Ginseng Panax*

Panax betekent in het Latijn ‘allesgenezer’ afgeleid van panacee. Een panacee is een denkbeeldig geneesmiddel dat overal voor zou helpen. Het woord is afgeleid van de naam van Panacea, de Griekse godin van de geneesmiddelen.

De term  ‘ginseng’ komt van twee Chinese ideogrammen: ‘gin’ verwijst naar ‘man’ en ‘seng’ verwijst naar de ‘essentie’ Ginseng wordt verondersteld om de drie mythische essenties van de mens te belichamen – body, mind en spirit. Het wordt ook wel aangeduid als de heer of koning van de kruiden.

 

 

 

Panax ginseng, ook bekend als Koreaanse of Aziatische ginseng, is een kleine traaggroeiende plant die voorkomt in de bergen van Oost-Azië. Deze plant heeft vlezige wortels die we kunnen categoriseren in drie groepen, naargelang het moment waarop de wortel wordt geteeld: vers, wit of rood. Verse ginseng wordt geoogst vóór 4 jaar, terwijl witte ginseng wordt geoogst tussen 4-6 jaar en rode ginseng wordt geoogst na 6 jaar of meer.

Er zijn vele soorten van dit kruid, maar de meest populaire zijn Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius), Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus) en Aziatische ginseng (Panax ginseng). Ondanks dat ze dezelfde naam delen is de werking heel verschillend. Het voornaamste verschil komt voort uit de werkzame stoffen en effecten op het lichaam. Zo werkt bijvoorbeeld Amerikaanse ginseng ontspannend, terwijl de Koreaanse Panax Ginseng juist een opwekkend en stimulerend effect. Zoals gezegd komen deze verschillen voort uit de verschillende aanwezige voedingsstoffen en concentraties:

Aziatische ginsengsupplementen worden gemaakt van de ginsengwortel, en de lange, dunne uitlopers, die wortelharen worden genoemd. Panax Ginseng bevat (net zoals de Amerikaanse variant) ginsenosiden, saponinen als actieve bestanddelen. Deze verbindingen vullen elkaar aan en leveren diverse gezonde voordelen. In Panax Ginseng zitten vooral veel ginsenoïden (panaxsoïden), maar liefst 35 verschillende soorten. Daarnaast bevat panax ginseng ook glycanen (panaxanen), polysaccharidefractie DPG-3-2, peptiden, maltol, aminozuren, fytonutriënten, fytosterolen, flavonoïden, en drie soorten vetzuur (oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur).

Een ander belangrijk aspect is de rijke hoeveelheid mineralen (calcium, magnesium, zink, ijzer, germanium, mangaan, seleen, vanadium, chroom, kobalt, fosfor, aluminium en arseen) en vitaminen ( A, B1, B2, B3, B5, B11, B12, C) in Panax.

Siberische Ginseng*

Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus), ook bekend als eleuthero, is een plant die bekendstaat om zijn heilzame eigenschappen. Al eeuwenlang wordt Ginseng gebruikt in China, Korea, Japan en het zuidoostelijke deel van Rusland om zijn gezonde voordelen. Deze voordelen komen voornamelijk uit de dikke vlezige wortels, waarin de gezonde stoffen ginsenosiden en polysachariden zitten. Koop je Ginseng dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten Ginseng zijn. Ondanks dat ze dezelfde naam delen, is Siberische ginseng namelijk totaal verschillend van de Amerikaanse (Panax quinquefolius) en Aziatische ginseng (Panax ginseng). Het voornaamste verschil zit hem, niet geheel onbelangrijk, in de werkzame stoffen.

Traditioneel wordt ginseng gebruikt om verkoudheid te voorkomen. Siberische ginseng kan echter gebruikt worden voor veel meer verschillende dingen. Je kunt hierbij denken aan het verbeteren van je weerstand, mentale gesteldheid en seksuele gezondheid. Een van de meest bekende toepassingen van dit kruidenmiddel is echter de energie boost die het geeft. Dit is ook een van de redenen dat veel atleten dol zijn op deze superfood. In tegenstelling tot veel kruiden met een medicinale toepassing, is ginseng eerder nuttig voor het behoud van een goede gezondheid dan voor de behandeling van een slechte gezondheid. Lees hieronder de voordelen van Ginseng, hoe dit kan én hoe het jou kan helpen je lichaam jong en gezond te houden!

Meer over Siberische Ginseng en werking lees je hier!

Indiase Ginseng*

Ashwaganda 

De wortels van de ashwaganda bevatten diverse alkaloïden zoals anaferine, anahygrine, cuscohygrine, whitaferine A en whitasomniferanolide. Ze bevatten bovendien de actieve bestanddelen van ashwaganda: withanoliden. Deze bestanddelen zijn steroïden en lijken qua werking op het hoofdbestandeel van Panax ginseng. Daarom wordt ashwaganda ook wel Indiase ginseng genoemd. Withanoliden komen voor in alle planten van de nachtschadefamilie, maar in de Withanaia Somnifera worden de hoogste concentraties gevonden.

 (Withania somnifera) is een plantensoort uit het geslacht Withania. De soort kan tot anderhalve meter hoog groeien (struik) en komt in heel Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Azië en Mauritius voor. In de traditionele Indiase kruidenheelkunde van de Ayurveda speelt ashwagandha een belangrijke rol als afrodisiacum vanwege de libidoverhogende effecten. Ashwaganda zou ook een rustgevende werking hebben. 

Bij gebruik van ashwaganda kan verslaving optreden. De betekenis van ashwaganda voor de Ayurvedische wereld kan vergeleken worden met de werking van ginseng zoals deze wordt toegepast in de Chinese geneeskunde. 

Meer over Ashwagandha lees je hier!

Peruaanse Ginsgeng*

Maca

Maca (lepidium meyenii) is een wortel welke oorspronkelijk alleen op grote hoogte groeide in het Andesgebergte van Peru.

Maca groeide alleen in een bepaald deel van het Andesgebergte, onder barre omstandigheden, op hoogtes boven de 4000 meter. Maca wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd.

Maca is een groente welke door de lokale bevolking in Peru al eeuwen wordt gegeten zoals wij al eeuwen aardappels eten.

Meer over Maca lees je hier!

Shatavari*

Shatavari of ook wel Asparagus racemosus, is een soort van asperge die groeit in rotsachtige bodems in India en de Himalaya.

Deze plant is een klimplant en groeit in een tropisch klimaat van India, Azië en Afrika.

De wortel van de Shatavari plant wordt van oudsher als rustgevend middel gebruikt. Zou zou het helpen het lichaam in balans te houden, maar ook een rustgevende werking hebben en goed zijn voor de spijsvertering.

Meer over Shatavari lees je hier!

Ginseng kopen? >Klik hier!

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen