superfoods voor hormoonbalans

Wie ontkent dat we in een veeleisende en hectische wereld leven, onderschat en negeert de impact die onze levensstijl op onze gezondheid heeft. Meer zelfs, als we hiermee niet bewust aan de slag gaan of iets doen, kan dit leiden tot uitputting, emotionele onbalans en het ontstaan van allerlei kwalen. Tot daar het slechte nieuws, want gelukkig zijn er manieren om hier constructief mee om te gaan. In deze blog zullen we het daarom kort hebben over de functie van hormonen in dit verhaal en de rol van een aantal superfoods ter ondersteuning van de hormoonbalans.

Hormoonbalans en Adaptogenen

De stress die we dagelijks ervaren zorgt voor een overprikkeld zenuwstelsel, waardoor we na verloop van tijd niet meer tot rust kunnen komen. Dit kan resulteren in allerlei hormonale problemen zoals bijnieruitputting, een laag libido en schildklierproblemen. De natuur voorziet echter in alles wat we nodig hebben en het is in deze context dat we het belang van adaptogenen moeten plaatsen.

Adaptogenen helpen namelijk bij allerlei vormen van stress en dragen ertoe bij dat je hormonen in balans blijven. Ze stimuleren de productie van een bepaald hormoon als er te weinig wordt van aangemaakt en remmen de productie ervan af als er sprake is van ‘onderproductie’. Adaptogenen zijn dus niet zozeer superfoods in de klassieke zin van het woord omdat ze rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen, maar eerder door de manier waarop ze ons hormoonstelsel beïnvloeden en harmoniseren.

7 superfoods voor de hormoonbalans

Er zijn heel wat superfoods voor de hormoonbalans die deze top 7 niet hebben gehaald, maar de belangrijkste hebben we voor jullie in een handig lijstje gegoten.

1. Fenegriek*

De voedingsstoffen in Fenegriek herstellen onze hormoonbalans, bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen heeft het echter een libido verhogend effect en kan het de testosteronproductie stimuleren. Bij vrouwen geldt dat de voedingsstoffen in Fenegriek een positieve invloed kunnen hebben op de aanwezigheid en productie van onder andere oestrogeen, progesteron en estradiol.

Ontdek hier meer over de voordelen van fenegriek.

2. Shatavari*

Zoals bij Ayurvedische kruiden wel eens meer het geval is, geeft de betekenis van de naam in het Sanskriet een aanwijzing over het potentieel van de plant. Shatavari betekent ‘zij die honderd echtgenoten’ heeft. Het zal dan ook niemand verbazen dat dit kruid een positief effect heeft op het vrouwelijk reproductief en hormonaal systeem.

Lees meer over hoe shatavari de hormonale balans ondersteunt.

3. Schisandra*

Schisandra is een minder bekende, maar sierlijke klimplant die tot ongekende hoogten kan groeien. De plant kent vele praktische toepassingen maar bewijst vooral zijn waarde als stress regulerend kruid. Zo zouden de voedingsstoffen in Schisandra de cortisolwaarden kunnen reguleren en ondersteuning geven aan de cognitieve functies. Schisandra wordt gezien als een krachtig adaptogeen, welke een heel brede werking heeft op ons lichaam en geest.

Lees hier meer over de andere voordelen van Schisandra.

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Schisandra Poeder Biologisch

12,9534,95

Schisandra en stress

4. Maitake*

Een andere adaptogeen die zijn plaats in dit selecte lijstje vast en zeker verdient, is maitake, ook wel de ‘koning van de paddenstoelen’ genaamd. Naast zijn goede effect op onze immuniteit en energie kent de Maitake nog twee toepassingen die van invloed kunnen zijn op de hormoonbalans. Ten eerste heeft Maitake een regulerend effect op het cholesterol, Zo zouden de voedingsstoffen in Maitake de productie van allerlei hormonen in ons lichaam helpen reguleren. Daarnaast zou maitake ook de bloedsuikerspiegel kunnen ondersteunen.

Ontdek de andere voordelen van maitake, de koning der paddenstoelen.

15,9547,50

5. Maca*

Dit lijstje zou niet compleet zijn zonder Maca, de krachtpatser uit de Amazone én de superfoods onder de superfoods voor de hormoonbalans. Maca heeft een krachtige werking op ons endocrien systeem wegens zijn hoge concentratie aan glucosinaten. Dit zijn volledig plantaardige alkaloïden die via de hypofyse ons endocrien stelsel reguleren.

Meer in het bijzonder heeft maca een ijzersterke reputatie als krachtig afrodisiacum. Maca kun je echter ook gebruiken als ondersteuning bij uitgeputte bijnieren. Dit komt doordat de stoffen in Maca inwerken op de hormonen die de bijnieren produceren.

Lees hier meer over de Maca, de krachtpatser uit de Andes.

Maca kopen? <Klik dan hier!

6. Ashwagandha*

Ashwagandha is ook een kanjer van een adaptogeen die we op meerdere manieren kunnen inzetten om onze hormoonbalans te ondersteunen. Precies omwille van zijn unieke potentieel noemt hem dan ook wel eens de alleskunner uit de Ayurveda. De plant werkt rechtstreeks in op de hypothalamys-hypofyse-bijnier-as die verantwoordelijk is voor de afscheiding van allerlei hormonen die het lichaam helpen goed te functioneren.

Zo heeft ashwagandha onder andere invloed op de productie van cortisol in ons lichaam, maar zou het ook invloed kunnen uitoefenen op de productie van andere hormonen, zoals insuline, de geslachtshormonen en het schildklierhormoon.

Lees hier meer over ashwagandha, de alleskunner uit de Ayurveda.

 

7. Cordyceps*

Er zijn heel wat krachtige paddenstoelen die een goede werking van ons hormoonstelsel mogelijk helpen maken. Naast de eerder besproken maitake, horen ook Lion’s mane, Reishi en Cordyceps in dit rijtje thuis. Vooral vrouwen zijn gebaat bij het regulerend vermogen dat Cordyceps op ons endocrien systeem heeft. Zo reguleert het de aanmaak van progesteron en oestrogeen in de bijnieren.

Ontdek hier wat andere voordelen zijn van de cordyceps paddenstoel.

Cordyceps kopen? <Klik hier!

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Conclusie:

Je kan zoals je merkt, ter ondersteuning, bij hormonale problemen terugvallen op een aantal krachtige superfoods voor de hormoonbalans. Maar 100% vertrouwen op deze adaptogenen is niet verstandig. Elk oprecht advies zal het belang benadrukken van een evenwichtige voeding, voldoende lichaamsbeweging en een positieve mindset voor de algemene gezondheid. Maar als je fysieke, mentale en emotionele klachten als gevolg van hormonale onbalans wil aanpakken, kun je deze superfoods zeker gebruiken als extra ondersteuning!

Een overzicht om Superfoods te kopen die je helpen met hormoonbalans? < Klik dan hier!

 

*********************************************

Heb je interesse in superfoods die je kunnen helpen om op andere vlakken je gezondheid te ondersteunen? Lees dan hier mee over de Top 10 superfoods om af te vallen.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen