Waar komt Shilajit vandaan: Een Wonderbaarlijk Natuurlijk Hars en Zijn Oorsprong

Shilajit is een uniek en mysterieus natuurlijk harsachtig materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt in traditionele geneeskunde en wordt gewaardeerd om zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Maar waar komt shilajit eigenlijk vandaan? In deze blogpost zullen we de oorsprong van shilajit verkennen, de gebieden waar het wordt gevonden, hoe het wordt geoogst en hoe het wordt gezuiverd voor menselijke consumptie.

Lees hier meer over de Shilajit werking.

Wat is Shilajit?

Shilajit is een substantie die wordt gevormd door de ontbinding van plantaardig materiaal in de bergen, voornamelijk in Aziatische en Midden-Oosterse regio’s. Het staat bekend om zijn rijke samenstelling van mineralen, fulvinezuur, humuszuren en andere bioactieve stoffen. Shilajit wordt traditioneel gebruikt in Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, en wordt vaak geprezen om zijn potentiële voordelen voor energie, immuniteit en algemeen welzijn.

Lees ook meer over ´Shilajit voor mannen´ en ´Shilajit voor vrouwen´  en de magische combinatie tussen shilajit en ashwagandha.

Gebieden waar Shilajit wordt Gevonden

Shilajit wordt voornamelijk gevonden in bergachtige en afgelegen regio’s in verschillende delen van de wereld. Hier zijn enkele van de belangrijkste gebieden waar shilajit wordt gewonnen:

1. Himalaya’s: De Himalaya’s, ‘s werelds hoogste bergketen, zijn een van de bekendste en meest voorkomende bronnen van shilajit. Landen als Nepal, India, Bhutan en Tibet hebben allemaal regio’s waar shilajit wordt geoogst.

2. Altaj-gebergte: In Rusland, in de Altaj-gebergten, wordt ook shilajit geoogst. Dit gebied staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en wordt beschouwd als een bron van hoogwaardige shilajit.

3. Kaukasusgebergte: De Kaukasus, dat zich uitstrekt van Oost-Europa tot West-Azië, heeft ook bekende shilajit-voorkomens. Georgië en Azerbeidzjan zijn enkele van de landen in deze regio waar shilajit wordt gewonnen.

4. Andesgebergte: In Zuid-Amerika, met name in Peru, wordt een variant van shilajit bekend als “Mumie” geoogst uit de Andes-bergen.

Oogsten van Shilajit

Het oogsten van shilajit is een arbeidsintensief proces dat traditioneel met de hand wordt uitgevoerd. Het begint meestal in de zomer, wanneer de sneeuw in de bergen begint te smelten en de shilajit uit scheuren en rotsachtige spleten sijpelt. Hier is een stapsgewijze beschrijving van het oogsten van shilajit:

1. Lokalisatie: Ervaren oogsters lokaliseren de scheuren en spleten in de bergen waar shilajit zich heeft verzameld. Deze locaties worden vaak generaties lang doorgegeven in de gemeenschap.

2. Oogsttijd: Het oogsten van shilajit gebeurt meestal in de zomermaanden wanneer de temperatuur stijgt en de hars begint te stromen. Het verzamelen moet echter zorgvuldig worden getimed om ervoor te zorgen dat de hars van de hoogste kwaliteit is.

3. Verzamelen: Oogsters gebruiken gereedschappen zoals houten spatels om de shilajit voorzichtig uit de scheuren te schrapen. Het is een delicaat proces om de hars te verzamelen zonder de natuurlijke omgeving te schaden.

4. Drogen: Na het verzamelen wordt de shilajit blootgesteld aan de zon om te drogen. Dit proces kan enkele weken duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Zuivering van Shilajit voor Consumptie

Ruwe shilajit bevat onzuiverheden en mineralen die moeten worden gezuiverd voordat het veilig voor menselijke consumptie is. Hier is een algemene beschrijving van het zuiveringsproces:

1. **Filtratie:** De ruwe shilajit wordt gefilterd om vaste onzuiverheden en puin te verwijderen.

2. **Verdamping:** Het gezuiverde shilajit wordt verwarmd om het water en andere vluchtige stoffen te verdampen.

3. **Sedimentatie:** De vloeibare shilajit wordt vervolgens langzaam gekoeld, waardoor eventuele overgebleven onzuiverheden naar de bodem kunnen zakken.

4. **Ontluchting:** Het shilajit-extract wordt ontlucht om de laatste resten van volatiele stoffen te verwijderen.

5. **Testen en verpakken:** Na zuivering wordt het shilajit-extract getest op zuiverheid en kwaliteit voordat het wordt verpakt en op de markt gebracht voor consumptie.

Bij Spiruella verkopen we alleen gecertificeerde en ´lab tested´ Shilajit en Shilajit extracten.

Shilajit is een fascinerend en waardevol natuurlijk hars dat afkomstig is uit bergachtige regio’s over de hele wereld. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in

traditionele geneeskunde vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Het oogsten van shilajit is een arbeidsintensief en zorgvuldig proces, en de zuivering ervan is van vitaal belang om het veilig en effectief te maken voor menselijke consumptie. Als u overweegt shilajit te gebruiken, is het belangrijk om producten te kiezen die afkomstig zijn van gerenommeerde bronnen en zorgvuldig zijn gezuiverd voor optimale kwaliteit en veiligheid.

Shilajit kopen? Klik hier!

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *