Meer (belangrijke) dingen doen in minder tijd?

In de wereld van ondernemerschap en leidinggeven staat productiviteit hoog op de agenda. Maar te midden van eindeloze takenlijsten, constante afleidingen en de druk om te presteren, kan het behouden van focus en helder denken soms echt een uitdaging zijn. 

Als jonge ondernemer heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om effectieve strategieën te hanteren om mijn focus te behouden en mijn denkvermogen te verbeteren. Door focus te behouden, heb ik me in korte tijd tot relatief veel prestaties kunnen zetten, zoals je ziet in mijn bio hieronder.

In dit artikel deel ik 12 handige tips met jullie die mij helpen om mijn productiviteit te verhogen en mijn doelen te bereiken!

12 tips voor betere focus

Van het stellen van duidelijke doelen tot het integreren van gezonde gewoonten, deze tips zullen ondernemers en leidinggevenden helpen hun focus te verbeteren:

Bepaal wat je doel is en weet wat je wil

Het begint allemaal met duidelijkheid: wat wil je bereiken? Of je nu je producten wil vernieuwen, of simpelweg meer klanten wil werven. Met een helder doel voor ogen wordt ondernemen een stuk eenvoudiger.

Wat moet je vervolgens doen om je doel te bereiken? Denk aan alle positieve dingen die bij kunnen dragen aan het bereiken van je doel en schrijf ze op.

Minimaliseer afleidingen

Je kent het vast wel: de verleiding om constant je e-mail, Instagram en andere social media te checken tijdens je werk. Maar telkens deze afleidingen opzoeken vermindert je efficiëntie en productiviteit aanzienlijk. Het constant schakelen tussen taken maakt het moeilijk om je te concentreren op wat echt belangrijk is, waardoor je werk mogelijk blijft liggen en je gefrustreerd raakt.

Om deze cyclus te doorbreken, heb ik vaste tijden voor het checken van mijn mail en social media. Ook kan het helpen om je telefoon op stil te zetten (behalve dan als je op een belangrijk telefoontje wacht). Besef bovendien dat niet alle e-mails of berichten à la minute beantwoord hoeven te worden. Men kan wel even wachten.

Persoonlijk begin ik mijn werkdag om 6 uur (!), wanneer de meeste mensen nog niet wakker zijn, en ik ongestoord belangrijke taken kan afhandelen. Dan heb ik daarna volle aandacht voor klanten of andere mensen die iets van me willen!

Je leest hier meer over in het boek: Deep Work van Cal Newport (Bol.com link).

Prettige werkomgeving

Op kantoor of vanuit huis: zorg ervoor dat je in een prettige omgeving werkt. Dit is heel persoonlijk: sommigen werken bijvoorbeeld het beste in stilte, terwijl anderen productiever zijn met muziek op de achtergrond. Zorg voor een werkplek waar je je echt kunt focussen op je taken en waar niemand je kan storen.

Planning en tijdsblokken

Het idee van urenlang ononderbroken werken lijkt misschien productief, maar in werkelijkheid kan het averechts werken. Gericht werken in tijdsblokken kan daarentegen leiden tot meer efficiëntie. Zo stel ik iedere dag vast dat ik van 6.30 tot 7.30 uur e-mails beantwoordt, en reserveer ik bijvoorbeeld van 10.00 tot 11.00 uur om te werken aan een specifieke opdracht. Vervolgens neem ik een kleine pauze om op te laden voor de volgende taak.

To-do lijst met prioriteiten

Het wekelijks opstellen van een to-do lijst is een belangrijke gewoonte om je taken georganiseerd te houden en je productiviteit te maximaliseren. Ik geef er de voorkeur aan om mijn lijst op vrijdagmiddag samen te stellen voor de week erna. Probeer je taken te verdelen in subtaken, zodat je stapsgewijs je to-do lijst af werkt en je je goed kunt voelen over ieder beetje vooruitgang.

Stel je to-do list samen door te beginnen met je prioriteiten. Keuzes maken is niet altijd makkelijk, maar alles hoeft niet meteen af. De taken die absoluut niet kunnen wachten, zet je bovenaan. 

Pauzeren is een must

Neem regelmatig pauzes om even te bewegen, frisse lucht te halen en iets te drinken. Laat los waar je mee bezig bent, geef je hersenen de kans om te ontspannen en laad op voor hernieuwde energie. Als je met een uitdaging worstelt, kan het helpen om even afstand te nemen. Vaak kun je er later met een frisse blik op terugkomen.

Rusten doe je overigens niet terwijl je e-mails of telefoontjes afhandelt. Neem echt de tijd om te pauzeren, geniet van je kopje koffie of thee, en sta even stil bij het moment.

Vakantie

Pauzes zijn essentieel, maar af en toe heeft je brein ook een langere pauze nodig: vakantie. Door volledig los te laten, krijg je de kans om weer met een frisse blik naar je onderneming te kijken. Vermijd stiekem werken tijdens je vakantieperiode, informeer je team en plan vooruit. Tijdens vakanties spreek ik altijd met mezelf af dat ik mijn werktelefoon één, hooguit twee keer per dag check.

Sporten, slaap en mediteren

Dagelijks sporten is een waardevolle gewoonte. Het is wetenschappelijk bewezen dat lichaamsbeweging de conditie van je hersenen verbetert en je concentratie verhoogt. Probeer dagelijks minstens een half uur te bewegen om zowel fysiek als mentaal fit te blijven.

Naast lichaamsbeweging is voldoende slaap van cruciaal belang om ons lichaam en onze geest de broodnodige rust te geven. Ik zet in op 8-9 uur slaap per nacht.

Mediteren is een ander essentieel onderdeel van mijn routine geworden om mijn concentratie te verbeteren. Hoewel het niet voor iedereen is, hebben veel ondernemers zoals ik baat bij meditatie. Een kwartier ‘s ochtends of ‘s avonds kan al voldoende zijn.

Leer ‘nee’ zeggen en delegeer

Naast het concentreren op je kernactiviteiten en het stellen van prioriteiten, is het cruciaal om het vermogen te ontwikkelen om ‘nee’ te zeggen, zodat je ‘ja’ kunt zeggen tegen de juiste kansen. Wees daarnaast niet bang om te delegeren, zodat jij je alleen hoeft te concentreren op wat jij goed kunt én leuk vindt. 

Het leren ‘nee’ zeggen en taken delegeren zijn wellicht mijn meest waardevolle leermomenten geweest. Ik wilde altijd graag de controle houden en alles zelf doen, maar ik zie nu beter in dat mijn energie en tijd kostbaar zijn. Het uit handen geven van bepaalde zaken creëert veel meer rust in mijn hoofd, waardoor ik me beter kan focussen op wat écht belangrijk is. 

Voeding, supplementen en superfoods voor focus

Zelfzorg is een integraal onderdeel van succesvol ondernemen. Productiviteit valt of staat bij een gezonde levensstijl. Al het voorgaande heeft weinig waarde als je niet goed voor jezelf zorgt. Jij bent verantwoordelijk voor het succes van jouw onderneming, en daarom is het cruciaal om goed voor jezelf te zorgen.

Voor net dat beetje extra focus en alertheid, kun je bovendien supplementen en superfoods in je dieet integreren, zoals ik dat ook doe. Hieronder vind je mijn favorieten:

B-vitamines, zoals B6, B9 en B12, zijn essentieel voor een optimale hersenfunctie en het handhaven van een stabiele stemming (bron). Ik gebruik al jarenlang B12!

L-theanine, een aminozuur dat voorkomt in groene thee, kan helpen om je mentale alertheid te bevorderen (bron). Dit is mijn favoriet. Lees hier meer over L-Theanine.

Lion’s Mane: Onderzoek suggereert dat Lion’s Mane kan helpen bij het bevorderen van een betere cognitieve gezondheid (bron). Lion’s Mane heb ik nog niet zo lang geleden ontdekt, en ik ben nu al een fan. Ontdek hier welk Lion’s Mane supplement ik neem! Lees hier meer over LionsMane.

Ashwagandha: Een adaptogeen kruid dat kan bijdragen aan het verbeteren van mentale prestaties en het vergroten van algemene veerkracht (bron). Ik gooi Ashwagandha in poedervorm graag door mijn protein shakes of smoothies. Lees hier meer over Ashwagandha.

Matcha poeder: Matcha poeder, afkomstig van fijn gemalen groene theebladeren, kan helpen met het bereiken van een staat van gefocuste alertheid (bron). Homemade matcha latte is mijn favoriet, en dit is de matcha poeder die ik hiervoor gebruik. Lees hier meer over Matcha.

Conclusie

Als jonge ondernemer moedig ik jou aan om niet alleen te streven naar zakelijk succes, maar vooral ook naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Want alleen door goed voor onszelf te zorgen, kunnen we ons volledige potentieel benutten en onze doelen bereiken.

Door prioriteiten te stellen, niet bang te zijn om ‘nee’ te zeggen en goed voor mezelf te zorgen, heb ik mijn productiviteit verhoogd. Ik hoop dat mijn tips jou zullen helpen met het realiseren van jouw eigen zakelijke en persoonlijke doelstellingen. Onthoud dat zelfzorg een investering is in jezelf en je onderneming! 

Lees hier nog een hele goeie en makkelijke productivity-hack en waarom gezondheid zo belangrijk is voor ondernemers.

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen