Verbetering van Hartgezondheid met Shilajit: Een Diepgaande Kijk

Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd een zorgwekkende doodsoorzaak, verantwoordelijk voor ongeveer 32% van alle sterfgevallen, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar er is een boeiend natuurlijk voedingssupplement dat de aandacht trekt in de zoektocht naar hartgezondheid: Shilajit.

Shilajit, ook bekend als “asfaltum” of “mineraalwas,” heeft een rijke geschiedenis in de Ayurvedische geneeskunde, met zijn oorsprong in de ruige Himalaya. Naast de traditionele voordelen, toont recent onderzoek aan dat Shilajit ook een rol kan spelen in het bevorderen van de gezondheid van het hart.

Belangrijke opmerking: De informatie in deze blog dient louter ter educatie en mag niet als medisch advies worden beschouwd. Vooraleer je overweegt Shilajit of andere supplementen te gebruiken, is het essentieel om onafhankelijk onderzoek te doen of professioneel medisch advies in te winnen.

Lees hier meer over ´Wat is Shilajit´.

Shilajit en Lipideprofiel: Een Gamechanger voor Hartgezondheid

Het lipideprofiel, dat de niveaus van HDL-cholesterol (het goede cholesterol), LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) en triglyceriden combineert, is van cruciaal belang om het risico op hart- en leveraandoeningen te beoordelen. Simvastatin, vaak voorgeschreven voor mensen met een verstoord lipideprofiel, heeft echter nadelen zoals mogelijke leverschade en hoge kosten. Kan Shilajit een alternatief bieden?

In een baanbrekende studie genaamd “Effect of Shilajit on Lipid Profile of Hyperlipidemic Albino Rats and Comparison with Simvastatin,” werden mannelijke albino ratten verdeeld in drie groepen: een controlegroep, een groep die Shilajit kreeg, en een groep die Simvastatin kreeg. De resultaten toonden aan dat Shilajit met succes het totale cholesterol, triglyceriden en LDL-cholesterol verlaagde, vergelijkbaar met Simvastatin. Dit maakt Shilajit aantrekkelijk als dagelijks supplement voor een gezond lipideprofiel.

Shilajit en Cholesterol: Een Positieve Kijk op Normale Individuen

In een studie uit 2003 met 30 vrijwilligers, getiteld “SHILAJIT: EVALUATION OF ITS EFFECTS ON BLOOD CHEMISTRY OF NORMAL HUMAN SUBJECTS,” kregen 20 vrijwilligers dagelijks 2 gram Shilajit, terwijl 10 anderen een placebo ontvingen gedurende 45 dagen. Opnieuw bleek dat Shilajit het totale cholesterol, triglyceriden en LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagde bij degenen die het supplementeerden.

Lees ook meer over Shilajit met Koffie.

Een Beschermende Bondgenoot bij Hartaanvallen

Shilajit kan een rol spelen bij het beschermen van het hart tijdens een hartaanval. In een studie genaamd “Cardioprotective Effect of Mumie (Shilajit) on Experimentally Induced Myocardial Injury” werden ratten verdeeld in verschillende groepen en subgroepen, waarbij sommige ratten kunstmatige hartschade kregen om een hartaanval te simuleren.

Opmerkelijk was dat de met Shilajit gesupplementeerde groepen minder hartschade vertoonden dan de controle groep na blootstelling aan de schadelijke stof “isoproterenol,” die een hartaanval nabootst. Dit suggereert dat Shilajit een beschermende rol kan spelen bij hartaanvallen, hoewel het exacte mechanisme nog nader onderzoek vereist.

Shilajit kopen? Klik hier!

Shilajit en Diabetes Type 2: Een Potentieel Redmiddel

Een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie uit 2016 onderzocht de effecten van Shilajit op het risico op hart- en vaatziekten bij diabetes type 2-patiënten. Endotheeldisfunctie, een veelvoorkomend probleem bij diabetespatiënten, kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Gedurende 12 weken kregen 60 patiënten ofwel Shilajit-supplementen of een placebo. Het resultaat toonde aan dat de Shilajit-groep verbeteringen vertoonde in de endotheel functie, evenals lagere cholesterol- en bloedsuikerniveaus. Belangrijk is dat er geen bijwerkingen werden waargenomen tijdens het onderzoek.

Deze bevindingen suggereren dat Shilajit mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij diabetes type 2-patiënten kan verminderen door het verbeteren van de endotheel functie en het verlagen van cholesterol- en bloedsuikerniveaus.

Wil je weten waar Shilajit naar smaakt? <Klik dan hier.

Shilajit en de Hartcontractie: Een Intrigerend Verband

In een studie met de toepasselijke titel “Effect of Shilajit on the Heart of Daphnia: A Preliminary Study,” werd onderzocht hoe Shilajit het hart van de waterpissebed Daphnia beïnvloedt. Hoewel dit een vroeg onderzoek is, toonden de resultaten aan dat Shilajit de contractiekracht van het hart bij Daphnia aanzienlijk verhoogde. Dit suggereert dat Shilajit mogelijk positieve effecten heeft op de hartgezondheid, hoewel verdere studies nodig zijn om dit te bevestigen.

In een wereld waar hart- en vaatziekten een enorme zorg zijn, biedt Shilajit een intrigerende kijk op natuurlijke ondersteuning voor hartgezondheid. Hoewel meer onderzoek nodig is om het volledige potentieel van Shilajit te begrijpen, wijzen deze studies op veelbelovende voordelen. Overweeg Shilajit als een aanvulling op je gezondheid, maar raadpleeg altijd een arts voordat je aan een nieuw supplement begint. Blijf gezond en zorg goed voor je hart!

Lees hier meer over ´Shilajit voor sporters´ en ´de voordelen van Shilajit voor vrouwen´

Shilajit kopen? Klik hier!

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *