snow fungus

Naar schatting bestaan er wereldwijd zo’n vijf miljoen soorten paddenstoelen. Slechts vijf procent is daarvan bekend en een nog kleiner deel daarvan is eetbaar. Eén paddenstoel die in die laatste categorie thuishoort is de Snow Fungus. Het is een paddenstoel die in de Chinese geneeskunde al millennia-lang in gebruik is om een lang en gezond leven te bevorderen.

In dit blogartikel verneem je wat Snow Fungus is en welke voedingsstoffen de paddenstoel bevat. Daarnaast kom je ook aan de weet wat de vijf belangrijkste voordelen zijn en wat de mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen zijn. Verdiep je in deze blog en ontdek waarom deze paddenstoel zo bijzonder is.

Wat is Snow Fungus?

Snow Fungus of Tremella is een wilde eetbare paddenstoel die op takken van loofbomen groeit. Hij behoort tot de familie van de Tremellaceae. Je komt hem ook tegen onder de naam van sneeuwschimmel, witte paddenstoel, zilveroor en sneeuwoor.

Je vindt deze paddenstoel vooral in Azië maar wereldwijd komt hij ook voor in tropische klimaten in Oceanië, Azië en het Amerikaanse continent. Hij heeft een koraalachtige vorm en de smaak ervan doet vaag denken aan gelatine.

Tremella
tremella

Tot zo’n honderd jaar geleden was het gebruik ervan exclusief voorbehouden aan de superrijken en de adel. Maar in het begin van de vorige eeuw begon men de paddenstoel te telen in China en van daaruit spreidde het gebruik zich uit over de hele wereld.

De voedingswaarden van Snow Fungus

Snow Fungus zit boordevol waardevolle nutriënten, waaronder vooral de polysachariden in het oog springen. Die zouden volgens deskundigen in grote mate verantwoordelijk zijn voor de vele voordelen die het gebruik van de paddenstoel met zich meebrengt.

Maar daarnaast is hij ook rijk aan beta glucanen, vitamine D en vitamines B en allerlei aminozuren. Verder bevat hij ook allerlei mineralen en sporenelementen zoals magnesium, kalium, zink, koper, fosfor, ijzer en mangaan.

De Top 5 voordelen van Snow Fungus

1. Snow Fungus werkt ontstekingsremmend

Ontsteking is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van het lichaam dat het helingsproces ondersteunt. Op het moment dat we last krijgen van chronische ontstekingen, komt onze gezondheid echter in gevaar. Volgens experts krijgen we dan te maken met een verhoogd risico op hartziekten en kanker.

ontstekingen

Meer weten over het tegengaan van ontstekingen? Lees dan nu ook onze 7 Tips voor Tegengaan van Ontstekingen!

2. Tremella bevat massa’s antioxidanten

Er zij al ontelbare boeken volgeschreven over de destructieve impact van vrije radicalen op ons lichaam. Het goede nieuws is dat we de schadelijke oxidatieve stress die hier voor ons lichaam uit voortkomt een halt kunnen toeroepen.

Antioxidanten kunnen hier een vitale rol in spelen omdat ze de werking van de vrije radicalen neutraliseren. Met andere woorden, hoe meer antioxidanten we binnenkrijgen, hoe meer we schade aan weefsels en cellen kunnen vermijden. En het goede nieuws, je raadt het wellicht al, Snow Fungus is enorm rijk aan antioxidanten.

3. Snow Fungus heeft neuroprotectieve eigenschappen

Het zijn ook de polysachariden die een beschermende functie zouden hebben op onze hersenen. Er vonden verschillende onderzoeken plaats die wat dat betreft hoopvolle resultaten lieten zien. Onderzoekers stelden onder meer een preventieve werking vast tegen de ziekte van Alzheimer. Maar ook zou het extract de functie van het geheugen kunnen verbeteren.

gezonde hersenen

Dit alles zou naar verluidt terug te voeren zijn tot het stimulerend effect dat de paddenstoel heeft op de activiteit van SOD in onze hersenen. SOD is een enzym dat een eerstelijnsverdediging vormt tegen allerlei schadelijke stoffen die door de bloed-hersenbarrière heen dringen.

Lees ook onze 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen en Nootropics

4. Snow Fungus kan je immuunsysteem boosten

Een studie die het effect van de paddenstoel op onze immuniteit onderzocht, liet duidelijk zien dat er een opmerkelijke invloed was op de activiteit van de macrofagen. Maar ook de activiteit van de zogenaamde ‘Natural Killer’ cellen bleek toe te nemen. Beide zijn witte bloedcellen die een essentiële rol spelen bij het opruimen van virussen en bacteriën.

5. Snow fungus helpt onze huid jong en gezond houden

We kunnen natuurlijk niet voorbijgaan aan het voordeel waarvoor de paddenstoel in de Chinese geneeskunde oorspronkelijk bekend was. Het is vooral de overvloedige aanwezigheid van polysachariden en vitamine D die hiervoor verantwoordelijk zijn. Ze helpen onze huid genereren en voorkomen vroegtijdige veroudering.

gezonde huid

Het meest fascinerende kenmerk van de Tremella is zonder twijfel dat hij tot 500 keer zijn gewicht in water kan opnemen. Dat verklaart waarom Trremella onze huid zo strak en gehydrateerd kan houden en we er jong blijven uitzien. Sommige studies suggereren zelfs dat de paddenstoel even goed zou werken als hyaluronzuur bij het hydrateren van de huid.

Ontdek hier onze Top 9 Superfoods Voor De Huid

Mogelijke bijwerkingen

Tot op heden zijn er geen bijwerkingen bekend voor het gebruik van de paddenstoel. Maar veiligheidshalve luidt het advies om het gebruik van de paddenstoel te vermijden tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

Conclusie:

Deze paddenstoel bezit een enorm krachtige werking. Dat is dan ook de reden waarom het gebruik van deze paddenstoel duizenden jaren lang was voorbehouden aan de superrijken en de adel. Maar gelukkig zijn de tijden veranderd en kan ondertussen iedereen genieten van de voordelen die de Snow Fungus te bieden heeft. Ook jij!

 

**************************************

Wil je nog meer weten over geneeskrachtige paddenstoelen, lees dan ook zeker het blogartikel over Lion’s Mane en ontdek de werking en de belangrijkste voordelen. Of ga nog dieper en verneem wat onze Top-7 Medicinale Paddenstoelen zijn en waarom hun werking zo krachtig is.

Lions mane kopen? <Klik hier!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.