Rode gist rijst wordt in China al eeuwenlang zowel als voedsel als in de Ayurveda gebruikt. Rode gist rijs ontstaat door fermentatie van rijst, waarbij de sof Monacoline K wordt gevormd, ook wel Lovastatine genoemd. In de Chinese geneeskunde wordt rode gist rijst o.a. gebruikt om het cholesterolgehalte op peil te houden en de bloedsomloop en spijsvertering te stimuleren.

Steeds vaker zien we in Nederland dat mensen dit voedingssupplement ook innemen om genoemde voordelen. Maar wat is rode gist rijst eigenlijk en wat doet het met je lichaam? En zijn er ook bijwerkingen? Spiruella legt het uit.

Wat is rode gist rijst?

Rode gist rijst (red yeast rice) is rijst dat is gefermenteerd door de gist Monascus purpureus. Tijdens het fermentatieproces worden belangrijke bioactieve stoffen gevormd, waaronder monacoline K.  Tijdens het fermentatieproces krijgt de rijst ook haar diep rode kleur.

Rode gist rijst is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken. In Nederland wordt rode gist rijst echter vooral als voedingssupplement (capsules of poeder) gebruikt om de cholesterolspiegel op peil te brengen. Dit komt doordat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rode gist rijst goed is voor het cholesterol, maar vaak veel beter wordt verdragen dan statines, en ook minder bijwerkingen kent. Rode gist rijst wordt dan ook gezien als natuurlijk alternatief voor mensen die geen statines willen of kunnen gebruiken.

Potentiële voordelen rode rijst gist

  • Goed voor het hart*
  • Goed voor de bloeddruk*
  • Goed voor het cholesterolspiegel*

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Rode gist rijst bijwerkingen

Ondanks de voordelen die aan rode gist rijst verbonden zijn, kan suppletie gepaard gaan met enkele bijwerkingen. Het kan daarom verstandig zijn om met je arts te overleggen indien je andere medicatie slikt alvorens rode gist rijst voedingssupplementen te nemen.
Maagdarmproblemen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagpijn zijn enkele van de meest gemelde bijwerkingen rode gist rijst.

In extremere gevallen kan het ook problemen veroorzaken als spierproblemen, leververgiftiging en allergische reacties. Vergelijkbaar met de bijwerkingen van voorgeschreven cholesterolverlagende medicijnen, zoals Lovastatine.

Omdat het onderzoek naar de veiligheid van rode gist rijst op lange termijn nog beperkt is, wordt het ook niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Als je nadelige symptomen opmerkt na het innemen van rode gist rijst, overweeg dan je dosering te verlagen of het gebruik te stoppen en raadpleeg je arts.

Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?

veroudering huid

Rode gist rijst kan complicaties opnemen bij ouderen boven de 70 jaar. Dit komt omdat het een hoog gehalte aan monacolinen bevat, dat kan interageren met andere medicijnen. Het is daarom altijd raadzaam eerst te overleggen met je arts voordat je het voedingssupplement neemt. Naarmate je ouder wordt is het lichaam ook steeds minder goed in staat om de rode gist rijst te verteren, waardoor constipatie of diarree kan ontstaan.

Voedingssupplement online kopen

De beste rode gist rijst bevat een lage dosering monacolinen, waarvan je 3 mg per dag mag binnenkrijgen. Rode rijst tabletten ondersteunen de cholesterolspiegel, maar is ook goed voor het hart en de bloeddruk. Je kan het voedingssupplement in capsules en tabletvorm online kopen bij Spiruella.

Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat geen enkel supplement een wondermiddel is! Je zal naast het innemen van Rode gist rijst supplementen ook je “normale” eetgewoontes moeten aanpassen en uiteraard ook blijven bewegen. Wil je je cholesterol aanpakken dan is het belangrijk om naast Rode gist rijst ook te kijken naar de verzadigde vetten in je “normale” eten! Rode gist rijst is simpelweg een aanvulling voor je lichaam. Je moet echter wel bereid zijn om ook enige concessies te doen in je huidige levensstijl!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen