Lions Mane paddestoel, ook wel Hericium Erinaceus of pruikzwam genoemd, is dat nu gezond of gevaarlijk voor ons als mensen? Er zijn al heel veel studies gedaan naar de werking van de Lions Mane paddenstoel, maar is dit ook voldoende wetenschappelijk onderlegt? We gaan hieronder verder in op de vraag of deze paddenstoel nu werkelijk gezond is of juist gevaarlijk is.

Lions Mane paddenstoel goed of niet voor ons? Is het veilig?

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is de Lions Mane ook bekend als Hericium Erinaceus, Yamabushitake, egelzwam, pruikzwam, Affenkopfpilz, Bearded Hedgehog mushroom en Pom Pom blanc. Onderzoek toont aan dat Lions Mane veel gezonde ingrediënten bevat die verschillende voordelen opleveren. Lion’s Mane wordt van oudsher gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, maar ook zou het goed zijn voor de hersenen*, het leervermogen* ondersteunen en bijdragen aan de concentratie*.

Lion´s Mane kopen? <Klik hier!

Wat is Lion’s Mane?

Lion’s Mane (ook wel Hericium Erinaceus of pruikzwam genoemd) is een parasitaire zwam die van nature op de stammen van beuken- en eikenbomen groeit. De paddenstoel leeft op het rottende hout nadat de boom is afgestorven. De Lion’s Mane paddenstoel is een ongewone, maar bijzondere paddenstoel soort. Deze paddenstoel lijkt niet op een typische paddenstoel, maar heeft in plaats daarvan lange, roomwitte stengels die sierlijk naar beneden hangen. Deze hangende slieren lijken op de manen van een leeuw. Als gevolg daarvan werd de naam Lion’s Mane bedacht.

De Lion’s Mane paddenstoel is één van de krachtigste en bekendste paddenstoelen. Het vruchtlichaam is eetbaar en heeft een milde kreeftachtige smaak. Het is echter niet zozeer de smaak van deze paddenstoel zo populair maakt. Vanwege zijn vele gezonde eigenschappen is de Lions Mane paddenstoel buitengewoon populair in China, Japan en andere Aziatische landen. Inmiddels ook in Europa, waaronder Nederland en België.

Hoe werkt de Lion’s Mane paddenstoel?

De Lion’s Mane is rijk aan mineralen (zoals zink en kalium). Verder worden in deze paddenstoel polysachariden, specifiek beta-glucan polysachariden, gevonden. Deze soort polysacharide staat erom bekend de immuniteit te stimuleren, maar is ook gunstig voor de hersenen en het zenuwstelsel.

Lion’s Mane is één van de weinige adaptogene paddestoelen. Het heeft als adaptogeen een regulerende werking bij en na een stressrespons voor de hersenen*. Daarnaast ondersteunt Lion’s mane de lichaamseigen groei functie NGF (nerve gbs-growth factor) en de en Brain-derived neurotrophic factor (BDNF).

NGF en BDNF zijn eiwitten die de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren en bestaande cellen versterken. NGF speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van myeline, het omhulsel rond zenuwcellen dat de hersencellen helpt hun werk te doen. BDNF verhoogt de hersenplasticiteit, wat je hersencellen helpt veerkrachtig te blijven bij stress of veroudering.

Lion´s Mane kopen? <Klik hier!

Nerve Growth Factor, wat is dat nou precies?

NGF is een neurotrofine, een stofje die nodig is om zenuwcellen te laten overleven. Sommige neurotrofines zijn alleen nodig tijdens de ontwikkeling van de hersenen, maar NGF is ook daarna onmisbaar. Het probleem is echter dat N.G.F. (nerve gbs-growth factor) erg slecht opgenomen kan worden door onze hersenen. Dit komt doordat het de bloed-hersenbarrière niet goed kan passeren. Om deze reden is het dus momenteel nog niet mogelijk om een supplement te ontwikkelen die direct NGF naar de hersenen kan sturen. Hier schiet echter Lion’s Mane te hulp! Lion’s Mane heeft de bijzondere eigenschap dat het d.m.v. van Ericenones en Ericacines, in staat is om de lichaamseigen productie van NGF te stimuleren en zo het gewenste effect te kunnen veroorzaken.

 

Is de Lions Mane paddenstoel giftig?

Nee, de Lions Mane paddenstoel is niet giftig. Er zijn zelf weinig bijwerkingen bekend van Lion’s Mane mushroom. Deze paddenstoelen zijn betrekkelijk gemakkelijk te herkennen, maar een onjuiste identificatie is altijd een risico voor vooral beginnende paddenstoelenzoekers. Echter in Europa zal je deze prachtige leeuwenmanen paddenstoel niet vaak aantreffen in de natuur. In Nederland en België is deze pruikzwam dan ook een bedreigd soort, welke je dus niet in het wild mag plukken. Ga dus niet zelf opzoek naar de paddenstoel!!!!

Voor Lions Mane voedingssupplementen worden de paddenstoelen speciaal gekweekt op bruine rijst voor extra voedingsstoffen. Daarna wordt er een extract van gemaakt. Lions Mane is bij bij Spiruealla in capsules en poedervorm verkrijgbaar. Alle pruikzwam producten die wij verkopen zijn biologisch, vrij van additieven, bindmiddelen, hulp- of smaakstoffen. Dus ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Lions mane bijwerkingen

Er zijn weinig bijwerkingen bekend van Lion’s Mane mushroom. Mensen die bijwerkingen van deze krachtige paddenstoelen ervaren, moeten uiteraard stoppen met het gebruik. Indien je medicijnen gebruikt, is het altijd verstandig om je arts te raadplegen alvorens voedingssupplementen toe te voegen.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Op zoek naar meer gezonde paddenstoelen? <Klik hier!  Kijk ook bij Maitake, Cordyceps voordelenChaga werking , Shiitake en Reishi.

Lion´s Mane kopen? <Klik hier!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen