Een hele sterke ontgifter, dat weten we allemaal, maar waar is geactiveerde houtskool allemaal goed voor? Hoe werkt actieve kool? En wie hebben er allemaal baat bij het gebruik van activated charcoal? Lees snel verder!

Wat is geactiveerde houtskool

Geactiveerde houtskool is een vorm van koolstof die zodanig is bewerkt dat hij kleine poriën met een laag volume heeft die het beschikbare oppervlak voor adsorptie of chemische reacties vergroten. Het woord “activering” verwijst in dit verband naar de verwerking met een activeringsmiddel (zoals stoom of zuren) dat het absorptievermogen vergroot. Als gevolg van zijn hoge door zijn microporositeit heeft één gram actieve kool een oppervlakte van meer dan 500 m2. Door zijn hoge adsorptiegraad wordt actieve kool gewoonlijk gebruikt om stoffen zoals toxines, onzuiverheden en verontreinigende stoffen te absorberen of te verwijderen uit vloeistoffen of gassen. Het wordt ook gebruikt om water te behandelen.

Hoe werkt geactiveerde houtskool?

Actieve kool werkt door gifstoffen en chemicaliën op te vangen in zijn kleine poriën met een laag volume. Als de houtskool deze stoffen absorbeert, komen ze vast te zitten in de poreuze structuur van de koolstof en kunnen ze niet door het lichaam worden opgenomen of gemetaboliseerd. Omdat geactiveerde houtskool niet wordt verteerd, produceert het geen giftige bijproducten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van geactiveerde houtskool?

Actieve kool heeft een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Het wordt gebruikt om het lichaam te ontgiften, de spijsvertering te verbeteren, gas en een opgeblazen gevoel te verminderen, vergiftigingen en overdoses te behandelen, het cholesterolgehalte te verlagen, katers te voorkomen, tanden witter te maken en zelfs huidaandoeningen zoals acne te behandelen. Bovendien kan actieve kool worden gebruikt als filter voor lucht- en waterzuivering. Het wordt ook gebruikt in medische omgevingen voor de behandeling van overdosis drugs, voedselvergiftiging en andere gevallen van acute vergiftiging. Ten slotte kan het intern worden ingenomen om de opname van gifstoffen uit voedsel of vloeistoffen te verminderen.

Voor wie is geactiveerde houtskool geschikt?

Geactiveerde houtskool is over het algemeen geschikt voor de meeste mensen, omdat het weinig bijwerkingen heeft en relatief veilig te gebruiken is. Het is echter mogelijk niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, omdat de effecten op deze bevolkingsgroepen nog niet bekend zijn.

Hoe neem je geactiveerde houtskool in?

Actieve kool is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder tabletten, capsules, poeder en vloeistof. Het kan oraal worden ingenomen of als topische behandeling worden gebruikt. Bij orale inname is het belangrijk om veel te drinken om de gifstoffen uit het lichaam te spoelen. Actieve kool mag niet tegelijk met andere medicijnen of supplementen worden ingenomen omdat het de effectiviteit ervan kan verminderen. Bovendien mag het niet dagelijks of in grote hoeveelheden worden ingenomen, omdat dit kan leiden tot constipatie en andere spijsverteringsproblemen.

Wat is de beste dosering voor geactiveerde houtskool?

De beste dosis actieve kool hangt af van de persoon en zijn specifieke toestand. Over het algemeen wordt aanbevolen om met een lage dosering te beginnen en deze zo nodig geleidelijk te verhogen. Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat u medicijnen of supplementen gebruikt die actieve kool bevatten, om de juiste dosering te bepalen.

 

Wat zijn de bijwerkingen van geactiveerde houtskool?

Geactiveerde houtskool wordt over het algemeen als veilig beschouwd, met weinig bijwerkingen. Bij sommige mensen kan het echter misselijkheid of constipatie veroorzaken. Bovendien kan actieve kool de absorptie van bepaalde medicijnen verminderen, waaronder antibiotica en anticonceptiepillen. Het is belangrijk om met een arts te praten voordat u actieve kool inneemt als u medicijnen gebruikt.

Is actieve kool gevaarlijk?

Geactiveerde houtskool wordt over het algemeen als veilig beschouwd als het volgens voorschrift wordt ingenomen. Het kan echter gevaarlijk zijn als het in grote hoeveelheden of tegelijk met bepaalde medicijnen wordt ingenomen. Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat u geactiveerde houtskool inneemt om er zeker van te zijn dat het veilig voor u is.

Hoe lang is actieve kool houdbaar?

De houdbaarheid van actieve kool hangt af van het product en hoe het wordt bewaard. Over het algemeen zijn geactiveerde houtskoolproducten twee tot drie jaar houdbaar als ze op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard. Het is belangrijk om de houdbaarheidsdatum te controleren voordat u een actiefkoolproduct gebruikt.

Conclusie

Geactiveerde houtskool is een veilige en effectieve manier om het lichaam te ontgiften en diverse gezondheidsproblemen te behandelen. Het is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder tabletten, capsules, poeder en vloeistof, en kan oraal worden ingenomen of als topische behandeling worden gebruikt. Als het correct wordt ingenomen, heeft actieve kool weinig bijwerkingen, maar het moet niet dagelijks worden ingenomen of in grote hoeveelheden.

Meer interesse in ontgiften (detoxen)? Kijk dan ook eens bij Chlorella werking.

 

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer weten over Libido verhogende Superfoods? <Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen