Je komt er tegenwoordig niet mee omheen: alle aandacht voor NMN (en NAD+). Zowel op talkshows als op blogs, nieuws en wetenschappelijke artikelen als podcast van gezondheids-guru´s. Maar wat is NMN eigenlijk? Wat is de werking ervan en welke voordelen kun je ervaren? En voor wie is het geschikt. En uiteindelijk: Id NMN supplementatie nou gezond of gevaarlijk? Ik leg het je hier allemaal uit. Veel leesplezier!

Wat is NMN eigenlijk?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, een molecuul dat betrokken is bij de productie van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), een co-enzym dat essentieel is voor vele biologische processen in het lichaam, waaronder energiemetabolisme, DNA-reparatie en regulatie van de genexpressie. NMN is bestudeerd vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder anti-verouderingseffecten en verbeterde cardiovasculaire gezondheid.

Waar komt nicotinamide mononucleotide natuurlijk in voor?

NMN (nicotinamide mononucleotide) is een molecuul dat van nature voorkomt in het lichaam en betrokken is bij de productie van NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), een co-enzym dat essentieel is voor veel biologische processen.

Lees hier meer over NAD+.

Hoewel NMN in kleine hoeveelheden in sommige voedingsmiddelen aanwezig kan zijn, is het zeer moeilijk om voldoende NMN binnen te krijgen via de voeding alleen. Voedingsmiddelen die kleine hoeveelheden NMN kunnen bevatten, zijn onder meer groene groenten, zoals broccoli en avocado, paddenstoelen, zoals portobello’s, en sommige soorten vlees en vis.

NMN-supplementen zijn een manier om de niveaus van NMN in het lichaam te verhogen.

Wat is de werking van NMN?

NMN (nicotinamide mononucleotide) is een molecule die een rol speelt in de productie van NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), een co-enzym dat essentieel is voor veel biologische processen in het lichaam. NAD+ is betrokken bij de energieproductie, DNA-reparatie en genexpressie-regulatie.

NMN wordt verondersteld te helpen bij het verhogen van de niveaus van NAD+ in het lichaam, omdat het de voorloper is van NAD+. Hogere niveaus van NAD+ kunnen een aantal gezondheidsvoordelen hebben, zoals verbeterde mitochondriale functie, verhoogde energieproductie en vermindering van ontstekingen. Bovendien wordt gesuggereerd dat hogere niveaus van NAD+ kunnen helpen bij het vertragen van het verouderingsproces en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid.

Wat zijn de voordelen van NMN?

NMN (nicotinamide mononucleotide) wordt onderzocht vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Hier zijn enkele van de mogelijke voordelen van NMN:

  1. Anti-verouderingseffecten: NMN wordt verondersteld te helpen bij het verhogen van de niveaus van NAD+ in het lichaam, wat kan helpen bij het vertragen van het verouderingsproces.
  2. Verbeterde energieproductie: hogere niveaus van NAD+ kunnen helpen bij het verbeteren van de energieproductie in de cellen en het verminderen van vermoeidheid.
  3. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: NMN wordt onderzocht vanwege het potentieel om de gezondheid van het hart en de bloedvaten te verbeteren door het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de doorbloeding.
  4. Verbeterde hersenfunctie: NMN kan de gezondheid van de hersenen bevorderen door de niveaus van NAD+ te verhogen, wat kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van het risico op leeftijdsgerelateerde neurodegeneratieve aandoeningen.
  5. Verbeterde immuunfunctie: NAD+ speelt een rol bij de regulatie van het immuunsysteem, en hogere niveaus van NAD+ kunnen daarom helpen bij het versterken van de immuunfunctie.

Voor wie is NMN supplementatie geschikt?

NMN (nicotinamide mononucleotide) is nog niet volledig onderzocht en er is nog veel te leren over de mogelijke voordelen en risico’s van het gebruik ervan. Toch zijn er enkele groepen mensen die mogelijk meer baat kunnen hebben bij het gebruik van NMN-supplementen dan anderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Oudere volwassenen: NMN wordt onderzocht vanwege het potentieel om de gezondheid van ouderen te verbeteren door het verhogen van de niveaus van NAD+ en het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress.
  2. Mensen met metabole aandoeningen: NMN-supplementen worden onderzocht vanwege hun potentiële voordelen voor mensen met metabole aandoeningen zoals diabetes en obesitas.
  3. Atleten: NMN kan de energieproductie verbeteren en het herstel na intensieve trainingen bevorderen.
  4. Mensen met neurodegeneratieve aandoeningen: NMN kan de gezondheid van de hersenen bevorderen door de niveaus van NAD+ te verhogen, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op leeftijdsgerelateerde neurodegeneratieve aandoeningen.

Zijn NMN supplementen gezond of gevaarlijk?

Er is momenteel geen bewijs dat NMN (nicotinamide mononucleotide) onveilig is wanneer het in de aanbevolen doses wordt ingenomen. NMN is een natuurlijke molecule die in kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomt en betrokken is bij de productie van NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), een co-enzym dat essentieel is voor veel biologische processen.

Hoewel onderzoek naar de effecten van NMN op de gezondheid veelbelovend is, is er nog steeds meer onderzoek nodig om de effecten op de lange termijn en de veiligheid volledig te begrijpen.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat NMN-supplementen niet bedoeld zijn als vervanging voor een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet. Het is altijd het beste om een gezonde levensstijl te handhaven door regelmatig te bewegen, een uitgebalanceerd dieet te volgen en stress te verminderen.

 

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen