Jodiumsupplementen: De Sleutel tot een Gezonde Schildklier en Meer (Iodine)

Jodium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de schildklierfunctie, metabolisme, groei en ontwikkeling. Hoewel jodium van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt, kunnen sommige mensen moeite hebben om voldoende binnen te krijgen via hun dieet. Dit is waar jodiumsupplementen van pas komen. In deze blogpost zullen we de verschillende aspecten van jodiumsupplementen bespreken, waaronder de werking, voordelen, aanbevolen doseringen, manieren van inname, mogelijke bijwerkingen en relevante onderzoeken.

Wat is Jodium?

Jodium is een essentieel spoorelement dat van nature voorkomt in de aarde, water en voedsel. Het speelt een cruciale rol bij de productie van schildklierhormonen, die op hun beurt essentieel zijn voor de regulatie van de stofwisseling, groei en ontwikkeling, lichaamstemperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties.

Verschillende Namen voor Jodium

Jodium (iodine) komt in verschillende vormen voor, waaronder kaliumjodide, natriumjodide, jodiumtrijodide en lugoloplossing. Deze verschillende verbindingen worden vaak gebruikt in supplementen en geneesmiddelen om jodiumtekorten aan te vullen en schildklieraandoeningen te behandelen.

Werking van Jodium

Jodium is essentieel voor de schildklierfunctie omdat het wordt gebruikt bij de synthese van schildklierhormonen, zoals thyroxine (T4) en trijoodthyronine (T3). Deze hormonen reguleren de stofwisseling en spelen een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het lichaam.

Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan jodium zijn onder andere:

1. Zeevruchten: Vis, schaaldieren en zeewier zijn uitstekende bronnen van jodium. Zalm, kabeljauw, garnalen, mosselen, krab en zeewier zoals kelp en nori zijn bijzonder rijk aan dit mineraal.

Lees hier meer over Kombu en Spirulina en Chlorella.

2. Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden jodium, vooral als de dieren zijn gevoerd met jodiumrijk voer of als jodium aan het voer is toegevoegd.

3. Eieren: Eieren zijn een goede bron van jodium, vooral als ze afkomstig zijn van kippen die jodiumrijk voer hebben gegeten.

4. Seizoensgebonden groenten: Sommige groenten kunnen ook jodium bevatten, afhankelijk van de jodiumgehaltes in de bodem waarin ze worden geteeld. Voorbeelden hiervan zijn spinazie, broccoli, boerenkool en snijbiet.

5. Jodiumrijk zout: In sommige landen wordt zout verrijkt met jodium om jodiumtekorten te voorkomen. Het gebruik van gejodeerd zout in de keuken kan daarom een ​​effectieve manier zijn om jodium binnen te krijgen. Lees hier meer over Keltisch zeezout.

Hoewel deze voedingsmiddelen van nature jodium bevatten, kan de jodiumconcentratie variëren afhankelijk van factoren zoals de voedingsstatus van de bodem, het kweekgebied en de bereidingswijze. Voor mensen die moeite hebben om voldoende jodium binnen te krijgen via hun dieet, kunnen jodiumsupplementen een handige aanvulling zijn. Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige voordat je begint met het nemen van supplementen.

Voordelen van Jodiumsupplementen

– Ondersteuning van een gezonde schildklierfunctie: Jodiumsupplementen kunnen helpen om jodiumtekorten aan te vullen en de schildklierfunctie te ondersteunen, wat essentieel is voor een gezonde stofwisseling en energieniveau.
– Bevordering van een gezond metabolisme: Schildklierhormonen, die afhankelijk zijn van jodium, spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling en het verbranden van calorieën.
– Ondersteuning van de groei en ontwikkeling: Jodium is essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling, vooral tijdens de zwangerschap en de kindertijd.

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Voor wie zijn Jodiumsupplementen geschikt?

Jodiumsupplementen zijn met name geschikt voor mensen die risico lopen op een jodiumtekort, zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een veganistisch dieet, mensen met schildklieraandoeningen en mensen die in regio’s wonen waar de bodemarm is aan jodium.

Aanbevolen Doseringen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor jodium varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht, zwangerschap en borstvoeding. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen dagelijks 150 microgram jodium consumeren. Zwangere vrouwen hebben mogelijk een hogere dosis nodig, tot 220-250 microgram per dag.

Manieren van Inname

Jodiumsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, vloeibare oplossingen en multivitaminepreparaten. De juiste vorm en dosering kunnen variëren afhankelijk van individuele behoeften en omstandigheden.

Bijwerkingen van Jodiumsupplementen

Hoewel jodium essentieel is voor de gezondheid, kan overmatige inname leiden tot bijwerkingen zoals een onregelmatige hartslag, overmatig zweten, gewichtsverlies, nervositeit en schildklieraandoeningen. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en indien nodig medisch advies in te winnen.

Onderzoeken naar Jodiumsupplementen

Verschillende onderzoeken hebben de voordelen van jodiumsuppletie aangetoond, met name bij mensen met een jodiumtekort en schildklieraandoeningen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Nutrients” concludeerde dat jodiumsupplementen effectief waren bij het verhogen van de jodiumstatus en het verbeteren van de schildklierfunctie bij deelnemers met een suboptimale jodiuminname.

Hier zijn enkele studies die relevant zijn voor jodiumsupplementen:

1. “Iodine Deficiency in Vegetarians and Vegans: A Review of the Literature” – Dit overzichtsartikel, gepubliceerd in het tijdschrift “Nutrients”, onderzocht de jodiumstatus bij vegetariërs en veganisten en benadrukte de behoefte aan jodiumsuppletie bij deze bevolkingsgroepen.

2. “Effectiveness of Iodine Supplementation in Improving Thyroid Function in Patients with Subclinical Hypothyroidism: A Randomized Clinical Trial” – Deze gerandomiseerde klinische studie, gepubliceerd in “JAMA”, onderzocht de effectiviteit van jodiumsuppletie bij patiënten met subklinische hypothyreoïdie en concludeerde dat het de schildklierfunctie verbeterde.

3. “The Impact of Iodine Supplementation on Thyroid Function in Pregnant Women in a Mild-to-Moderate Iodine Deficiency Area: A Randomized Controlled Trial” – Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie, gepubliceerd in “The American Journal of Clinical Nutrition”, onderzocht de effecten van jodiumsuppletie bij zwangere vrouwen en vond een verbetering van de schildklierfunctie en jodiumstatus.

4. “Iodine Supplementation in Early Life and Neurodevelopmental Outcomes” – Deze systematische review, gepubliceerd in “The Lancet”, onderzocht de rol van jodiumsuppletie tijdens de vroege levensfasen en de mogelijke impact op neurologische ontwikkeling en cognitieve functie.

5. “Effects of Iodine Supplementation during Pregnancy on Pregnancy Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials” – Deze systematische review en meta-analyse, gepubliceerd in “The American Journal of Clinical Nutrition”, onderzocht de effecten van jodiumsuppletie tijdens de zwangerschap op zwangerschapsresultaten en vond positieve effecten op de schildklierfunctie en neurologische ontwikkeling van het kind.

Het is belangrijk op te merken dat deze studies slechts enkele voorbeelden zijn van het groeiende aantal onderzoeken dat de effecten van jodiumsuppletie onderzoekt. Voor een uitgebreider overzicht van de beschikbare literatuur en specifieke aanbevelingen is het raadzaam om het werk van erkende experts en gezondheidsorganisaties te raadplegen.

Conclusie

Jodiumsupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet, met name voor mensen die risico lopen op een jodiumtekort. Door de schildklierfunctie te ondersteunen en de stofwisseling te bevorderen, kunnen jodiumsupplementen bijdragen aan een optimale gezondheid en welzijn.

 

 

Jodium Bio (Vitals) 100 Capsules

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen