In de schatkamer van natuurlijke geneeskunde schittert saffraan als een kostbaar juweel. Ook bekend als “rode goud” vanwege zijn diepe, warme kleur, heeft saffraan door de eeuwen heen een rijke geschiedenis van gebruik voor zowel culinaire als therapeutische doeleinden. In deze blogpost zullen we de betoverende wereld van saffraan verkennen, zijn vele namen onthullen, de verschillende soorten onder de loep nemen en de talloze voordelen van dit gouden elixer ontdekken.

Andere Benamingen voor Saffraan

Saffraan staat bekend onder verschillende namen, waaronder “Crocus sativus,” “za’faran” in het Perzisch, en “Kesar” in het Hindi. Elke naam draagt de erfenis van dit unieke kruid, waarvan de delicate stampers het kostbare saffraan produceren dat zowel keukens als medicijnkasten verrijkt.

Verschillende Soorten Saffraan

Er zijn verschillende soorten saffraan, maar de meest gewaardeerde komt voort uit de Crocus sativus plant. Deze plant produceert de karakteristieke oranje-rode stampers die met de hand worden geoogst en gedroogd om het kostbare saffraanpoeder te verkrijgen.

Voordelen van het Gebruik van Saffraan

 1. Humeurverbetering:
  • Saffraan staat bekend om zijn positieve invloed op de stemming. Het kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst en depressie, waardoor het een natuurlijke bondgenoot wordt in het streven naar emotioneel welzijn.
 2. Slaapbevordering:
  • Onderzoek suggereert dat saffraan kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het bevordert ontspanning en helpt bij het reguleren van slaappatronen, wat essentieel is voor een goede nachtrust.
 3. Ondersteuning bij Gewichtsbeheersing:
  • Saffraan kan een rol spelen bij gewichtsbeheersing door het verminderen van eetlust en het beheersen van eetbuien. Het bevordert een gezonde stofwisseling en ondersteunt een gebalanceerde levensstijl.
 4. Antioxidante Kracht:
  • De antioxidanten in saffraan helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Dit draagt bij aan een gezonde celstructuur en kan het verouderingsproces vertragen.

Werking in je Lichaam

De actieve bestanddelen van saffraan, waaronder crocine en safranal, hebben een positieve invloed op neurotransmitters in de hersenen. Ze kunnen de serotonineproductie stimuleren, wat bijdraagt aan een evenwichtige stemming, en de GABA-receptoren activeren, wat ontspanning bevordert. Lees hier meer over GABA.

Saffraan staat bekend om zijn potentieel om de stemming te verbeteren, en deze effecten kunnen worden toegeschreven aan de interactie van saffraanbestanddelen, zoals crocine en safranal, met het neurotransmitter systeem in de hersenen. Hier is een beknopte uitleg van hoe saffraan het humeur kan beïnvloeden, met een focus op de rol van serotonine:

 1. Invloed op Serotonine:
  • Serotonine is een neurotransmitter die bekend staat als de “gelukshormoon” vanwege zijn rol bij het reguleren van de stemming en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Saffraan lijkt de beschikbaarheid van serotonine in de synaptische spleet te verhogen, wat resulteert in een versterkte serotonerge transmissie.
 2. Remming van Serotonineheropname:
  • Saffraan kan ook de heropname van serotonine remmen. Dit betekent dat nadat serotonine is vrijgegeven, het langer in de synaptische spleet blijft, waardoor de effecten van serotonine op de receptoren worden versterkt.
 3. Regulatie van Serotonine Receptoren:
  • Saffraan lijkt ook invloed te hebben op de regulatie van serotonine receptoren. Het kan de gevoeligheid van deze receptoren verhogen, waardoor de respons op serotonine wordt verbeterd.
 4. Antioxidante Eigenschappen:
  • De antioxidante eigenschappen van saffraan kunnen ook bijdragen aan de bescherming van neuronen en de algehele hersengezondheid. Oxidatieve stress kan een negatieve invloed hebben op de neurotransmitterbalans, inclusief serotonine. Lees hier meer over Superfoods die goed zijn voor de hersenen en Nootropics.
 5. Modulatie van Neurotransmitters:
  • Naast serotonine lijkt saffraan ook invloed uit te oefenen op andere neurotransmitters zoals dopamine en norepinefrine, die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emotie.

Het exacte mechanisme waarmee saffraan deze effecten bereikt, wordt nog steeds onderzocht, maar de tot nu toe beschikbare studies suggereren dat saffraan op meerdere niveaus in het neurotransmittersysteem kan ingrijpen. Het vermogen van saffraan om serotonine te beïnvloeden, samen met andere neurochemische processen, draagt bij aan zijn mogelijke positieve effecten op de stemming en het algemene welzijn.

Wie Zou Saffraan Moeten Gebruiken?

Saffraan is geschikt voor iedereen die streeft naar een gezonder en gebalanceerder leven. Het kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van stress, stemmingswisselingen, slaapproblemen of die hun gewichtsbeheersing willen ondersteunen op een natuurlijke manier.

Lees hier meer over Stress verminderen met superfoods.

Bijwerkingen van Saffraan

Over het algemeen wordt saffraan als veilig beschouwd bij normaal gebruik. Milde bijwerkingen zoals duizeligheid kunnen echter voorkomen, vooral bij overmatige inname. Het is essentieel om de aanbevolen dosering te volgen en bij eventuele bijwerkingen een zorgprofessional te raadplegen.

Waarmee Wordt Saffraan Vaak Gecombineerd?

Saffraan kan worden gecombineerd met andere kruiden en specerijen om de smaak en voordelen te versterken. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met kardemom, kaneel en gember in zowel hartige als zoete gerechten.

In Welk Voedsel Zit Saffraan?

Saffraan is een veelzijdig ingrediënt dat zich leent voor diverse culinaire creaties. Het wordt vaak gebruikt in risotto, paella, sauzen, desserts en zelfs in thee. Het geeft gerechten niet alleen een subtiele smaak, maar ook die kenmerkende gouden kleur.

De Juiste Dosering van Saffraan

De aanbevolen dosering van saffraan kan variëren, afhankelijk van het doel van gebruik. Over het algemeen wordt een dagelijkse inname van 30 mg als veilig beschouwd. Onze hoogwaardige saffraanproducten zijn zorgvuldig gedoseerd om ervoor te zorgen dat je de maximale voordelen kunt ervaren zonder overdosering.

Onderbouwing van Voordelen met Studies

Onze beweringen worden ondersteund door gerenommeerde studies, waaronder “The Effect of Saffron Supplementation on Mood and Emotional Behavior.” Deze studies tonen aan dat saffraan daadwerkelijk positieve effecten heeft op stemming, slaap en gewichtsbeheersing.

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies uitgevoerd naar de voordelen van saffraan op verschillende aspecten van gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele studies die de voordelen van saffraan onderzochten:

 1. “Saffron Supplementation Effects on Mood and Emotional State” (2017):
  • Deze studie onderzocht de impact van saffraansupplementen op de stemming en emotionele toestand van deelnemers. De resultaten suggereerden significante verbeteringen in stemming en een afname van depressieve symptomen bij de saffraangroep in vergelijking met de placebogroep.
 2. “Effects of Saffron on Cognition and Symptoms of Alzheimer’s Disease” (2010):
  • In deze studie werd onderzocht of saffraan gunstige effecten heeft op cognitieve functies en symptomen van Alzheimer’s ziekte. De bevindingen toonden aan dat saffraan een positieve invloed had op het verbeteren van cognitieve functies en het verminderen van symptomen bij patiënten met milde tot matige Alzheimer’s ziekte.
 3. “Saffron in the Treatment of Patients with Mild to Moderate Depression” (2014):
  • De effectiviteit van saffraan bij de behandeling van milde tot matige depressie werd geëvalueerd in deze studie. De saffraangroep vertoonde aanzienlijke verbeteringen in depressieve symptomen vergeleken met de placebogroep, wat suggereert dat saffraan een potentiële natuurlijke behandeling kan zijn voor depressie.
 4. “Effect of Saffron on Oxidative Stress in Patients with Metabolic Syndrome” (2016):
  • Deze studie onderzocht de impact van saffraansupplementen op oxidatieve stress bij patiënten met het metabool syndroom. De resultaten toonden aan dat saffraan antioxidante eigenschappen heeft en oxidatieve stress kan verminderen, wat gunstig is voor de gezondheid van mensen met het metabool syndroom.
 5. “Saffron in Cancer Chemoprevention and Therapy” (2019):
  • Deze studie onderzocht de potentiële rol van saffraan bij kankerpreventie en -therapie. Hoewel verder onderzoek nodig is, suggereren de bevindingen dat saffraan mogelijk anticarcinogene eigenschappen heeft en nuttig kan zijn bij de preventie en behandeling van bepaalde vormen van kanker.

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer lezen over het Superfood van dit jaar: Shilajit? <Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen