hebben zullen echter beamen dat het grootste verschil in de smaak zit. Tarwegras kan je namelijk aanlengen met water en zo als tarwegrassap consumeren. Gerstegras daarentegen heeft een meer bittere smaak en laat zich het liefst combineren met fruitsap of andere dranken die de smaak wat helpen verzachten.

Sommigen geven daarom de voorkeur aan tabletten maar het vaakst worden ze in poedervorm verkocht. Het voordeel is dat je op die manier de hoeveelheid naar eigen wens kan doseren (overschrijdt echter nimmer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op de verpakking staat!). Bovendien kan je het zo nog eens op een creatieve manier integreren in je bestaand voedingspatroon. Zowel gerstegras als tarwegras laten zich bijvoorbeeld gemakkelijk mengen in een overheerlijke smoothie of in een lekkere dressing.

Gerstegras en Tarwegras – Wat is beter?

Als je de voor jou ideale keuze wil maken, kan je het best de voedingswaardetabellen nauwkeurig bekijken. Op basis daarvan kan je zien wat het best aansluit bij je noden.

Hoewel tarwegras meer chlorofyl bevat, is gerstegras sowieso wel het meest voedzaam van de twee. Dit komt door de hogere concentratie aan vitaminen, nutriënten en mineralen.

Bij twijfel kan je de volgende vuistregel in acht nemen:

 1. Tarwegras: ideaal wanneer je je immuunsysteem wil versterken of je goed en energiek wil voelen.
 2. Gerstegras: geschikt wanneer we ons lichaam meer in balans willen brengen of het van voedingsstoffen voorzien.

Het is dus perfect mogelijk dat je afhankelijk van je behoefte afwisselt tussen de twee. Bovendien zijn er ook genoeg mensen die het gewoon tegelijkertijd gebruiken en zelfs mengen. Zolang je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt, is daar niets op tegen.

Bladgroenpoeder

Tarwegras poeder Europa

8,9518,95

Conclusie: Gerstegras en tarwegras – voor elk wat wils

Hoewel ze er bijna identiek uitzien, blijken tarwegras en gerstegras toch elk een aantal even unieke als bijzondere gezondheidseffecten te vertonen. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat deze twee wonderbaarlijke grassen aan een stevige opmars bezig zijn. Ze hebben hun plaats verworven in de keuken van een steeds grotere groep gebruikers die bewust met gezondheid bezig is.

Natuurlijk kan geen enkel supplement en ook geen superfood een evenwichtige en volledige voeding vervangen. Dat geldt ook voor tarwegras en gerstegras, maar het staat wel buiten kijf dat het een enorme positieve impact kan hebben op je algemene gezondheid. Als je het in huis wil halen, zal je het je gegarandeerd niet beklagen. En merken dat het gras niet altijd groener is aan de overkant!

*************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook onze Top 11 van Ayurvedische kruiden of ontdek meer over CBD olie en haar bijzondere werking op lichaam en geest!

Tarwegras poeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *