Waarom zou Spirulina in je dagelijkse eetpatroon moeten zitten?

Spirulina is een alg die haar naam te danken heeft aan haar spiraalvorm. Het is één van de oudste levensvormen van onze planeet en wordt al eeuwen gebruikt als voedingsmiddel, door Azteken in Zuid-Amerika, maar ook in Afrika werd het als basis gebruikt voor voeding. Spirulina wordt op dit moment ook onderzocht om als voeding te dienen voor astronauten die in de toekomst langeafstandsmissies gaan ondernemen. Kortom, dit algje is enorm voedingsrijk en vormt een uitstekende basis voor een goede gezondheid.

 

Wat maakt Spirulina zo gezond?

Spirulina bestaat voor 60-70% uit eiwitten en is zo 1 van de rijkste eiwitvoedingsbron op aarde.

In de tabel hieronder hebben we ontleed welke vitamines, mineralen en vetzuren (eiwitten) er in spirulina voor komen.

Vitamines   Mineralen   essentiële vetzuren   non –essentiële vetzuren  
Vitamine A v Calcium v Isoleucine v Glutamine  
Vitamine B1 v Chroom   leucine v Alanine v
Vitamine B2 v Chloride   lysine v Arginine v
Vitamine B3 v Fluoride   Methionine v Aspartic zuur v
Vitamine B5 v Fosfor v Fenylalanine v Cystine v
Vitamine B6 v IJzer v Threonine v Glutaminezuur v
Vitamine B8   Jodium v Tryptofaan v Glycine v
Vitamine B11   Kalium v Valine v Histidine v
Vitamine B12 v Koper v     Proline v
Vitamine C v Magnesium v     Serine v
Vitamine D   Mangaan v     Tyrosine v
Vitamine E v Molybdeen       Asparagine  
Vitamine K v Natrium v     Selenocysteine  
Bèta-caroteen v Seleen v     Pyrrolysine  
    Zink v        
       

Vitamines in Spirulina

Vitamine A

De ‘anti-infectie vitamine’’. Heeft een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees

Bètacaroteen is een precursor voor vitamine A, deze voorloper kan opgeslagen worden in de lever en wordt omgezet naar vitamine A.

Spirulina bevat 7 van de 8 vitamine B-complex

Vitamine B1 (thiamine). Vitamine B1 is betrokken bij de verbanding van koolhydraten voor energie. Het heeft ook nog een rol in het zenuwstelsel en is belangrijk voor het functioneren van het hart.

Vitamine B2 ofwel riboflavine speelt ook een rol in het zenuwstelsel de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. 

Vitamine B3 ofwel niacine, nicotinezuur, nicotinamide speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.

Vitamine B5  Vitamine B5 speelt net als B1 een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het draagt bij aan de voorziening van energie. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen en zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel. 

Vitamine B6  ofwel pyridoxine is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen en energievoorziening. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede ondersteuning van het zenuwstelsel.

Foliumzuur (vitamine B11) Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuniteit. Ook Foliumzuur heeft een rol bij de vorming van rode bloedcellen net als B6, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap. Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei, daarom wordt het veel aangeraden bij zwangere vrouwen: foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. 

Vitamine B12 in spirulina fluctueert – Vitamine B12 wordt voornamelijk gehaald uit vlees (cobalamine). Het is van belang voor een goede weerstand. Betrokken bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. Ook spirulina heeft een mate van B12 en wordt daarom ook door veel vegetariërs ingezet als voedingssupplement bij tekort aan vlees

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine en staat bekend om haar rol voor een goede lichamelijke weerstand. Het is betrokken bij de huishouding van gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. 

Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. 

Vitamine K  een vetoplosbare vitamine, is nodig voor bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Pasgeboren baby’s (tot en met drie maanden) krijgen extra vitamine K toegediend om bloedingen te voorkomen. Zelf kunnen zij dit nog niet aanmaken.

Vetzuren in Spirulina

Alle 8 essentiële aminozuren zijn te vinden in Spirulina:

ISOLEUCINE: is vereist voor een optimale groei, ontwikkeling van intelligentie en een juist stikstofbalans in het lichaam, het wordt ook ingezet om andere niet-essentiële aminozuren te synthetiseren.

LEUCINE: Stimuleert de hersenfunctie, verhoogt de spierkracht.

LYSINE: Bouwsteen voor antistoffen, versterkt de bloedsomloop en handhaaft de normale groei van cellen.

METHIONINE: essentieel lipotroop (vet- en lipidemetaboliserend) aminozuur dat de gezondheid van de lever onderhoudt. Een anti-stressfactor, kan kalmeren werken

FENYLALANINE: belangrijke stof voor de schildklier voor de productie van thyroxine, wat de stofwisseling stimuleert.

THREONINE: verbetert de spijsvertering en darmflora

TRYPTOFAAN: verhoogt de inzet van B-vitamines in het lichaam en de stabiliteit van de emoties. Bevordert het gevoel van kalmte.

VALINE: helpt bij spiercoördinatie.

Daarnaast bevat Spirulina 10 van de 14 niet-essentiële aminozuren.

“Niet-essentieel” betekent niet dat deze aminozuren niet nodig zijn voor het lichaam, maar geeft alleen aan dat het lichaam ze zelf kan aanmaken als dat nodig is.

ALANINE: versterkt de celwanden.

ARGININE: is van belang voor de seksuele gezondheid van mannen sperma bestaat voor 80 procent bestaat uit arginine. Helpt ook om het bloed te ontgiften.

ASPARTIC ACID: Helpt transformatie van koolhydraten in cellulaire energie.

CYSTINE: Ondersteunt de alvleesklier, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en koolhydraatstofwisseling. wordt gebruikt om sommige symptomen van voedselallergie en intolerantie te verlichten.

GLUTAMINEZUUR: Samen met glucose, een van de belangrijkste brandstoffen voor de hersencellen. Wordt gebruikt om het verlangen naar alcohol te verminderen en de geestelijke gezondheid te stabiliseren.

GLYCINE bevordert het gebruik van energie en zuurstof in cellen.

HISTIDINE: versterkt zenuwrelais, vooral in de gehoororganen. Wordt gebruikt om sommige gevallen van doofheid terug te draaien.

PROLINE: Een voorloper van glutaminezuur.

SERINE: Helpt bij het vormen van de beschermende vet- omhulsels rond zenuwvezels.

TYROSINE: vertraagt ​​veroudering van cellen en onderdrukt hongercentra in de hypothalamus. Kan worden gesynthetiseerd uit fenylalanine. Betrokken bij de juiste kleuring van haar en huid, inclusief bescherming tegen zonnebrand.

Gechelateerde mineralen in Spirulina

Spirulina bevat essentiële mineralen en sporenelementen die uit het groeimedium zijn geabsorbeerd in gechelateerde, gemakkelijk te absorberen vormen. Gechelateerd betekent dat de mineralen zich aan een aminozuur hebben gebonden waardoor het lichaam ze makkelijker opneemt en gebruikt dan geisoleerde mineralen.

Kalium: een cruciaal mineraal dat de balans van lichamelijke elektrolyten reguleert, in een soort wisselspanning. Een tekort kan hartstilstand, hypertensie, bijnieruitputting en spierinstorting veroorzaken.

Calcium: Het meest voorkomende mineraal in het lichaam, het is vooral belangrijk voor de bot- en tandgezondheid, maar is ook betrokken bij neurale transmissies naar de spieren. Spirulina levert ongeveer evenveel calcium, gram voor gram, als koemelk.

Zink: het draaipunt van meer dan dertig vitale enzymatische reacties, met ingrijpende gevolgen voor de geestelijke gezondheid, huidtint, prostaatfunctie en genezingscapaciteit.

Magnesium Een tekort kan leiden tot spasmodische spieraandoeningen, inclusief hartonregelmatigheden. Helpt bij de assimilatie van vitamine C, B-vitamine complex en eiwitten.

Mangaan Activeert enzymsystemen, samen met zink. Bevordert de activiteit van neurotransmitter acetylcholine en helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Selenium Oorspronkelijk gedacht dat het een giftige zware metalen was, maar nu bekend is dat het essentieel is voor een goede gezondheid. 

IJzer Bevordert de vorming van hemoglobine, het zuurstofhoudende bloedpigment dat wordt aangetroffen in gezonde rode bloedcellen. IJzertekort komt het meest voor bij vrouwen in hun reproductieve jaren.

Fosfor Het op een na meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam, het wordt in vrijwel elke cel aangetroffen. Functies met calcium om de botdichtheid te behouden. Helpt bij het verteren van koolhydraten en de B-vitaminen niacine en riboflavine.

Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming. 

Natrium is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium een belangrijke bijdrage aan de regulering van de bloeddruk, samen met het mineraal kalium. Natrium en Kalium zorgen op celgrootte voor een spanningsverschil waardoor calciumflow in cellen mogelijk gemaakt wordt.

Calcium 468 mg
Fosfor 961 mg
ijzer 87.4 mg
jodium 142 µg
Magnesium 319 mg
Zink 1.45 mg
Selenium 25.5 mg
koper 0.47 mg
Kalium 1660 mg
Mangaan 3.26 mg
Natrium 641 mg

De voedingssamenstelling van spirulina kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Het jodiumgehalte kan bijvoorbeeld variëren tussen zoetwater en zoutwater gekweekte spirulina.

Meer weten over Spirulina? Klik dan hier: Spirulina: Alles over dit Superfood.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen