shilajit en ashwagandha

Shiljait en ashwgandha zijn twee superfoods uit de Ayurveda die beiden een heel brede en diepgaande werking vertonen op zowel lichaam als geest. Omdat ze soortgelijke eigenschappen en voordelen hebben, is het niet altijd makkelijk te weten welke van de twee nu het beste bij je behoeften aansluit.

Er zijn namelijk ondanks de gelijkenissen ook een aantal verschillen. In deze blog krijg je daar meer uitleg over en ontdek je meer specifiek welke van de twee het meest geschikt is voor mannen die de productie van testosteron willen opkrikken. Zo kan je voor jezelf met een gerust hart bepalen of shilajit dan wel ashwagandha je hierin het best kan ondersteunen.

Wat zijn shilajit en ashwagandha?

Wat is shilajit?*

Shilajit is een donkerkleurige substantie die uit de Himalaya afkomstig. Het is een kleverige substantie die wat van hars wegheeft. Het is het eindresultaat van een fermentatie en rijpingsproces waarbij plantmateriaal geleidelijk aan wordt voorverteerd waardoor wij het makkelijk kunnen verteren en opnemen.

Shilajit is een bijzonder voedselrijk en efficiënt supplement dat vooral veel mineralen (> 80) en fulvinezuur bevat. Mineralen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om überhaupt goed te laten functioneren. Fulvinezuur daarentegen staat erom bekend dat het antioxidante eigenschappen heeft is.

Kortom: de belangrijkste supplementen in Shilajit worden al sinds dag en dauw, over hele wereld, gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid.

Shilajit kopen? Klik hier!

Wat is ashwagandha?*

Ashwagandha op zijn beurt is een ander paardenmiddel uit de schatkamer van de Ayurvedische geneeskunde. Men gebruikt het kruid in India dan ook al vele duizenden jaren. Het is vooral de wortel van de plant die men gebruikt wegens de krachtige eigenschappen.

ashwagandha

Ashwagandha is één van de meest onderzochte kruiden waarvan de werking wetenschappelijk is vastgesteld. Het kan zowel lichamelijk als geestelijk ondersteuning bieden. De wortels, bladeren, zaden en zelfs de vruchten van deze plant worden al eeuwenlang in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde gebruikt om diverse aandoeningen te behandelen of om ondersteuning te bieden. Je kunt hierbij denken aan aandoening als te veel stress, gemoedstoestand, ondersteuning van het hart en verschillende andere aandoeningen.

Meer weten over deze superfood? Neem dan een kijkje bij: Voordelen en Werking van Ashwagandha: Onze Top 7!

Ashwagandha kopen? <Klik hier!

De invloed van shilajit en ashwagandha op de productie van testosteron*

Uit verschillende klinische onderzoeken is naar voren gekomen dat Shilajit de productie van testosteron kan stimuleren. Zo vond er een studie 1 plaats met mannen van middelbare leeftijd die gedurende niet langer dan dertig dagen gezuiverde shilajit namen.

De resultaten waren ronduit verbluffend. Na 90 dagen bleek dat zowel de hoeveelheid totaal testosteron, vrij testosteron als dehydroepiandrosterone (DHEAS) drastisch was toegenomen. Verder bleek dat shilajit de productie van de gonadotrope hormonen niet verstoorde. Dat mag misschien een detail lijken maar dat is het niet want het is essentieel voor de vruchtbaarheid.

Het zal dan ook geen verbazing wekken dat shilajit als libido verhoger een ijzersterke reputatie heeft.

Shilajit om libido te verhogen

Maar ook ashwagandha kan de testosteronproductie helpen boosten en de vruchtbaarheid verbeteren. Zo vond er een dubbelblinde studie 2 plaats van ongeveer twee maanden met mannen van middelbare en oudere leeftijd. Na afloop van de behandeling konden de onderzoekers ook hier cijfermatig een drastische stijging van ongeveer 15% in de waarden van DHEAS en testosteron waarnemen.

Maar daar stopt het niet, want andere studies wezen uit dat ashwagandha ook de concentratie van spermacellen, het volume en de beweeglijkheid van het sperma doet toenemen. Vooral voor mannen die te maken krijgen met een lage kwaliteit van sperma kan ashwagandha daarom erg nuttig zijn.

Kan je shilajit en ashwagandha tegelijk innemen voor de productie van meer testosteron?*

Er zijn heel wat mannen die beide superfoods tezamen hebben genomen om hun testosteronproductie te stimuleren. In de traditionele Ayurvedische geneeskunde was het trouwens niet ongebruikelijk om beide middelen tegelijk voor te schrijven.

Ze bezitten beiden soortgelijke eigenschappen en vertonen een fenomenale werking als “verjongers” voor zowel lichaam als geest. Toch is het niet onbelangrijk om enige voorzichtigheid in te bouwen als je met deze twee krachtpatsers aan de slag gaat.

Ten eerste moet je opletten dat je producten van een hoge kwaliteit gebruikt. Vooral bij het gebruik van shilajit is dit bijzonder belangrijk aangezien ongezuiverde Shilajit allerlei ziekteverwekkers kan bevatten, zoals zware metalen en schimmels.

Een andere factor waarmee je ook best rekening kan houden, betreft de dosering. Overschrijd niet de dagelijks aanbevolen dosering  voor elk van deze superfoods. En controleer natuurlijk ook wat de mogelijke contra-indicaties zijn voordat je ze werkelijk gaat gebruiken als supplement.

Meer weten over de werking van Shilajit, of het gezond is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn? Lees dan vooral ook: Is shilajit gezond? Wat zijn de bijwerkingen? (Shilajeet)

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

Shilajit kopen? Klik hier!

****************************

Wil je meer weten over de werking van Shilajit, lees dan ook zeker onze blogs over Shilajit in Ayurveda – The Destroyer of Weakness, Shilajit (Mumijo) voor sporters – Een even veilig als effectief middel of  Shilajit voor vrouwen – de top 7 voordelen

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS E-BOOK

SHILAJIT: DESTROYER OF WEAKNESS

Verbeter je geheugen, energie, libido, uiterlijk, weerstand en mentale en fysieke gezondheid

(Mét 15% kortingscode op Kenzi Shilajit producten!)

shilajit gratis e-book