Wat is Kombu en waarom is dit zeewier zo gezond?

Kombu is een Japanse smaakmaker die ook nog eens super gezond voor ons is. Iedereen kent sojasaus, sesamzaad en tofu. Maar er zijn ook Japanse smaakmakers die minder bekend zijn, maar daardoor niet minder gezond. Kombu is er daar één van, maar wat is Kombu nu precies en wat kan je er mee doen? 

Wat is Kombu en waar is het voor?

Kombu is een eetbaar zeewier dat in Japan al zeer lang wordt gegeten. In bijna ieder eetstalletje in Japan vind je dan ook kombu. Kombu (ook wel Konbu, Dashima of kelp genoemd) is een groot, bruin en bladvormig zeewier dat gedroogd wordt en erg rijk is aan jodium. 

Ruim negentig procent van alle kombu wordt gekweekt en geoogst in Japan. Het is een belangrijk gezond ingrediënt voor zowel de Japanse, Chinese als de Koreaanse keuken. De Japanners gebruiken kombu voornamelijk om bouillon te bereiden, welke dient voor de alom bekende misosoep. 

Inmiddels wint kombu in Europa ook steeds meer terrein, en daar is een goede reden voor. Kombu is namelijk super gezond en ook nog eens zeer smakelijk. Deze smaakmaker is ook ideaal als je vegan eet, want het is voedzaam, smaakvol en bevat een hoog gehalte jodium. Bovendien bevat het geen calorieën, geen vet en geen eiwit. 

In Nederland vind je kombu alleen in de gedroogde vorm. De vellen zijn groot en hebben een bruine kleur. Daarnaast is het ook verkrijgbaar als kombu dashi-poeder. 

Je kunt kombu gebruiken om smaak te geven aan een grote verscheidenheid aan gerechten. Het bevat namelijk natuurlijk glutamaat wat de gerechten een verfijnde smaak geven. Een stukje kombu meekoken met gedroogde peulvruchten of bonen laat deze sneller garen en maakt deze lichter verteerbaar.

6,9519,95

Hoe smaakt Kombu?

Je weet nu wat kombu is en waar het voor wordt gebruikt, maar hoe smaakt kombu eigenlijk? Deze smaakversterker is een zeewiersoort en wordt voornamelijk gebruikt voor bouilons. Het zeewier bevat een typische umami smaak waar Japanners zo gek op zijn. 

Dat steeds meer Europeanen het ook gebruiken is omdat deze smaak heerlijk is voor een dashi-bouillon te maken, en daarmee ook voor misosoep. Het is bijvoorbeeld heerlijk bij  udonnoedels met soja-eieren of voor een dashi-bouillon met shimeji en makreel. Je bewaart kombu op een koele, droge en bij voorkeur donkere plek buiten de koelkast. 

Naast bouillon kan je kombu ook gebruiken voor een bijgerecht bij groenten. Week kombu zo’n 3 tot 5 minuten en laat het 30 tot 60 minuten koken. Een langere weektijd wordt niet aanbevolen, omdat het dan slijmeriger wordt en moeilijker te snijden is. 

Voedingsstoffen in Kombu 

Het Kombu-zeewier van Spiruella is bijzonder rijk aan minerale zouten, waaronder ijzer, calcium, kalium, magnesium en vooral jodium. Bevat ook alginezuur (een kleverige stof vergelijkbaar met pectine), glutaminezuur (smaakstof) en laminarine (een stof die vetten in het bloed aanpakt).

De aanwezige fytochemicaliën in Kombu staan erom bekend dat zij goed zijn voor het hart*, maar ook ondersteuning bieden bij spijsverteringsproblemen*. Het hoge gehalte aan jodium in kombu is ook essentieel voor de werking van de schildklier*. 

Dit zeewier zit tjokvol vitamines (vooral A, B en K) en mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, fosfor, magnesium, mangaan en zink.  Een waar Superfood!

De voordelen van Kombu zeewier

  • Draagt bij aan een normale werking van de schildklier*
  • Zorgt voor een verzadigd gevoel*
  • Goed voor het hart*
  • Goed voor de spijsvertering*
  • Goed voor de darmen*
  • Draagt bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel*

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Bevat veel Jodium

Eén van de meest relevante eigenschappen van kombu, is dat het een zeer rijk is aan jodium. Een mineraal dat een grote reeks voordelen kent. Uiteraard moet je alle vitamine en mineralen met mate innemen. 

Ook rijk aan Jodium zijn Spirulina en Chlorella.

Rijk aan Alginezuur

Zeewier is een onuitputtelijke bron van alginezuur, wat goed is voor onze maag-darmfunctie en dus ook voor spijsverteringsproblemen. 

Goed voor het hart

De nutriënten die in kombu zeewier zitten zijn goed voor onze cardiovasculaire gezondheid. Dit effect wordt behaald door de unieke mix van vele gezonde stoffen die in zeewier te vinden zijn. Het ondersteunt het cholesterolgehalte en de bloeddruk, wat ten goede komt aan ons hart. 

Waar koop je Kombu?

Kombu is een specialistische smaakmaker waardoor je deze niet snel in de supermarkt vindt. Je kan kombu echter eenvoudig online kopen bij de webwinkel van Spiruella. 

6,9519,95

Kombu kopen? << Klik hier. Misschien heb je ook interesse in Sea Spaghetti en Kelp.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen