Gymnema Sylvestre

Gymnema Sylvestre is een plant die in tropische gebieden in Oceanië, Afrika en India groeit. In het Sanskriet heet de plant Meshasringi. Het zal mensen die bekend zijn met de Ayurvedische geneeskunde niet verbazen dat hij daar al duizenden jaren lang in gebruik is wegens zijn krachtige eigenschappen.

Traditioneel gebruikt men hem binnen de Ayurveda voor verscheidene kwalen en aandoeningen, zoals slangenbeten, malaria en problemen met de bloedsuikerspiegel. In het Hindi staat de plant bekend als Gurmar wat evenveel betekent als de ‘vernietiger van suiker’.

In dit blogartikel verneem je wat Gymnena Sylvestre of Meshashringi precies is en wat de werking ervan is. Daarnaast kom je aan de weet wat de gezonde voordelen en wat de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties ervan kunnen zijn. Dus als je op zoek bent naar meer info over deze fascinerende plant, lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten.

Wat is Gymnena Sylvestre?

Gymnema Sylvestre is een meerjarige klimplant die het hele jaar door kleine, gele bloemen produceert. Het is een opvallend grote plant met stengels van tot wel drie meter lang. Ze verspreiden zich kriskras over de grond en klimmen omhoog via de hen omringende planten.

De naam Gymnema Sylvestre is afkomstig uit het Latijn en betekent ‘naakte draad’, wat betrekking heeft op het uiterlijk van de plant. Deze heeft namelijk onbehaarde meeldraden en stampers. In het Nederlands houdt men het meestal eenvoudigweg op de naam gymnema.

De fascinerende werking van Meshashringi Gymnena Sylvestre

De plant oefent invloed uit op het metabolisme van de koolhydraten in het lichaam. Dat doet hij op een vernuftige manier door de werking van de in de plant aanwezige gymnemische zuren. Als je op de bladeren kauwt, kunnen de smaakpapillen door de werking van deze zuren de zoete smaak van voedingsmiddelen niet meer waarnemen.

Smaakpapillen zijn niets anders dan de zenuwuiteinden waarop de stoffen en de smaken van het voedsel dat we eten, inwerken. Deze sturen dan signalen door naar het brein. De smaakpapillen registreren met andere woorden dus de zoetigheid van bepaalde voeding niet meer waardoor de hunkering ernaar vanzelf afneemt.

Verder zou de plant er ook voor zorgen dat de receptoren op de darmwand minder snel suiker opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder aan schommelingen onderhevig is. Dat laatste is nog niet onomstotelijk bewezen en moet dus nog wel verder onderzocht worden.

Gymnema sylvestre poeder

Andere gezonde voordelen van Gymnema Sylvestre

1. De plant zou bijdragen tot een betere verhouding tussen de LDL en de HDL cholesterolwaarden. De LDL staat voor de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol, terwijl men HDL als de ‘goede’ cholesterol bestempelt. De eerste zou afnemen door het gebruik van de plant, de laatste zou erdoor toenemen.

2. Gymnema Sylvestre is goed voor het cardiovasculair stelsel. Een niet goed werkend hart- en bloedvatenstelsel kan tot heel wat gezondheidsproblemen lijden. De officiële cijfers hierover zijn erg veelzeggend: in Nederland lijden zo maar even meer dan 1,7 miljoen mensen aan een hart- of vaatziekte.

bloedsomloop

De plant zou goed zijn om de productie van triglyceriden af te remmen. Triglyceriden zijn vetten die nodig zijn voor de energiehuishouding. Als we er echter te veel van hebben, slaan ze zich op in weefsels en organen wat kan leiden tot een hoger risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

3. De plant kan ondersteunend werken bij het afvallen. Gymnema Sylvestre wordt vaak gebruikt door mensen die willen afvallen. Gymnema Sylvestre vermindert zoals we hebben gezien de trek in zoetigheid en onrechtstreeks ook de eetlust. Dit kan dan op zijn beurt leiden tot gewichtsverlies.

afvallen

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties

Omdat Gymnema Sylvestre rechtstreeks invloed zou uitoefenen op de opname van suiker in het lichaam, kunnen zich de typische symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel voordoen.

Concreet kan dit zich uiten als

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • trillen

Verder zijn er geen contra-indicaties van de plant bekend maar toch zijn er een aantal gevallen waarin het gebruik van de plant af te raden is, meer bepaald bij

  • zwangerschap en borstvoeding
  • bij kinderen en zuigelingen
  • voor operaties
  • bij mensen die lijden aan diabetes

Besluit

Wil je meer weten over een ander vaak gebruikt superfood om de bloedsuikerspiegel onder controle te helpen houden, lees dan zeker onze blog over Fenegriek en de 6 belangrijkste gezonde voordelen. Of ontdek alles wat er te weten valt over Garcinia Cambogia, een middel dat ondersteunend werkt bij het afvallen.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen