Een soepel bewegingsbereik is essentieel voor een actief leven, en gezond kraakbeen is daarbij van cruciaal belang. Maar wat als gewrichtspijn en artrose roet in het eten gooien? Traditionele behandelingen omvatten lichaamsbeweging, gewichtsverlies, medicijnen en ondersteunende hulpmiddelen. Maar er zijn ook supplementen die kunnen helpen bij het verlichten van de pijn en het behouden van gezonde gewrichten. In dit artikel bespreek ik enkele van deze supplementen en ontdekken we samen welke jij eventueel nodig hebt om je gewrichten in topconditie te houden, zodat je volop kunt genieten van bewegingsvrijheid!

Wat veroorzaakt gewrichtspijn?

Gewrichtspijn, de plaag van velen van ons, kan verschillende oorzaken hebben. Onze gewrichten, waar de botten samenkomen, zijn cruciaal voor onze mobiliteit. Maar soms kunnen ze ons signalen geven dat er iets mis is, vooral in gebieden zoals de knieën, enkels, heupen en schouders. Kraakbeen fungeert als een beschermend kussen tussen onze botten en kan (helaas) slijten naarmate de jaren verstrijken.

Het leven zit vol uitdagingen voor onze gewrichten – ontstekingen, blessures, en zelfs de alledaagse druk van onze bezigheden kunnen bijdragen aan die vervelende pijn. Maar laat je niet ontmoedigen! Terwijl supplementen misschien geen wondermiddel zijn, kunnen ze absoluut een krachtige bondgenoot zijn in het onderhouden van onze kostbare gewrichten.

Wat is artrose?

Artrose is een chronische en progressieve aandoening waarbij gewrichtspijn wordt veroorzaakt door het verslijten van het kraakbeen in de gewrichten.

Volgens Dr. Emily Scott (Direct Care Physicians of Pittsburgh) leidt artrose tot vernauwing van de gewrichtsruimte, kraakbeenslijtage en uiteindelijk botdegeneratie.

Artrose symptomen zijn onder andere intense, zeurende pijn in bepaalde lichaamsdelen. Deze pijn voelt de persoon bij beweging, in de ochtend door stijfheid, en uit zich in beperkte bewegingsvrijheid. 

Welke supplementen helpen bij artrose en gewrichtspijn?

Artrose en gewrichtspijn worden vaak behandeld met onder andere lichaamsbeweging en medicijnen. Maar er zijn ook supplementen die extra kunnen helpen bij het verlichten van de pijn of het behouden van gezonde gewrichten. Hieronder lees je welke dat zijn:

Glucosamine

Glucosamine is een aminosuiker die van nature voorkomt in het kraakbeen van je gewrichten. Glucosamine voorkomt dat onze botten tegen elkaar wrijven, om zo pijn en ontsteking te voorkomen

Je lichaam maakt van nature glucosamine aan om kraakbeen te laten groeien en te herstellen. Naarmate we ouder worden, kan ons lichaam minder glucosamine en chondroïtine aanmaken, wat kan leiden tot stijfheid en ongemak in de gewrichten. 

Glucosamine is een van de meest gebruikte supplementen voor artrose. Als supplement kan het mogelijk helpen om kraakbeenverlies te vertragen, symptomen zoals stijfheid, zwelling en pijn te verlichten en om beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren. 

Uit twee studies, waarbij wielrenners, voetbalspelers en rugbyspelers glucosamine namen, bleek dat het supplement een beschermend effect heeft op de gezondheid van hun kniegewrichten (bron 1, bron 2). 

Hoewel studies suggereren dat glucosamine kan helpen bij gewrichtspijn, is er meer onderzoek nodig om de bevindingen volledig te bevestigen. Bovendien is glucosamine over het algemeen veilig, maar het kan soms interacteren met bepaalde medicijnen. Als je medicatie gebruikt, is het dus verstandig om met je arts te overleggen voordat je glucosamine gaat gebruiken. Vaak wordt glucosamine aangeraden in combinatie met chondroïtine.

Chondroitine 

Gezond kraakbeen bevat van nature zowel glucosamine als chondroïtine. Chondroïtine is een component van het bindweefsel in botten en kraakbeen. Als supplement kan het helpen bij het versterken van collageen in je gewrichten, waardoor schokken beter worden geabsorbeerd en het kraakbeen vocht vasthoudt voor soepelere werking. Extra chondroïtine kan ook bescherming bieden tegen kraakbeenverlies, kan artrose verlichten en gewrichtsstijfheid verminderen. 

Sommige studies wijzen op de ontstekingsremmende eigenschappen van glucosamine en chondroïtine. Zo zijn er studies die hebben aangetoond dat chondroitine kan helpen om gewrichtspijn en stijfheid bij artrose te verminderen. Andere onderzoeken suggereren echter dat chondroïtine weinig effect heeft op pijn door artrose.

Glucosamine en chondroitine zijn een essentieel onderdeel geworden van mijn dagelijkse supplementen routine. Voornamelijk omdat ik als sporter mijn gewrichten zo goed mogelijk wil beschermen!

Vitamine D

Vitamine D speelt een cruciale rol bij de opname van calcium, wat essentieel is voor sterke botten. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat vitamine D ontstekingen kan helpen bestrijden. Mensen met artrose vertonen doorgaans lagere vitamine D-niveaus in hun bloed dan mensen zonder deze aandoening. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot chronische pijn of de symptomen van artrose verergeren. 

Gewrichtspijn, spierzwakte en krampen kunnen ook voorkomen bij een tekort aan vitamine D. Langdurige deficiëntie kan leiden tot verzwakte botten en een groter risico op osteoporose op latere leeftijd, waardoor het risico op botbreuken toeneemt (bron).  

Omega 3

Omega-3 vetzuren blokkeren eiwitten en vetzuren die ontstekingen kunnen aanwakkeren. Het kan bovendien helpen om gewrichtsstijfheid en -gevoeligheid te verminderen. 

Omega-3 heeft voordelen laten zien bij verschillende soorten gewrichtspijn, zoals artritis, blessures en zelfs die vervelende pijntjes die komen met ouder worden, maar het kan ook ontstekingen verminderen, gewrichten soepeler maken en de algehele gewrichtsgezondheid ondersteunen (bron). 

Boswellia

In de droge, zinderende tropen van Azië en Noord-Afrika vind je Boswellia serrata. Dit kruid, ook wel bekend als wierookhars, heeft al eeuwenlang een legendarische reputatie in de traditionele Oosterse geneeskunde als het gaat om het aanpakken van spier- en gewrichtspijn. 

Recent onderzoek heeft de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van Boswellia onderstreept. Systematische reviews en meta-analyses (waaronder deze)  hebben aangetoond dat extracten van wierookhars aanzienlijke verlichting kunnen bieden bij gewrichtsklachten. 

Het actieve ingrediënt in Boswellia helpt niet alleen bij pijnverlichting, maar verbetert ook de beweeglijkheid van je gewrichten. Bovendien wijst onderzoek erop dat het kan helpen het verlies van kraakbeen te vertragen. 

Kurkuma

Kurkuma, de specerij die curry zijn prachtige gele kleur geeft, kan ook je gewrichten verlichting bieden. Het geheim zit in curcumine, de krachtige chemische stof in kurkuma die bepaalde eiwitten blokkeert die ontstekingen veroorzaken. Met de tijd kan dit leiden tot minder gewrichtspijn en betere beweeglijkheid.

Ik gebruik kurkuma supplementen vooral vanwege mijn colitis ulcerosa, maar ik waardeer ook de brede voordelen die dit kruid biedt voor mijn algehele gezondheid.

Onderzoek suggereert dat curcumine een krachtige bondgenoot kan zijn in de strijd tegen symptomen van zowel artrose als reumatoïde artritis. Het zou zelfs effectiever kunnen zijn dan sommige ontstekingsremmende medicijnen.

In Azië wordt het al generaties lang gewaardeerd vanwege zijn vermogen om gewrichtspijn te verlichten en de beweeglijkheid te verbeteren. 

Diverse onderzoeken, waaronder deze, hebben aangetoond dat kurkuma-supplementen op korte termijn de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose kunnen verbeteren. En hoewel de effecten op lange termijn nog verder moeten worden onderzocht, is er alle reden om enthousiast te zijn over de veelbelovende voordelen van dit fantastische kruid!

Lees hier meer over de beste Kurkuma.

Andere manieren om je gewrichten te ondersteunen

Wat je verder nog kunt doen om je gewrichten gezond te houden:

Beweging: Wissel overdag tussen zitten en staan en neem regelmatig strekpauzes om gewrichtsstijfheid en pijn te voorkomen. Kies verder voor oefeningen met weinig impact op je gewrichten, zoals yoga, zwemmen of fietsen.

Vermijd overgewicht: Elke kilo die je verliest, vermindert de belasting op je knieën en andere gewrichten die je gewicht dragen. Zie hier meer tips voor afvallen.

Stop met roken: Roken kan de botmassa verminderen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Vermijd roken dus. 

Eet calciumrijk voedsel: Calcium helpt je botten sterk te houden en vermindert het risico op osteoporose. 

Verhoog je vitamine C-inname: Vitamine C kan de progressie van artrose vertragen. 

Kies de juiste schoenen: Kies voor flexibele schoenen met rubberen zolen voor betere demping.

Conclusie

Natuurlijke supplementen zoals glucosamine, chondroïtine, vitamine D, omega-3, Boswellia en kurkuma spelen een waardevolle rol bij het verlichten van gewrichtspijn en het behouden van gezonde gewrichten. Deze supplementen, samen met een gezonde levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen helpen om de mobiliteit te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen voor mensen met artrose en gewrichtsproblemen!

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen