Shilajit is in een heel korte tijd veel populairder geworden in Nederland en Belgie. Maar waarom eigenlijk? Wat is Shilajit, wat zijn de voordelen en waar kun je het het beste mee combineren? Dat leg ik je uit in dit artikel! Veel leesplezier!

Wat is Shilajit (resin) eigenlijk?

Shilajit resin, ook wel bekend als mineral pitch, is een natuurlijk kruidensupplement dat afkomstig is uit de bergen van Centraal-Azië. Het wordt gevormd door de afbraak van plantaardig materiaal over duizenden jaren en wordt meestal aangetroffen in de rotsachtige gebieden van de bergen.

Shilajit resin is een rijke bron van mineralen en andere voedingsstoffen zoals fulvinezuur, humuszuur, en antioxidanten. Het heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Shilajit resin wordt meestal gebruikt als supplement om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen, evenals om het energieniveau te verhogen en het immuunsysteem te versterken. Het kan worden ingenomen als een capsule, gemengd worden met water of melk of direct onder de tong worden geplaatst. Het is echter belangrijk om shilajit alleen te gebruiken onder begeleiding van een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige en in combinatie met een uitgebalanceerd dieet om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat zijn ervaringen met Shiljit (Mumijo)?

Er zijn veel verschillende ervaringen gerapporteerd door mensen die shilajit hebben gebruikt. Sommige van de veelvoorkomende voordelen die worden genoemd, zijn onder meer:

 1. Verbeterde energie en uithoudingsvermogen
 2. Verminderde stress en angstgevoelens
 3. Verbeterde stemming en mentale helderheid
 4. Verbeterde spijsvertering en metabolisme
 5. Verhoogde immuniteit en bescherming tegen ziekten
 6. Verbeterde bloedglucoseregulatie
 7. Verbeterde seksuele gezondheid en vruchtbaarheid. Meer lezen over verhogen van libido (man/vrouw) < klik dan hier.
 8. Verbeterde huidgezondheid en haarconditie

*****************************

Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Shilajit kopen? <Klik dan hier!

Welke vitaminen en mineralen zitten er in Shilajit?

Shilajit is een kruidensupplement dat van oudsher wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en het bevat verschillende vitaminen en mineralen, waaronder:

 1. Vitamine A
 2. Vitamine C
 3. Vitamine E
 4. Vitamine B-complex (B1, B2, B6, B12)
 5. Foliumzuur

Shilajit bevat verschillende mineralen, waarvan de samenstelling afhankelijk kan zijn van de specifieke bron en de productiemethode. Hieronder vind je een lijst met enkele mineralen die over het algemeen in shilajit worden aangetroffen:

 1. IJzer
 2. Koper
 3. Zink
 4. Mangaan
 5. Chroom
 6. Kalium
 7. Magnesium
 8. Natrium
 9. Calcium

Shilajit bevat ook sporenelementen zoals selenium en strontium. Deze mineralen en sporenelementen kunnen bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van het lichaam*.

 

Voor wie heeft Shilajit het meeste voordelen?

Shilajit kan voordelen bieden voor een breed scala aan mensen, maar er zijn bepaalde groepen die er mogelijk meer baat bij hebben dan anderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Sporters en actieve mensen: Shilajit kan helpen bij het verbeteren van de atletische prestaties en het verminderen van de vermoeidheid, waardoor het gunstig kan zijn voor mensen die veel bewegen en sporten.
 2. Oudere volwassenen: Shilajit kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de gezondheid van de botten, waardoor het voordelig kan zijn voor oudere volwassenen.
 3. Mensen met een laag energieniveau: Shilajit kan helpen bij het verhogen van de energie en het verminderen van de vermoeidheid, waardoor het gunstig kan zijn voor mensen die zich vaak moe voelen.
 4. Mensen met een zwak immuunsysteem: Shilajit bevat antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Het is belangrijk op te merken dat shilajit niet voor iedereen geschikt is en dat het altijd het beste is om een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je het gebruikt, vooral als je momenteel medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Welk Supplement of Superfood kun je het beste innemen met Shilajit?

Het beste supplement om met shilajit in te nemen, hangt af van je persoonlijke gezondheidsbehoeften en doelen. Er zijn echter een aantal supplementen die vaak worden gecombineerd met shilajit vanwege hun synergetische voordelen:

 1. Ashwagandha: Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat vaak wordt gebruikt om stress te verminderen en de cognitieve functie te verbeteren. Samen met shilajit kan ashwagandha helpen bij het verbeteren van de energie, het verminderen van de stress en het verbeteren van de algehele gezondheid. Lees hier meer over Ashwagandha. Ashwagandha kopen? < Klik dan hier!
 2. Triphala: Triphala is een Ayurvedisch kruidensupplement dat een combinatie van drie vruchten bevat. Het wordt vaak gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en de immuniteit te ondersteunen. In combinatie met shilajit kan triphala helpen bij het bevorderen van de spijsvertering, het verbeteren van de opname van voedingsstoffen en het ondersteunen van de algehele gezondheid. Lees hier meer over Triphala.
 3. Guggulu: Guggulu is een harsachtige stof die afkomstig is van de Commiphora mukul-boom en vaak wordt gebruikt om de gezondheid van de gewrichten en het cholesterolgehalte te ondersteunen. Samen met shilajit kan guggulu helpen bij het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van de gewrichtsgezondheid en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *