arjuna

Er zijn weinig heilige geschriften die zo tot de verbeelding spreken als de Mahabharata, het beroemde epos uit het oude India. Daarin vertolkt Arjuna, een held die geroemd werd om zijn boogschietkunsten, een centrale rol. Maar het wordt pas echt fascinerend als je ontdekt dat er een Ayurvedische middel bestaat dat naar hem vernoemd is.

Net zoals de mythische held doel kon treffen met zijn pijl en boog, kan dit natuurlijke middel ook heel doeltreffend zijn voor wie zijn gezondheid graag een boost wil geven. Vooral voor ons hart blijkt Arjuna allerlei fenomenale voordelen op te leveren.

Arjuna - mythische held

In deze blog verneem je wat die zijn, maar ook wat Arjuna precies is. Verder kom je aan de weet welke andere voordelen het gebruik ervan met zich meebrengt, hoe je het kan innemen en wat de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties zijn.

Als je dus het fijne wil weten van dit unieke middel, lees dan verder en ontdek hoe Arjuna jou kan helpen je gezondheid te ondersteunen.

Wat is Arjuna?

Terminalia arjuna, of kortweg Arjuna of Arjun is een imposante boom die tot wel dertig meter hoog kan worden. We vinden hem vooral terug in India en Sri Lanka waar hij een flinke reputatie heeft opgebouwd wegens zijn indrukwekkende geneeskrachtige eigenschappen. De therapeutische werking van de plant zit in de schors, maar het zijn vooral de kegelvormige witte bloemetjes van de boom die in het oog springen.

De Top-5 voordelen van Arjuna

1. Arjuna versterkt het hart

Deze eigenschap is vrij letterlijk op te vatten want het verstevigt de hartspier. Niet alleen dat maar het zou naar verluidt ook holistisch werken. Met andere woorden, Arjun werkt ook in op het emotionele en energetische karakter van het hart.

Uit wetenschappelijke onderzoek 1 bleek dat Arjuna effectief was in het versterken van het hart en het verlagen van de systolische bloeddruk.

Het houdt naar verluidt ook de bloedvaten meer open. Daardoor verbetert de bloedstroom en is het prima in te zetten bij niet alleen hoge bloeddruk maar ook bij hartkloppingen en een te snelle hartslag.

Arjuna versterkt het hart

Ben je op zoek naar meer tips om je bloeddruk te verlagen? Lees dan nu ook: 10 tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!) en lees meer over CBD olie werking.

2. Het kan de werking onze longen helpen ondersteunen

Arjuna is in het bijzonder ook effectief bij de behandeling van bepaalde vormen van angina 2. Het zou de cortisolwaarden in het bloed positief beïnvloeden waardoor pijn in de borststreek vermindert. Er vond een dubbelblinde studie plaats die aantoonde hoe dit effect zorgde voor een grotere longinhoud en een betere uithouding.

Verder kan het ook nuttig zijn bij de behandeling van andere longproblemen, zoals astma en longontsteking.

3. Arjuna kan de spijsvertering ondersteunen

De schors van de boom heeft een sterke antimicrobiële en antibacteriële werking. Daardoor kan je het inzetten om allerlei infecties in ons darmstelsel te bestrijden. Verder kan het de darmen helpen ontspannen en werkt het preventief tegen overmatig vochtverlies en het verlies van elektrolyten in het lichaam.

gezonde spijsvertering

4. Arjuna zit boordevol antioxidanten

De vele antioxidanten die deze plant rijk is, samen met de anti-inflammatoire eigenschappen ervan, verklaren waarom de schors van de boom ook een verjongend effect heeft. Arjuna beschermt ons tegen de schadelijke invloed van allerlei toxines en oxidatieve stress veroorzaakt door de vrije radicalen. Als deze vrij spel krijgen, ontstaat er geleidelijk aan celschade waardoor onze gezondheid hoe langer hoe meer onder druk komt te staan.

Ontdek nu ook Astaxanthine – de alleskunner onder de antioxidanten!

5. Het kan nuttig zijn bij infecties aan de urinewegen

Door de antibacteriële werking van Arjuna, kan je het ook inzetten bij de behandeling van infecties aan het urinekanaal. Symptomen als veelvuldig plassen, zouden hierdoor verminderen.

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties

Bijwerkingen zijn heel erg zeldzaam en mild van karakter. Personen die er last van hebben, meldden dat ze te maken kregen met hoofdpijn, misselijkheid, maagontsteking, slapeloosheid en constipatie.

Zoals steeds luidt de aanbeveling om met je arts vooraf te bespreken of het raadzaam is een supplement als Arjuna te gebruiken. Dit geldt in het bijzonder wanneer je aan diabetes lijdt of bloedverdunners neemt. Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, raadt men het gebruik van Arjuna zelfs sterk af. De bijwerkingen zijn immers onvoldoende bekend.

Conclusie:

Arjuna kan om meerdere redenen een zegen betekenen voor onze gezondheid. Het Ayurvedisch middel zal net zoals het dat al milennialang het geval is, voor altijd bekend staan als de ‘held voor het hart’. Wil je hierom, of om één van de andere voordelen, dit mythische middel een kans geven? Overweeg dan een product te kiezen uit de lijn van één van de hoogst aangeschreven producenten van Ayurvedische supplementen. Zo ben je gegarandeerd van een supplement van de bovenste plank.

************************************

Als je meer wil weten over een ander populair middel om veroudering tegen te gaan, lees dan ook het blogartikel over Shilajit en de zes belangrijkste voordelen. Meer weten over nog andere Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.