Heb jij je al laten testen op diabetes type 2? Dat is geen overbodige luxe, want in Nederland lijden maar liefst 1,1 miljoen mensen aan deze chronische ziekte (1). Hoewel er geen wondermiddel voor bestaat, zijn er gelukkig een aantal dingen die jij kan doen om je kans op diabetes te verkleinen. En je hoeft er helemaal geen ongezonde pillen voor te nemen. In deze nieuwsbrief ontdek je hoe je op de meest gezonde en natuurlijke manieren je bloedsuikerspiegel in balans kan houden en zo diabetes kan voorkomen.

Wat is een bloedsuikerspiegel?

Je bloedsuikerspiegel staat voor de hoeveelheid suiker in het bloed en wordt ook vaak bloedsuikerwaarde, glucosewaarde, bloedsuikergehalte of kortweg bloedsuiker genoemd. Telkens als je iets met suiker of koolhydraten eet, gaat je bloedsuiker een beetje omhoog. Als je bloedsuikergehalte te hoog is, wordt er een signaal naar de alvleesklier gestuurd om insuline aan te maken. 

Insuline treedt dan in werking als een soort sleutel en opent de ‘deur’ van de cel. Daardoor kan suiker in de cel opgenomen worden en gebruikt worden als energie. Een tot twee uur na het eten daalt de bloedsuikerspiegel naar een normaal niveau. Als je gezond bent, wordt je bloedsuikerspiegel dus automatisch in balans gebracht door je lichaam. Bepaalde factoren kunnen deze balans echter verstoren.

Wanneer is er sprake van diabetes?

Als je lijdt aan diabetes kan dit twee oorzaken hebben: of je cellen zijn ongevoelig geworden voor insuline (type 2) of de aanmaak van insuline in de pancreas is verstoord (type 1). Diabetes type 2 komt veel vaker voor dan type 1. Zo’n 9 op de 10 mensen met diabetes lijdt aan dit type (2). Vaak ligt een ongezonde levensstijl aan de basis, maar er zijn nog veel meer factoren die diabetes type 2 kunnen veroorzaken. Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

Symptomen van diabetes type 2:

  • vaak plassen
  • droge mond
  • veel drinken
  • vermageren
  • moeheid
  • wazig zien
  • huiduitslag

Let op: deze symptomen kunnen ook bij andere ziektes en aandoeningen voorkomen. Als je zeker wilt weten of je diabetes hebt, dan kan dit door je bloedsuikerwaarden te meten. Dit kun je zelf doen of bij de dokter laten doen. Indien je twee keer nuchter een bloedsuikerspiegel van boven de 7.0 mmol/L of boven de 11.0 mmol/L met klachten van diabetes hebt, dan is er sprake van diabetes type 2. 

Denk je dat je diabetes hebt? Dit is waarom je snel moet handelen

Voordat diabetes wordt vastgesteld is er een periode waarin de bloedsuikerspiegel hoog is, maar niet hoog genoeg om beschouwd te worden als diabetes. Dit noemt men prediabetes. Als je in deze fase zit, is de kans groot (zo’n 70%) dat je diabetes krijgt, maar gelukkig kun je dit nog voorkomen (3). Eenmaal diabetes type 2 werd vastgesteld, kun je dit echter niet meer terugdraaien. Snel handelen maakt dus hét verschil.

Suikerziekte voorkomen op een natuurlijke manier: 5 tips

Of je nu prediabetes hebt, al gediagnosticeerd bent met diabetes of wil voorkomen dat je diabetes krijgt, onderstaande tips helpen je om gezonder te leven en allerlei gezondheidsklachten te vermijden.

Tip 1: Eet minder koolhydraten

Koolhydraten worden in je lichaam afgebroken tot suikers. Als je te veel koolhydraten eet, kan dit zorgen voor een ontregeling en stijging van je bloedsuikerwaarden. Het Diabetesfonds raadt aan om koolhydraten te tellen of een voedingswaardetabel te gebruiken om je inname te beperken (4). Minder koolhydraten eten kan volgens diverse onderzoeken de bloedsuikerspiegel verlagen en pieken voorkomen (5). Denk met name aan de simpele koolhydraten zoals wit brood, witte rijst en witte pasta. Die worden snel omgezet in suikers. 

Tip 2: Val af

Deze tip tegen diabetes is uiteraard alleen toepasselijk als je te zwaar bent. Wist je dat de meeste mensen met diabetes type 2 last hebben van overgewicht? Dat is niet zomaar. Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat een overmaat aan visceraal vet ontstekingen en insulineresistentie bevordert en zo ook het risico op diabetes doet toenemen ( 6, 7, 8). 

Uit een studie op prediabetes bleek dat het risico op diabetes met 16% afnam voor elke kilo die een deelnemer afviel, met een maximale afname van 96% (9). Het is wel belangrijk dat je gewicht verliest op een gezonde manier en dat je hier tijd voor neemt. Uit een ander onderzoek bleek namelijk dat mensen met overgewicht die na gewichtsverlies lagere bloedsuiker- en insulinegehaltes hadden, hogere waardes kregen als ze weer aangekomen waren (10).

Lees hier tips voor het verhogen van je stofwisseling (metabolisme).

Tip 3: Slaap voldoende

Het is belangrijk voor je gezondheid om goed en voldoende te slapen (11). Als je te weinig slaapt, kan dit de eetlust verhogen en tot gewichtstoename leiden (12). En zoals je ondertussen al weet, vergroot overgewicht de kans op diabetes. Ook leidt te weinig slaap tot een daling van het groeihormoon en een stijging van cortisol, die eveneens een rol spelen in de bloedsuikerspiegel (13).

Lees hier meer over tips die je helpen met afvallen.

Tip 4: Sport regelmatig

Lichaamsbeweging verhoogt de insulinegevoeligheid in de cellen. Dat betekent dat als je sport, er minder insuline nodig is om je bloedsuikergehalte onder controle te houden. Regelmatig sporten kan dus helpen voorkomen dat prediabetes zich ontwikkelt tot diabetes.

Uit een studie met mensen met prediabetes bleek dat matig inspannende lichaamsbeweging de insulinegevoeligheid met 51% liet toenemen. Meer intensieve beweging zorgde dan weer voor een toename van 85% op de dagen dat getraind werd (14).

Tip 5: Gebruik deze 4 superfoods tegen diabetes

Een van de beste dingen die je kan doen om diabetes te vermijden, is gebruikmaken van de geneeskracht van de natuur. Superfoods zijn dan de beste optie, omdat ze arm zijn aan calorieën en rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen. Hier zijn de beste superfoods tegen diabetes:

 

  • Koffie en thee: Koffie en thee zouden helpen bij de preventie van diabetes volgens diverse studies. Bij het drinken van enkele kopjes per dag zou het risico op diabetes type 2 met maar liefst 8 tot 54% verlagen (15, 16, 17). 

 

  • Zaadjes: Zowel chiazaad als lijnzaad zijn ideaal ter preventie van diabetes, omdat ze veel vezels bevatten. En die zouden helpen om de bloedsuiker- en insulinewaardes laag te houden (18, 19). 

 

  • Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, een krachtig bestanddeel met ontstekingsremmende eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat curcumine erg effectief kan zijn tegen artritis (20). Ook is er bewijs dat het de insulineresistentie en het risico op de progressie van diabetes kan verminderen (21, 22). Lees hier meer over Kurkuma.

 

  • Berberine: Berberine, dat je terugvindt in onder andere de zuurbes en geelwortel en kan kopen in tabletvorm, zou volgens heel wat onderzoeken ontstekingen bestrijden en cholesterolverlagend werken. Uit verscheidene studies kwam ook naar voren dat berberine sterke bloedsuikerverlagende eigenschappen heeft (23, 24, 25). 

 

Bovenstaande superfoods kun je verkrijgen bij natuurwinkel Spiruella. Al onze producten zijn van de hoogste kwaliteit. Ze werden namelijk uitvoerig geanalyseerd en gecontroleerd en voldoen aan de eisen en richtlijnen van de Europese Voedsel- en Warenautoriteit. Nog vragen over onze superfoods of wil je advies? Neem gerust contact met ons op. 

Goed nieuws. Binnenkort komen er nog meer gezondheidstips jouw kant uit. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hou dus je mailbox in de gaten en mis niets! Of ga naar onze blog als je nu al meer wilt weten over de vele gezondheidsvoordelen van superfoods.

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Bronnen

15 makkelijke manieren om op natuurlijke wijze je bloedsuikerspiegel te verlagen – aHealthylife.nl

 

(1) – Voordat je gaat: wil je met iemand van ons team chatten ? (ovabalance.eu)

 

Alles over bloedsuikerwaarde | Stichting DON

 

Hypo’s en hypers — Over diabetes — Diabetes : type 1 diabeteszorg

 

Wat is glucosetolerantie? (diabetesfonds.nl)

 

Diabetes type 2 (suikerziekte) | Voedingscentrum

 

Diabetes Mellitus type 2 | LUMC

 

Impaired Fasting Glucose and Impaired Glucose Tolerance | Diabetes Care | American Diabetes Association (diabetesjournals.org)

 

Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes | Diabetes Care | American Diabetes Association (diabetesjournals.org)

 

A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes – PMC (nih.gov)

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen