Shilajit in Ayurveda

Er zijn weinig supplementen die een even ijzersterke reputatie genieten als shilajit in Ayurveda. Men gebruikt het in India en Tibet al eeuwenlang wegens de vele voordelen die het oplevert voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

In dit blogartikel ontdek je in de eerste plaats wat shilajit precies is en wat de voedingswaarde ervan is. Daarnaast verneem je ook meer specifiek wat de voordelen ervan zijn volgens de Ayurvedische geneeskunde. Dus als je wil weten waarom shilajit zo’n krachtpatser is binnen de Ayurveda, ben je hier aan het juiste adres.

Shilajit kopen? Klik hier!

-4%
-5%
-4%

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Shilajit Poeder Premium Kopen

16,9549,95
-6%

Wat is shilajit?

Shilajit is een superfood met een unieke samenstelling. Het is geen kruid of plant maar het bevat organisch materiaal dat volgens de Ayurvedische geneeskunde verantwoordelijk is voor diepe effecten op lichaam & geest.

is shilajit gezond

In het Sanskriet betekent Shilajit de “veroveraar van bergen en vernietiger van zwakte”. Er zijn trouwens nog vele namen waaronder Shilajit bekend is. Men noemt het ook momia, moomiyo, shargai, zwart asfalt en minerale was.

Het is een donkerkleurige substantie die je vooral in het Himalayagebergte kan terugvinden en die ontstaat uit de fermentatie van allerlei planten en organisch materiaal. Shilajit is het resultaat van een combinatie van de extreme afwisseling tussen hitte en koude en de druk van de gesteenten.

Het werd als bij toeval ontdekt door de lokale bevolking in de Himalaya. Ze zagen dat apen de bergen introkken op zoek naar de zwarte substantie. Het duurde niet lang voordat ze het zelf gingen eten en zo het potentieel van Shilajit ontdekten. Ze gebruikten het voor zowel lichamelijk als geestelijk welzijn, maar ook ter ondersteuning van de botten en spieren.

sterke botten en spieren

Wat is de voedingswaarde van shilajit?

Shilajit is een kanjer van een supplement dat een schat aan vitale voedingsstoffen bevat. Zo zit er onder meer fulvinezuur en humuszuur in, maar ook waardevolle fytonutriënten en bijna 100 natuurlijke ionische mineralen. Dit zijn ongebonden mineralen die het lichaam beter kan herkennen, opnemen en verwerken.

Verder is het belangrijk om weten dat de werking van shilajit op onze gezondheid voor een groot deel te maken heeft met het rijkelijk aanwezige fulvinezuur. Dat speelt een essentiële rol in het transport van mineralen, spoorelementen en vitaminen tot in de cellen. Omdat het zo’n lichte molecule is, kan het deze voedingsstoffen makkelijk opnemen en vervolgens aan onze cellen afgeven.

Shilajit in Ayurveda

In de Ayurvedische voedingsleer heeft men in totaal zes verschillende smaken. Deze zijn allemaal nodig om de cellen van de juiste bouwstoffen te kunnen voorzien. Het gaat meer precies om de smaken zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang. Shilajit bezit er vier van, meer specifiek de laatste vier: zout, bitter, scherp en wrang.

De voordelen van shilajit in Ayurveda

Shilajit wordt al eeuwen gebruikt als alternatief middel tegen allerlei kwalen, maar met name in de Ayurvedische geneeskunde. Zij zetten Shilajit met name in bij het behandelen van chronische ziektes, bloedarmoede, verouderingsverschijnselen en allergieën, maar ook om het libido te verhogen en de immuniteit te stimuleren. Deze positieve effecten zouden met name komen door de aanwezigheid van de fulvinezuren, humuszuren en mineralen in Shilajit (de toepassing is gebaseerd op traditioneel gebruik).

Welke voordelen van Shilajit dit precies zijn, lees je in de Top 5 hieronder:

1. Hersengezondheid*

Fulvine zuren zijn belangrijke kunstmatige of natuurlijke stoffen die in het lichaam sommige soorten celschade kunnen helpen voorkomen of vertragen. Je kunt hierbij denken aan schade die is ontstaan als gevolg van stress en slechte voeding. Door voedingsmiddelen in te nemen die fulvinezuur bevatten, kun je dus je lichaam beter beschermen tegen vrije radicalen door ze te neutraliseren en cellulaire schade. Zo jou je je hersenen gezond!

Tip: Neem 2 tot 4 snufjes shilajitpoeder en meng deze met honing of lauwe melk. Drink dit mengsel twee keer per dag na een lichte maaltijd.

2. Chronische vermoeidheid*

voordelen van Shilajit

Het chronisch vermoeidheidssyndroom is een gezondheidstoestand die gekenmerkt wordt door extreme vermoeidheid die niet kan worden verklaard door een onderliggende medische aandoening. Vermoeidheid treedt op wanneer je lichaamscellen niet genoeg energie produceren. Mensen die hieraan lijden, ervaren energieverlies en extreme fysieke en mentale stress.

De mineralen die in Shilajit overvloedig aanwezig zijn, kunnen helpen om de celfuncties in het lichaam te verbeteren, waardoor het energielevel op natuurlijke wijze toeneemt.

3. Libido en seksuele prestaties*

Shilajit is in de ayurvedische geneeskunde een traditionele remedie om het libido bij mannen te stimuleren. Dit komt doordat de voedingsstoffen in Shilajit ervoor kunnen zorgen dat je minder mentale stress ervaart, waardoor je je relaxter gaat voelen. Deze eigenschappen dragen over het algemeen bij aan betere prestaties in het bed;-).

Meer weten over Libido verhogende natuurlijke middelen? Kijk dan ook bij Horny Goat Poeder, , Mucuna Pruriens en Muira Puama.

4. Vertraagt veroudering

voordelen van Shilajit

Werkzame stoffen beschermen onze cellen tegen beschadiging en ze neutraliseren vrije radicalen. Celschade is de belangrijkste boosdoener voor het versnellen van het verouderingsproces van je huid, lever, longen en hart.

Fulvinezuur, een andere werkzame stof in Shilajit, geeft mineralen en werkzame stofjes vrij in beschadigde cellen. Dit mineraal beschermt de cel vervolgens tegen radicale schade en versnelde veroudering.

5. Bloedarmoede door ijzertekort*

IJzertekort is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede. Dit tekort kan verschillende oorzaken hebben: een ijzerarm dieet, het onvermogen van je lichaam om ijzer op te nemen of bloedverlies.

IJzer is essentieel bij de vorming van rode bloedcellen, hemoglobine en myoglobine. Hemoglobine transporteert zuurstof van de longen naar de rest van de lichaamsweefsels. Myoglobine slaat de zuurstof op en geeft het vrij wanneer er een tekort is, vooral tijdens oefeningen.

Zonder een bloedonderzoek is het soms moeilijk om te weten of jij ook kampt met een ijzertekort. Als je niet zeker weet of je lijdt aan bloedarmoede door ijzertekort, kun je letten op de volgende symptomen: vermoeidheid, hoofdpijn, zwakte, onregelmatige hartslag, en koude handen en voeten.

Shilajit is rijk aan ijzer en humuszuur. Inname van shilajit supplementen kan dus het ijzergehalte in het bloed geleidelijk verhogen

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Shilajit kopen? Klik hier!

-4%
-5%
-4%

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Shilajit Poeder Premium Kopen

16,9549,95
-6%

 

***************************************

Als je meer wil weten over het enorme potentieel van dit krachtige superfood, lees dan zeker ook het blogartikel over de top 5 voordelen van Shilajit. Of wil je eerst ontdekken of het wel even veilig als effectief is? Verdiep je dan eerst in de vraag is Shilajit gezond en wat zijn de eventuele bijwerkingen van Shilajit.

Een reactie op “Shilajit in Ayurveda – The Destroyer of Weakness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS E-BOOK

SHILAJIT: DESTROYER OF WEAKNESS

Verbeter je geheugen, energie, libido, uiterlijk, weerstand en mentale en fysieke gezondheid

(Mét 15% kortingscode op Kenzi Shilajit producten!)

shilajit gratis e-book