Welkom in de wereld van yerba mate! Deze unieke drank is een integraal onderdeel van de cultuur in onder andere Argentinië en het zuiden van Brazilië. Yerba mate wordt niet alleen gewaardeerd om zijn verkwikkende smaak, maar ook om de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. 

Yerba mate wordt in de Westerse cultuur ook steeds populairder. Je ziet het steeds vaker terug in moderne theehuizen en het wordt zelfs in energiedrankjes verwerkt. 

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe manier om je dag te beginnen of simpelweg nieuwsgierig bent naar deze fascinerende drank, yerba mate heeft iets bijzonders te bieden voor iedereen. Laten we duiken in de rijke geschiedenis, de voordelen en de traditionele bereidingswijzen van yerba mate!

Wat is yerba mate?

Yerba mate is een thee-achtige drank die voornamelijk geliefd is in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië. ‘Yerba’ verwijst naar de gedroogde bladeren en takjes van de Ilex paraguarensis, een groenblijvende boom, terwijl ‘mate’ de kalebas is waaruit de drank traditioneel wordt gedronken. Met behulp van een ‘bombilla’ (filterrietje) geniet men van deze warme, stimulerende drank.

De bladeren worden geoogst, gedroogd, gerijpt en in stukken gesneden om yerba mate te maken. Hoewel het technisch gezien geen thee is, wordt het vaak wel als zodanig beschouwd vanwege de vele overeenkomsten.

Yerba mate groeit op plantages verspreid over grote delen van Zuid-Amerika. De plant gedijt het best in een vochtige bodem en subtropische temperaturen tot ongeveer 7 graden Celsius. De boom kan tot 10-15 meter hoog worden en bloeit met wit tot witgroene bloemen, die uitgroeien tot helderrode vruchten. De bladeren worden al eeuwenlang gebruikt voor diverse rituelen en toepassingen, waaronder het bereiden van deze bijzondere drank.

Traditioneel wordt yerba mate als warme drank gedronken, maar het is ook populair als verfrissende ijsthee, bekend als ‘tereré’. Met zijn rijke culturele achtergrond en unieke eigenschappen biedt yerba mate een fascinerende en smaakvolle ervaring die het ontdekken waard is.

De geschiedenis van yerba maté

De Zuid-Amerikaanse Indianen, die te voet door het Amazonegebied en de Andes trokken, waren goed bekend met de geneeskrachtige planten van de regio, waaronder yerba mate. Ze vermaalden de bladeren van de yerba mate boom en lieten ze lang in koud water weken. Vervolgens voegden ze heet water toe om de gezonde stoffen vrij te laten komen. Na het zeven herhaalden ze dit proces meerdere keren. Deze warme infusie hielp hen door hun zware tochten door de Andes.

In een tijd waarin thee een kostbaar en zeldzaam product was, werd yerba mate een waardevol alternatief. Een Jezuïetenstraat in Paraguay kreeg het monopolie op de productie van yerba mate, wat leidde tot de bijnaam ‘Jezuïetenthee’. Yerba mate werd door de Jezuïeten gepromoot als een alternatief voor alcohol, dat veel werd geconsumeerd door de lokale bevolking.

Vandaag de dag blijft yerba mate een geliefde drank in Zuid-Amerika, bekend om zijn rijke geschiedenis en unieke smaak.

De voordelen van yerba mate

Yerba mate biedt een scala aan gezondheidsvoordelen, hoewel de Europese Commissie nog goedkeuring moet geven aan de gezondheidsclaims. Deze thee bevat vitamine B2, B6, C, mineralen, evenals mateïne (cafeïne). 

Hier zijn enkele geweldige redenen om yerba mate te proberen:

Gewichtsbeheersing en afvallen

Tegen vermoeidheid

  • Versterkt het lichaam
  • Vermindert mentale en fysieke vermoeidheid (door vitamine B6, magnesium en cafeïne)
  • Populair onder sporters in Zuid-Amerika

Detox en cardiovasculaire gezondheid

  • Bevat caffeoylderivaten en polyfenolen die het hart kunnen ondersteunen
  • Helpt bij de afvoer van afvalstoffen

Versterkt het immuunsysteem

  • Yerba mate bladeren bevatten fytochemicaliën die als sterke antioxidanten werken
  • Met een sterk immuunsysteem ben je minder vatbaar voor kwaaltjes

Natuurlijke pijnstiller

Yerba mate combineert de kracht van koffie met die van groene thee. Het biedt niet alleen een energieke boost, maar ook een moment van rust en genot.

Hoe maak je yerba mate klaar?

Er zijn verschillende manieren om yerba mate te bereiden, elk met een unieke smaak en sterkte. Hieronder vind je de instructies voor de traditionele bereidingswijze.

Traditionele bereidingswijze

De traditionele methode gebruikt een kalebas (uitgeholde pompoen) en een bombilla (stalen rietje).

  • Gebruik 20g yerba mate en doe het in de kalebas.
  • Voeg warm water toe, laat het trekken en drink de drank vervolgens via de bombilla.
  • Gebruik dezelfde portie een hele dag door steeds opnieuw warm water toe te voegen.

Met deze methode geniet je de hele dag van krachtige, traditionele yerba mate.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, is yerba mate meer dan alleen een drankje; het is een rijke traditie en een bron van talloze gezondheidsvoordelen. Van het ondersteunen van gewichtsbeheersing, het verlichten van vermoeidheid tot het versterken van je immuunsysteem, yerba mate combineert de kracht van koffie met de voordelen van groene thee. Met zijn authentieke smaak en culturele achtergrond biedt deze drank een unieke en verfrissende ervaring. Probeer het zelf en ontdek waarom deze Zuid-Amerikaanse schat al eeuwenlang geliefd is. Geniet van je mate!

Tip: op zoek naar een natuurlijke energy drink met yerba mate en shilajit? Check het hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen