Ariona bes

Maak een wandeling door de supermarkt en je zult talloze producten tegenkomen met pakkende marketingtermen die speciaal zijn ontworpen om je aandacht te trekken en hun gezonde voordelen te benadrukken. Een modewoord dat nogal eens in de mond genomen wordt, is de term superfood. Sommigen zullen misschien met hun ogen rollen en de term superfood afdoen als weer zo’n marketingtruc, die bedoeld is om meer geld uit te geven. Maar de waarheid is dat er wel degelijk een aantal hoogwaardige voedingsmiddelen zijn, die je (voedings)waar(de) geven voor je geld! Een daarvan is een weinig bekende vrucht, genaamd Aronia.

Dit is dan ook de reden om iets dieper in te gaan op deze echte superfood! In deze blog lees je alles wat je moet weten over deze smakelijke bes, wat het maakt tot een écht superfood en de top 3 van gezonde voordelen. Ready. Set. Go!

Wat is Aronia en wat is de werking?

Aronia - hoe, wat, waar

Aronia (Aronia melanocarpa) is een bladverliezende struik, die kleine, ronde vruchten levert – aroniabessen of appelbessen genoemd. Aronia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, en maakte haar eerste verschijning in Europa in de tweede helft van de 20e eeuw. De bessen lijken een beetje op kleine veenbessen, hoewel ze rood of zwart kunnen zijn. Historisch gezien werden ze door inheemse Amerikaanse stammen gebruikt om thee van te maken en verkoudheid te behandelen, maar ook gewoon om te eten.

Tegenwoordig worden deze bessen over de hele wereld gegeten. Ze hebben een kenmerkende, bitterzoete smaak. De bessen zitten ook boordevol tannines, de stoffen in rode wijn en zwarte thee die zorgen voor een licht droog gevoel in de mond. Je kunt ze vers, gedroogd (poedervorm) of als sap innemen.

Aronia bessen zijn een uitstekende bron van polyfenolen, een groep stoffen die fenolzuren, anthocyaninen en flavanolen omvat. Deze stoffen hebben indrukwekkende gezonde voordelen, zoals het ondersteunen van het hart, cholesterol en suikerspiegel. Je kunt dus wel stellen dat de werking van de bessen je immuniteit goed in balans weet te houden

Welke voedingsstoffen bevat aronia?

Aroniabessen zijn caloriearme vruchten, vol met belangrijke voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor hun talrijke gezonde voordelen.

100 gram aroniabessen leveren de volgende voedingsstoffen:

  • Calorieën: 47,0
  • Koolhydraten: 9,6 g
  • Vitamine A: 350 IU (7% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid))
  • Vet: 0,5 g
  • Vitamine C: 21 mg (35% ADH)
  • Eiwit: 1,4 g
  • Vezel: 5,3 g
  • Vitamine K: 13,6 mcg (17% ADH)
  • Mangaan: 0,6 mg (32% ADH)

De bessen leveren ook foliumzuur, ijzer, en vitamine E. De vruchten zijn tevens bijzonder rijk aan anthocyanen, die de bessen hun donkerblauwe tot zwarte kleur geven.

Let op: Specifieke voedingswaarden variëren afhankelijk van de manier waarop de aronia is geteeld en bereid. Als je de werkelijke voedingswaarde wilt kennen, moet je elk merk afzonderlijk onderzoeken.

Top 3 voordelen van aronia

Alle essentiële voedingsstoffen

In het begin van deze blog heb ik verteld dat Ariona zich oprecht een superfood mag noemen. Maar wat maakt de Aronia bes nou zó bijzonder? De belangrijkste heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

1. Goed voor het Hart

Terwijl over het algemeen veel andere donkerpaarse bessen in de schijnwerpers staan, is de aroniabes de echte krachtpatser van polyfenolen (groep van plantaardige stoffen die je uit je voeding haalt)! Aronia heeft een ORAC-score die meer dan 3 keer zo hoog is als die van een bosbes en heeft 4 keer meer anthocyanen. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Dit is een maat die het vermogen aangeeft om vrije radicalen te neutraliseren. Kortom: de werkzame stoffen in Aronia kunnen de bloeddruk en het cholesterolniveau regulieren, wat uiteraard weer goed is voor het hart.

Ariona - hart

Hypertensie of hoge bloeddruk, kan het risico op beroertes, hartziekten en hartaanvallen verhogen.  Een dagelijks intake van aronia-extract kan tevens de hoge bloeddruk en het cholesterolniveau aanzienlijk verlagen.

Meer tips voor het verlagen van de bloeddruk lees je hier: 10 tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!).

2. Stabiel en gezond gewicht

De werkzame stoffen in Aroniabessen kunnen helpen om je gewicht stabiel te houden. Zo zorgen zij ervoor dat het lichaam minder snel vet opslaat rond de buik, een probleem waar veel mensen mee kampen.

3. Goed voor ogen

Zowel studenten als werkende mensen die naar snel wisselende beelden op smartphone, computer of tv-scherm bekijken, kunnen gebaat zijn met een aroniasupplement. Aroniabessen bevatten namelijk een grote hoeveelheid caroteen. Caroteen is de stof die onze ogen beschermt tegen beschadiging en cataractvorming. Ze zijn ook rijk aan flavonoïde zoals luteïnen en zeaxanthinen. Zeaxanthine heeft een lichtfilterende werking op UV-stralen.

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

De gezondheidsvoordelen van Ariona kunnen zonder twijfel groot genoemd worden! Een echte superfood dus! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

Hoe Aronia te gebruiken?

smoothie Aronia

Hoewel je aroniabessen misschien niet in je plaatselijke supermarkt vindt, zijn ze wel volop verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en online. Ze worden mede om de houdbaarheid te verlengen en dus ook de voedingstoffen te bewaren vaak verwerkt tot sap of poeder. Ook is de aconiabes een belangrijk ingrediënt in diverse jams, siroop, thee en wijnen. Maar hoe kun je deze bes nou het beste nuttigen? Hieronder vind je diverse smakelijke manieren om aroniabessen of poeder aan je dieet toe te voegen:

Rauw – Aroniabessen kunnen vers in hun geheel of gedroogd als snack worden gegeten. Let wel dat de bessen niet oneindig houdbaar zijn en dat ook de monduitdrogende nasmaak niet voor iedereen is weggelegd.

Sappen, bowls en smoothies –  Dit is wellicht 1 van de meeste gebruikte toepassingen! Aroniasap of gedroogd aroniapoeder kan namelijk perfect gecombineerd worden met ander soorten fruit, zoals appels, bosbesbessen, sinaasappel, aardbeien, etc. Ook misstaat een beetje magere yoghurt of kwark in deze zeker niet! Het resultaat een heerlijke verfrissende powerdrank of verse smoothie bowl.

Thee, koffie en wijn –  Aroniabessen en -extract wordt vaak gebruikt in kruidenthee koffie en wijn.

Desserts en gebak – Het poeder is voor een lekkere én gezonde toevoeging ook gemakkelijk toe te voegen aan een muffin, cake en taartenrecept.

Jams – Meng wat suiker door de aroniabessen en geniet van verrassende jams en smakelijke lekkernijen. Wil je het gezond houden, kies dan wel voor natuurlijke suikers als Kokosbloesemsuiker.

Dosering en voorbehouden

De aanbevolen dagelijkse hoeveel Ariona bes poeder is 4 gram per dag (1 theelepel is ongeveer 2 gram). De aanbevolen portie en dosering kan per merk verschillen, lees voor gebruik dus steeds het doseringsetiket goed na. Net als met alle andere superfoods is het belangrijk de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.  

Ben je zwanger, geef je borstvoeding, gebruik je medicijnen, heb je lactatie problemen of  onderliggend lijdend, dan is het altijd verstandig om eerst een arts of deskundige raad te plegen alvorens je Ariona bes poeder gaat gebruiken. De Ariona bes is ook geen vervanging van gezond en gevarieerde voeding. Combineer het poeder daarom altijd met een gezond voedingspatroon én voldoende beweging voor het beste resultaat. Bewaar Ariona bes poeder ook altijd goed afgesloten op een droge, donkere en koele plek én buiten het bereik van kinderen. 

Allergenen

Biologische Ariona bes poeder van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. 

Ariona bes poeder is uiteraard niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Ariona. Ook wordt het poeder verpakt in een ruimte waar noten worden verwerkt. Om die reden is Ariona niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Conclusie: all round superfood dat doet wat het belooft

Ariona poeder

Deze krachtige aroniabes maakt haar reputatie als superfood helemaal waar. Ze zijn een geweldige bron van vezels, vitamine C, mangaan en andere werkzame stoffen. Dat gezegd hebbende, zijn aroniabessen of welk ander superfood dan ook, geen wondermiddel. Er is geen enkel wondermiddel, supplement of iets anders dat de sleutel is voor de ultieme gezondheid. De dagelijkse keuzes rond de waarop je eet, beweegt, slaapt en denkt, vormen de basis van je gezondheid. Superfoods zoals aroniabessen kunnen een effectief hulpmiddel zijn om die basis mee vorm te geven.

Wil je ook genieten van Ariona? Ariona poeder kopen, klik hier!

*************************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, neem dan ook eens een kijkje bij onze blog over de “wonderalgjes” Spirulina en Chlorella: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Wil je meer weten over Ayurvedische kruiden en waar deze allemaal goed voor zijn? Lees dan nu: Onze Top 14 van Ayurvedische kruiden!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen