-21%

Cat’s claw, ook wel kattenklauw genoemd, is een houtachtige klimplant die groeit in de regenwouden van Zuid- en Centraal-Amerika. Haar naam heeft het te danken en haar uiterlijk: de haken en klauwen van het kruid lijken op de klauwen van een kat die in een boom klimt. De inheemse bevolking van het Amazone-regenwoud gebruikt Cat’s Claw al ruim 2000 jaar als remedie tegen een heleboel kwalen. Zo maakten zij toen al van de wortels en schors medicijnen. Om diezelfde indrukwekkende geneeskrachtige eigenschappen wordt kattenklauw ook vandaag de dag in onze contreien veelvuldig geconsumeerd. Al eeuwenlang wordt Cat’s Claw door de locals gebruikt als traditioneel geneesmiddel. Wil je weten of kattenklauw ook iets kan betekenen voor jou en jouw kwalen? Lees dan zeker verder en ontdek de 5 belangrijkste voordelen van cat’s claw!

De Top 5 voordelen van Cat’s Claw (Kattenklauw)

5 Voordelen van Cats Claw

Cats Claw is zoals gezegd een klimplant die in het tropische Amazonewoud, maar met name in Peru. Cat’s Claw al eeuwen gebruikt als alternatief medicijnen tegen allerlei kwalen. In Peru wordt het zelfs de ‘leven gevende wijnstok van Peru’ genoemd. Dit komt met name door de positieve werking op ons lichaam. Zo bevatten de wortel en binnenschors van Cats Claw een stofje (Alkaloïden) die onze witte bloedcellen stimuleert, wat van positieve invloed is op ons immuunsysteem, maar ook dient ter bescherming van allerlei andere ziektes en kwalen. Je kunt hierbij denken aan: verbeteren van de weerstand, afremmen van ontstekingen en ontgiften van de darmen. Cat’s Claw werkt echter ook beschermend tegen virussen, schimmels en bacteriën. Om je een beter beelt te geven wat dit precies betekent heb ik hieronder de Top 5 voordelen van Cat’s Claw gezet.

-21%

1.   Remedie tegen Artritis

Cat’s claw (Uncaria tomentosa) wordt zeer vaak ingezet als remedie tegen artritis. Het kruid helpt namelijk de symptomen van reuma en osteoartritis te verbeteren.

Osteoartritis is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in het land. Typische klachten zijn stijve en pijnlijke gewrichten, waardoor bewegen moeilijker wordt. Cat’s claw bevat ontstekingsremmende extracten die ervoor zorgen dat je minder pijn en stijfheid ervaart tijdens lichamelijke activiteiten.

Reuma is een auto-immuunaandoening die resulteert in gezwollen en pijnlijke gewrichten die vaak warm aanvoelen. Ook bij deze aandoening kan kattenklauw deze pijnen helpen verlichten dankzij haar ontstekingsremmend effect.

2.   Boosten van het immuunsysteem

Kattenkruid wordt al duizenden jaren gebruikt door de inheemse bevolking van het Amazonegebied ter ondersteuning van een gezond immuunsysteem. Verschillende studies hebben intussen wetenschappelijk aangetoond dat cat’s claw het potentieel heeft om je hoeveelheid witte bloedcellen te verhogen. Dit maakt dat je afweermechanisme of immuunsysteem beter gewapend is om infecties en virussen te bestrijden.

Cat’s claw heeft ook antioxiderende en ontstekingsremmend effecten. Deze zorgen voor een verbeterde immuunfunctie en maken je weerbaarder tegen de vele ziekteverwekkers, waarmee je dagelijks overvloedig in contact komt.

Bovendien kan kattenklauw de werkzaamheid van vaccins bevorderen. Mensen die kattenklauw enkele weken tot maanden voor hun vaccinatie innemen, behouden meer antilichamen na het vaccin en deze blijven ook voor een langere tijd in het lichaam aanwezig. Kattenklauw kan dus, in combinatie met een vaccin, een extra bescherming tegen virussen geven.

Benieuwd naar meer ondersteuning van het immuunsysteem? Kijk dan ook eens bij Ashwagandha.

3.   DNA-herstel

Voordelen van Cats Claw

Onze cellen en hun interne DNA worden gedurende de dag voortdurend aangevallen door omgevingsfactoren zoals ultraviolette straling van de zon, elektromagnetische straling van apparaten, vervuilende stoffen in de lucht, -water en -voedsel. Specifieke extracten van kattenklauw (zoals AC-11®) kunnen helpen bij de ondersteuning om aangetaste cellen te herstellen en gezond te houden.

In ernstige gevallen kan celschade helaas leiden tot kanker en andere ernstige ziektes. Het DNA-herstellend effect van kattenklauw kan dus relevant zijn bij chemotherapie. Chemotherapie is een kankerbehandeling, die negatieve bijwerkingen kan hebben, zoals schade aan gezonde cellen of DNA-schade. Studies tonen aan dat kattenklauw het herstel van DNA bevordert, na beschadiging van de cellen die het gevolg zijn van chemotherapie.

De gezondheid van onze cellen, en meer specifiek het herstellen van ons DNA van dagelijkse schade, is ook een sleutelfactor in het afremmen van veroudering. Onze cellen beschermen het interne DNA tegen beschadiging met antioxidanten. Ze reageren op beschadigde cellen door ze te herstellen of door ze te elimineren via een proces dat apoptose wordt genoemd. Doorheen de jaren wordt de schade aan je DNA te groot, en is je lichaam niet meer in staat om deze schade op een natuurlijke manier te herstellen. Dit leidt tot fysieke tekenen van veroudering en een verminderde kwaliteit van leven, die we allemaal ervaren naarmate we ouder worden.

Een snuifje kattenkruidpoeder toevoegen aan je dagelijkse routine, helpt dus ook gewoon om je cellen en DNA gezond te houden en om veroudering tegen te gaan! Studies raden een dagelijkse dosering van 350 mg tot 700 mg aan.

Meer lezen over ondersteuning van je DNA? Kijk dan ook eens bij Chlorella voordelen.

4.   Kanker

Dezelfde extracten in cat’s claw die DNA-herstel bevorderen, kunnen ook het risico op kanker verminderen. Bovendien kan cat’s claw helpen bij het afsterven of vertragen van de groei van tumor- en kankercellen. Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat deze extracten antimutagene (remt verandering af) en antiproliferatieve (remt een snelle groei af) effecten hadden op borstkankercellen. Dit betekent dat de kankercellen minder agressief en minder snel groeien,

5.   Bloeddruk stabiliseren

Consumptie van kattenklauw kan je hoge bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het kruid gebruikt om de bloeddruk te verlagen en neurologische symptomen te verbeteren. Kattenklauw helpt tevens de samenklontering van bloedplaatjes en de vorming van bloedstolsels te remmen. Het activeert je bloedsomloop, en remt de vorming af van bloedklonters en vaatvernauwingen in hart, slagaders en hersenen. Hierdoor is het kruid zelfs in staat om beroertes en hartaanvallen te voorkomen!

Meer lezen over ondersteuning van een gezonde bloeddruk? Kijk dan ook eens bij MariaDistel werking.

Toepassing en aanbevolen dosering

Voordelen van Cat’s Claw? Dat je deze kunt innemen met een heerlijke versie smoothie!

Cat’s Claw is zowel in poeder als capsulevorm op de markt beschikt. Ga je voor de poeder dan kun je deze beste innemen door de poeder op te lossen in een drankje (water, melk, thee), yoghurt of smoothie. Het moment van inname gedurende de dag is in deze niet echt belangrijk. De maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Cat’s Claw is 2mg (1 theelepeltje) per dag.  Belangrijk is om de de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Bewaar de Cat’s Claw koel en droog en buiten het bereik van kinderen.

Houdt er rekening mee dat Cat’s Claw een voedingssupplement is en géén medicatie. De effecten zullen dan ook niet direct bij dag 1 zichtbaar zijn. Geef het supplement even de tijd om zijn werk te doen, de meeste mensen voelen binnen 5 tot 10 dagen de eerste effecten.

-21%

********************************

Je weet nu alles over de voordelen van cat’s claw en waarom je dit zeker moet proberen als je je lichaam een boost in de goede richting wilt geven! Ben je echter benieuwd naar welke superfoods nog meer op de markt zijn, lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

2 reacties op “Cat’s Claw (Kattenklauw): De 5 Voordelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.