8,9534,95
Uitverkocht
27,5087,50
Ginseng, wat is het?

Ginseng Panax

Is een van de bekendste in de  kruidengeneeskunde, en wordt vaak gelinked aan rust en kalmte, ingezet voor een langere levensduur en wordt in verband gebracht met menopauzale klachten, mede doordat het invloed uit kan oefenen op het hormonaal huishouden. het wordt vaak toegepast in thee of via capsule inname. Ginseng wordt bereid uit de wortel van de klimop plant van het geslacht panax.

Panax betekent in het Latijn ‘allesgenezer’ afgeleid van panacee. Een panacee is een denkbeeldig geneesmiddel dat overal voor zou helpen. Het woord is afgeleid van de naam van Panacea, de Griekse godin van de geneesmiddelen.

De term  ‘ginseng’ komt van twee Chinese ideogrammen: ‘gin’ verwijst naar ‘man’ en ‘seng’ verwijst naar de ‘essentie’ Ginseng wordt verondersteld om de drie mythische essenties van de mens te belichamen – body, mind en spirit. Het wordt ook wel aangeduid als de heer of koning van de kruiden.

De medicinale eigenschappen van ginseng worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan ginsenosides, steroïdeachtige stoffen, die tot de triterpeen saponines behoren, die voor de plant waarschijnlijk onderdeel zijn van het afweermechanisme tegen herbivoren. Bij zoogdieren werken ginsenosiden agonistisch op de receptoren van verschillende steroïdhormonen. Daarnaast beïnvloeden ginsenosides de expressie en functie van verschillende andere receptoren zoals voor tyrosinekinase, serotonine, NMDA en acetylcholine

Ginseng wordt gebruikt als algemeen tonicum of adaptogen ter bevordering van de levensduur vooral in het Verre Oosten, met name China, Korea en Japan. Ginseng is nu een van de meest populaire kruidengeneesmiddelen.gOp basis van adaptogene werking zijn er meerdere wortel poeders die de naam Ginseng mogen dragen.

Siberische Ginseng

Eleutherococcus senticosus is een kleine, houtige struik uit de klimopfamilie afkomstig uit Noordoost-Azië. Het wordt vaak ook wel Siberische ginseng genoemd. Het is dus geen verwant van de hierboven genoemde Panax.

Meer over Siberische Ginseng en werking lees je hier!

Indiase Ginseng

Ashwaganda 

De wortels van de ashwaganda bevatten diverse alkaloïden zoals anaferine, anahygrine, cuscohygrine, whitaferine A en whitasomniferanolide. Ze bevatten bovendien de actieve bestanddelen van ashwaganda: withanoliden. Deze bestanddelen zijn steroïden en lijken qua werking op het hoofdbestandeel van Panax ginseng. Daarom wordt ashwaganda ook wel Indiase ginseng genoemd. Withanoliden komen voor in alle planten van de nachtschadefamilie, maar in de Withanaia Somnifera worden de hoogste concentraties gevonden.

 (Withania somnifera) is een plantensoort uit het geslacht Withania. De soort kan tot anderhalve meter hoog groeien (struik) en komt in heel Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Azië en Mauritius voor. In de traditionele Indiase kruidenheelkunde van de Ayurveda speelt ashwagandha een belangrijke rol als afrodisiacum vanwege de libidoverhogende werking.

Ashwaganda zou een rustgevende werking hebben. Daarnaast zou het kruid een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking hebben[; volgens dieronderzoek zou het libido bij ratten onderdrukt worden.

Bij gebruik van ashwaganda kan verslaving optreden. De betekenis van ashwaganda voor de Ayurvedische wereld kan vergeleken worden met de werking van ginseng zoals deze wordt toegepast in de Chinese geneeskunde. Het gebruik bevordert de fysieke prestaties en kan als tonicum bij slapeloosheid worden ingezet. Daarnaast kan ashwaganda worden ingezet voor de behandeling van artritis.

Peruaanse Ginsgeng:

Maca

Maca (lepidium meyenii) is een wortel welke oorspronkelijk alleen op grote hoogte groeide in het Andesgebergte van Peru.

Maca groeide alleen in een bepaald deel van het Andesgebergte, onder barre omstandigheden, op hoogtes boven de 4000 meter. Maca wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd.

Maca is een groente welke door de lokale bevolking in Peru al eeuwen wordt gegeten zoals wij al eeuwen aardappels eten.

Meer over Maca lees je hier!

Shatavari, vrouwenginseng

Shatavari of ook wel Asparagus racemosus, is een soort van asperge die groeit in rotsachtige bodems in India en de Himalaya.

Deze plant is een klimplant en groeit in een tropisch klimaat van India, Azië en Afrika.

Shatavari is een belangrijk poeder voor vrouwen. De wortel van de Shatavari plant wordt als rustgevend middel gebruikt. Het helpt het lichaam van de vrouw in balans te houden en bevorderd de vruchtbaarheid. Hiervoor worden de wortels en bladeren gebuikt. Shatavari poeder heeft een rustgevende werking en is goed voor de ademhaling, spijsvertering en de vrouwelijke geslachtorgaan.

Meer over Shatavari lees je hier!

Ginseng kopen? >Klik hier!

8,9534,95
Uitverkocht
27,5087,50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.