We hebben allemaal wel gehoord van het hacken van computers en smartphones. Maar wat dacht je van het hacken van je eigen lichaam? Je leest het goed! Het hacken van je eigen lichaam heet biohacking, waarbij het eigenlijk gewoon draait om zelfverbetering. 

In dit artikel lees je over het biohacking concept, krijg je vier tips voor een beginnende biohacker en ook vertel ik je welke biohack-supplementen jouw gezondheid extra kunnen ondersteunen!

Wat is biohacking?

Biohacking van je lichaam betekent je chemie en fysiologie veranderen om je energie en welzijn te verbeteren. Het is gebaseerd op het idee dat we ons kunnen aanpassen om slimmer, sneller, gezonder, en/of beter te worden. 

Het gaat er hierbij om kleine veranderingen in je dieet of levensstijl aan te brengen om je leven te optimaliseren. 

Per persoon kan biohacking anders werken, dus het is belangrijk om allereerst te begrijpen wat biohacking precies inhoudt. Biohacking kan met voeding, maar ook met lichaamsbeweging en mindfulness, en zelfs met het gebruik van muziek.

4 tips voor beginnende biohackers

Hoe aan de slag gaan met biohacking als beginner?

Dieet en supplementen

Het aanpassen van wat je eet, is een biohack die veel mensen gemakkelijk kunnen toepassen.

Een gezond gewicht is cruciaal voor onze metabolische gezondheid en levensduur. Door je metabole functie te optimaliseren, kun je je fysieke prestaties verbeteren en mogelijk je levensduur verlengen.

Zo is gebleken dat ketogene diëten en intermittent fasting de celstofwisseling en energieproductie positief kunnen beïnvloeden (bron).

Maar het is niet alleen wat we eten, het draait ook om de timing ervan. Veel mensen doen aan intermittent fasting om vet te verliezen, maar ook om spieren te kweken en meer energie te krijgen. Bij intermittent fasting eet je alleen binnen een bepaald tijdsvenster en vast je voor de rest van de tijd. Een voorbeeld hiervan is een eetvenster van 8 uur, bijvoorbeeld van 12 uur ‘s middags tot 8 uur ‘s avonds. 

Na 8 uur eet je niets meer tot de volgende dag om 12 uur ‘s middags. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je insuline levels kan verlagen en zelfs kan beschermen tegen ziektes zoals kanker (bron).

Fysieke biohacking

Atleten streven vaak naar betere prestaties en sneller herstel, wat biohacking populair maakt onder sportievelingen

Lichaamsbeweging op zichzelf is al een vorm van biohacking: door regelmatig te trainen wordt de productie van nieuwe mitochondriën gestimuleerd, het energiemetabolisme verbeterd en de vrijlating van groeifactoren in het lichaam bevorderd, die op hun beurt celherstel ondersteunen.

Er zijn diverse methoden binnen de biohacking om atletische prestaties te verbeteren of het herstel te versnellen. Deze omvatten onder andere het gebruik van ijsbaden of cryotherapie, warmtetherapie, therapieën met trillingen, infraroodtherapie, het nemen van supplementen zoals creatine en aminozuren, maar ook het gebruik van smartwatches voor training (bron).

Biohacking mindset: Dankbaarheid

Behalve lichamelijke biohacking, kun je ook je mentaliteit of denkwijze veranderen. Hoe we het leven zien, beïnvloedt voor een groot deel onze stemming en hoe we anderen behandelen. Zo helpt een ‘abundance’ mindset je dankbaar te zijn en je op het positieve te richten. Maar dit vergt oefening. Je moet je brein trainen om het positieve in elke situatie te zien tot het een gewoonte wordt. Onderstaande technieken kunnen daarbij helpen:

  • Schrijf iedere dag 3-5 dingen op waar je dankbaar voor bent (dit helpt mij altijd heel erg om uit een negatieve spiraal te komen)
  • Begin de dag positief, mediteer en spreek met jezelf af om dankbaar te zijn voor de fijne dingen die het leven jou biedt.

Biohack je brein

Het belangrijkste bij het biohacken van je brein is dat je je hersenen regelmatig moet trainen. Het beheersen van je brein is essentieel voor je algehele gezondheid. Het brein beïnvloedt je emoties, fysiologische processen, focus, leervermogen en meer. 

Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) speelt een sleutelrol in brain biohacking. Veel brain biohacks zijn dan ook gericht op het verhogen van BDNF-niveaus door middel van nootropics, brainwave/audio entrainment, TMS therapie, meditatie, ademhalingstechnieken, lichaamsbeweging, microdosing en breinspelletjes (bron).

Een ander voorbeeld is het gebruik van muziek. Muziek heeft een enorme impact op het brein. Een manier om je hersengolven te beïnvloeden, is via een consistente geluidsgolf. Audio entrainment maakt gebruik van tonen om te synchroniseren met je hersengolven en een meditatieve, ontspannen staat op te wekken (bron).

Er zijn nog veel meer vormen van biohacking, maar dit zijn de meest populaire.

De beste biohacking supplementen

Benieuwd welke supplementen je verder kunnen helpen met het biohacken van je lichaam en brein? Bekijk ze hieronder!

Omega-3: Omega-3 is essentieel voor hartgezondheid en het reguleren van cholesterolniveaus. Mijn moeder heeft me van jongs af aan geleerd het te nemen, en ik gebruik het nog steeds elke dag!

Vitamine B: B12 helpt je cognitieve functie te verbeteren, maar vitamine B kan ook je energie verbeteren en je verteringstelsel en zenuwfunctie positief beïnvloeden. Iedere vitamine B heeft een kenmerkende functie (bron).

Collageen: Collageen speelt een rol bij het versterken van botten, gewrichten en nagels, en kan ook een positieve invloed hebben op haargroei (bron). Bekijk hier het collageen supplement dat ik in mijn keukenkastje heb staan en dagelijks gebruik!

Lion’s Mane: Uit onderzoek is gebleken dat Lion’s Mane de groei van breincellen kan stimuleren, en ook het geheugen en emotionele reacties kan verbeteren. 

Ashwagandha: Ashwagandha kan helpen tegen stress, het reduceren van cortisol, je brein functie te verbeteren en kan zelfs helpen tegen angst en depressie.

Magnesium: Magnesium speelt een rol in ontzettend veel reacties in ons lichaam, waaronder energieproductie en slaap. Een tekort aan magnesium kan een hoop gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals spierkrampen maar ook mentale problemen. Magnesium is essentieel voor atletische prestaties, en dit is mijn dagelijkse go-to magnesium supplement

Conclusie

Biohacking biedt krachtige strategieën en mogelijkheden om je gezondheid en welzijn te verbeteren via kleine aanpassingen in je dieet, levensstijl en mentaliteit. 

Biohacking stelt je in staat om je lichaam en geest naar een hoger niveau te tillen. Voor beginners is het belangrijk om goed onderzoek te doen en geïnformeerd te zijn voordat je begint met biohacken. Nog belangrijker is namelijk het vertrouwen op het natuurlijke genezingsvermogen van je lichaam.

Met de juiste aanpak kan biohacking een krachtige manier zijn om je algehele gezondheid en prestaties te verbeteren!

Meet weten over Biohacken? Kijk dan ook eens bij deze persoon.

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen