AFA alg

Het is best verrassend dat vele mythologieën wereldwijd heel wat gemeenschappelijke kenmerken bezitten. Daarbij kunnen we dan onder meer denken aan de zoektocht naar “het magische elixir”, dat “onsterfelijkheid en eeuwige jeugd” zou schenken. Maar in de praktijk vervaagt vaak de grens tussen feit en fictie. Zo ook bij de AFA alg, ook bekend als het ‘Elixir of the Lake’.

In dit blogartikel ontdek je wat de AFA alg is, welke voedingsstoffen hij bevat en waarvoor hij goed is. Verder kom je aan de weet wat een aantal belangrijke contra-indicaties en wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. Tot slot krijg je ook nog tips voor een optimaal gebruik van de AFA alg.

 

Wat is de AFA alg?

De AFA staat voor Aphanizomenon flos-aquae. Dat is een Latijnse term die je kan vertalen als ‘onzichtbare levende waterbloem’. Het is een soort blauwalg die over de hele wereld natuurlijk voorkomt.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn blauwalgen of blauwgroene algen geen algen. Het zijn cyanobacteriën, die blauwgroene pigmenten produceren en bijzonder rijk zijn aan eiwitten, ijzer en andere mineralen. Je kan ze vinden in zout water maar ook in grote zoetwatermeren.

Niet alle cyanobacteriën zijn echter goed voor de gezondheid. Sommige van deze bacteriën kunnen in dezelfde omgeving groeien als de AFA alg en natuurlijke toxines produceren. Dat is dan ook de reden waarom er heel strenge testmethoden gelden voor supplementen die blauwgroene algen bevatten.

De unieke blauwgroene Klamath alg

Je hebt dus zowel toxische als niet-toxische AFA algen. Een niet-toxische soort is de blauwgroene Klamath alg. Dit is een unieke alg die op slechts één plek op aarde voorkomt, namelijk het Upper Klamath Lake in Oregon, in de V.S.. Hoewel AFA algen dus in principe ook toxisch kunnen zijn, merk je dat men de term vaak exclusief gebruikt voor de blauwgroene alg uit het Klamath meer.

Upper Klamath Lake

Deze AFA alg is werkelijk uniek omdat hij als enige direct moleculair stikstof uit de lucht kan opnemen en gebruiken om proteïnen en andere biomoleculen te produceren.

Het Klamath meer is één van de meest zuivere en mineraalrijke meren op aarde en het vormt het zonovergoten decor waarin de oogst van deze alg op natuurlijke wijze kan plaatsvinden. De oogst vindt plaats van juni tot november. Na een grondige reiniging en controle blijven de waardevolle voedingsstoffen bewaard in een gebalanceerd profiel.

Welke voedingsstoffen bevat de AFA alg?

De AFA alg is een kanjer van een superfood dat barst van de voedingsstoffen. Het wekt dan ook geen verbazing dat de alg wereldwijd van een enorme populariteit geniet.

Zo bevat de AFA alg onder meer

  • chlorofyl
  • verschillende B-vitamines
  • mineralen en sporenelementen
  • sporen van de omega-3-vetzuren DHA en EPA
  • beta-caroteen (twee gram AFA bevat evenveel beta-caroteen als 80 gram wortels of 4 tomaten)

Het is bovendien een enorm rijke bron aan eiwitten, zo bestaat het voor maar liefst 70% uit plantaardige proteïnen. Daarnaast heeft de alg een zachte celwand wat betekent dat ons lichaam de vele voedingsstoffen makkelijker kan opnemen.

De gezonde voordelen van de AFA alg

1. Is goed voor de bloedsuikerspiegel – De vele voedingsstoffen in de AFA alg kunnen een positieve invloed uitoefenen op de bloedsuikerspiegel

2. Ondersteunt de cognitieve functies De AFA alg staat erom bekend zowel voor de mentale alertheid, focus als het geheugen goed te zijn.

geheugen

3. De AFA alg ondersteunt het emotionele welbevinden – De AFA alg wordt in sommige gevallen ook wel gebruikt wanneer er sprake is van stress of een slecht humeur.

4. De alg is goed voor de algehele weerstandOok om het herstelproces bij verwondingen te versnellen zou je de AFA alg kunnen inzetten.

5. De AFA alg ondersteunt het fysieke uithoudingsvermogen – Bij training kan je om deze reden de alg gebruiken om de hersteltijd na inspanning enigszins te versnellen.

fysieke activiteit

 

Het is echter vooral de werking op de hersenen die bij het gebruik van de AFA alg in het oog springt. Zo zou de AFA alg specifieke delen van de hersenen stimuleren. Daardoor zou er een betere integratie van allerlei hersenfuncties plaatsvinden. Dat houdt in dat allerlei delen van de hersenen die te maken hebben met o.a. stressvolle of gespannen situaties, beter met elkaar in verbinding staan

Bijwerkingen en contra-indicaties

Als je overgevoelig bent aan blauwgroene algen, is het gebruik van de AFA alg sterk af te raden. Ook is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van immuniteit versterkende middelen. Die zouden namelijk ongewenste interacties kunnen vertonen met het gebruik van de blauwgroene alg. Zoals bij de meeste voedingssupplementen, geldt ook hier het advies dat je tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding beter eerst je arts kan raadplegen.

Ongewenste neveneffecten kunnen ook optreden als je de dosis niet op een doordachte manier opbouwt. Begin bij voorkeur daarom met slechts een kwart theelepel en meng het poeder met zuiver water, vers fruitsap of een smoothie. Als je lichaam geen sterke reactie hierop vertoont, kan je de dosis dan geleidelijk verhogen naar één of meer theelepels per dag.

Conclusie

Als je al het bovenstaande in overweging neemt, kan je niet anders dan concluderen dat de AFA alg met recht en reden als supervoedsel genoemd wordt. Als je dus een supplement wil op basis van deze alg, neem dan vast en zeker eens een kijkje in onze webshop, bij het ‘Elixir of the Lake’.

De algen worden geoogst op het hoogtepunt van hun levenscyclus, de zogenaamde algen “bloei”. Dat is de reden waarom dit hoogkwalitatief product een uiterst krachtig potentieel bezit.

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Wil je meer weten over twee andere populaire algen, lees dan het blogartikel over het verschil tussen chlorella en spirulina. – Of ontdek 10 voordelen van chlorella, een groene zoetwateralg of lees mer over Spirulina.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen