Wat is Ashwagandha en Waar is het Goed Voor? Ontdek de Voordelen van Dit Oude Kruid

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera of “Indian ginseng,” is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde in India. Dit adaptogene kruid staat bekend om zijn veelzijdige toepassingen en wordt vaak gebruikt om de algehele gezondheid en het welzijn te ondersteunen. In deze blogpost zullen we de voordelen van ashwagandha bespreken en kijken naar de wetenschappelijke onderbouwing achter de beweringen.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een struik die inheems is in delen van Azië en Afrika. Het wordt vaak gebruikt vanwege de wortels, die rijk zijn aan bioactieve stoffen zoals withanoliden, withaferine A, en alkaloiden. Deze stoffen worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsvoordelen van ashwagandha.

Lees hier meer over de werking van ashwagandha en de mogelijke bijwerkingen en de magische combinatie met shilajit.

De Voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha heeft tal van potentiële voordelen voor de gezondheid, en veel van deze voordelen worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen.

1. Stressvermindering en Angstbeheer

Ashwagandha is een adaptogeen, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan de niveaus van het stresshormoon cortisol in het lichaam verlagen, waardoor mensen zich kalmer en meer ontspannen voelen.

2. Verbetering van de Slaap

Veel mensen gebruiken ashwagandha om de slaapkwaliteit te verbeteren en slapeloosheid te verminderen. Het kan helpen om in slaap te vallen en dieper te slapen, wat essentieel is voor het herstel van het lichaam.

3. Verbeterde Cognitieve Functie

Sommige studies suggereren dat ashwagandha de cognitieve functie kan verbeteren, waaronder geheugen en concentratie. Het kan ook beschermen tegen cognitieve achteruitgang geassocieerd met ouder worden.

4. Ontstekingsremmende Eigenschappen

Ashwagandha heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan gunstig zijn bij aandoeningen die verband houden met chronische ontsteking.

5. Versterking van het Immuunsysteem

Het kruid heeft immunomodulerende effecten, wat betekent dat het het immuunsysteem kan versterken en helpen bij de afweer tegen ziekten en infecties.

6. Hormonale Balans

Ashwagandha kan helpen bij het herstellen van de hormonale balans in het lichaam. Dit kan vooral gunstig zijn voor vrouwen in de menopauze.

Wetenschappelijk Bewijs en Onderzoek

Veel van de voordelen van ashwagandha worden ondersteund door klinisch onderzoek. Hier zijn enkele studies die de effecten van ashwagandha hebben onderzocht:

1. Stressvermindering en Angstbeheer

– Een gerandomiseerde gecontroleerde studie gepubliceerd in het tijdschrift “Phytotherapy Research” toonde aan dat ashwagandha-suppletie significant de niveaus van stress en angst verminderde bij deelnemers met chronische stress.

2. Verbetering van de Slaap

– Onderzoek in het “Journal of Ethnopharmacology” suggereert dat ashwagandha kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slapeloosheid door de inductie van diepe slaapfasen.

3. Verbeterde Cognitieve Functie

– Een studie gepubliceerd in het “Journal of Dietary Supplements” toonde aan dat ashwagandha de cognitieve functie en het geheugen verbeterde bij gezonde volwassenen.

4. Ontstekingsremmende Eigenschappen

– Onderzoek in het “Indian Journal of Experimental Biology” suggereert dat ashwagandha ontstekingsremmende effecten heeft die vergelijkbaar zijn met niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).

Welke studies ondersteunen deze claims?

Natuurlijk, hier zijn drie studies die de voordelen van ashwagandha hebben aangetoond op verschillende gezondheidsgebieden:

1. Stressvermindering en Angstbeheer:

– *Studie*: Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012).
– *Resultaten*: Deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie toonde aan dat deelnemers die ashwagandha-supplementen kregen gedurende 60 dagen significant lagere stress- en angstniveaus rapporteerden in vergelijking met de placebogroep. De studie concludeerde dat ashwagandha een veilige en effectieve behandeling kan zijn voor het verminderen van stress en angst.
– *Bron*: [A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/)

2. Verbeterde Slaap en Slaapkwaliteit:

– *Studie*: Raut, A., Rege, N., Tadvi, F., Solanki, P., Kene, K., Shirolkar, S., … & Vaidya, A. (2012).
– *Resultaten*: Deze studie onderzocht het effect van ashwagandha op de slaap bij deelnemers met slapeloosheid. Na zes weken ashwagandha-suppletie rapporteerden deelnemers aanzienlijke verbeteringen in de slaapkwaliteit, kortere inslaaptijden en een langer totale slaapduur in vergelijking met de placebogroep.
– *Bron*: [Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3040860/)

3. Verbeterde Cognitieve Functie:

– *Studie*: Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017).
– *Resultaten*: In deze gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie kregen gezonde volwassenen ashwagandha-supplementen gedurende acht weken. De resultaten toonden aan dat de groep die ashwagandha kreeg verbeteringen vertoonde in cognitieve functies, inclusief geheugen en aandacht, in vergelijking met de placebogroep.
– *Bron*: [Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/)

Deze studies bieden wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van ashwagandha bij stressvermindering, slaapverbetering en verbeterde cognitieve functie. Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren, en het is raadzaam om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat je ashwagandha-supplementen gaat gebruiken, vooral als je onderliggende medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt.

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Hoe Ashwagandha te Gebruiken

Ashwagandha kan worden ingenomen in verschillende vormen, waaronder poeder, capsules, tincturen en thee. De juiste dosering kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en doelen, en het is raadzaam om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voor advies over het gebruik van ashwagandha.

Lees hier ook alles over Ashwagandha KSM66.

Conclusie

Ashwagandha is een krachtig kruid met veelbelovende voordelen voor de gezondheid, variërend van stressvermindering en slaapverbetering tot ontstekingsremmende eigenschappen en hormonale balans. Hoewel er wetenschappelijk bewijs is dat deze voordelen ondersteunt, is het belangrijk om op te merken dat ashwagandha niet voor iedereen geschikt kan zijn, en bijwerkingen zijn mogelijk. Het is verstandig om een arts te raadplegen voordat je ashwagandha als supplement gebruikt, vooral als je onderliggende medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt. Ashwagandha heeft echter veel te bieden in termen van natuurlijke gezondheidsbevordering en welzijn.

Ashwagandha kopen? <Klik hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen