Heb je ooit gehoord van L-Carnitine? Misschien wel, maar wist je dat dit supplement ook bekend staat onder andere benamingen zoals levocarnitine of vitamine BT? L-Carnitine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat een essentiële rol speelt in het energiemetabolisme van ons lichaam. Het staat vooral bekend om zijn vermogen om vetten om te zetten in energie, waardoor het een populair supplement is geworden onder mensen die hun energieniveaus willen verhogen en vet willen verbranden op een natuurlijke en veilige manier.

-8%
33,50
Bekijk product
37,95
Bekijk product

Voordelen van L-Carnitine

L-Carnitine biedt talloze voordelen voor degenen die op zoek zijn naar een boost in energie en gewichtsverlies. Een van de belangrijkste voordelen is het vermogen om vetten te verbranden. Het werkt als een transportmiddel dat vetzuren naar de mitochondriën in onze cellen brengt, waar ze worden omgezet in energie. Door de vetverbranding te stimuleren, kan L-Carnitine helpen bij het verminderen van lichaamsvet en het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Bovendien speelt L-Carnitine een rol bij het verbeteren van de sportprestaties. Het helpt de atletische prestaties te bevorderen door het verminderen van de ophoping van melkzuur in de spieren, het verhogen van het uithoudingsvermogen en het versnellen van het herstel na intensieve trainingssessies. Dit maakt het supplement zeer populair bij zowel professionele atleten als recreatieve sporters.

Naast de eerder genoemde voordelen, heeft L-Carnitine nog andere potentiële voordelen voor de gezondheid. Hoewel verder onderzoek nodig is om deze voordelen volledig te bevestigen, zijn er enkele interessante gebieden waarin L-Carnitine mogelijk gunstig kan zijn:

 1. Verbetering van de hersenfunctie: Er is enig onderzoek dat suggereert dat L-Carnitine mogelijk een rol kan spelen in de verbetering van de hersenfunctie en het geheugen. Het kan helpen bij het verminderen van mentale vermoeidheid en het verbeteren van de algehele cognitieve prestaties.
 2. Verbetering van de vruchtbaarheid: L-Carnitine is betrokken bij de energieproductie in de spermacellen. Verschillende studies hebben aangetoond dat L-Carnitine-suppletie de spermkwaliteit kan verbeteren, de beweeglijkheid van sperma kan verhogen en de vruchtbaarheid bij mannen met verminderde vruchtbaarheid kan bevorderen.
 3. Ondersteuning van de levergezondheid: L-Carnitine kan een beschermend effect hebben op de lever en kan mogelijk helpen bij het verminderen van leververvetting en het bevorderen van de leverfunctie.
 4. Ondersteuning van het immuunsysteem: L-Carnitine speelt een rol bij de productie van antilichamen en de activiteit van de immuuncellen. Het kan mogelijk het immuunsysteem versterken en de weerstand tegen infecties verbeteren.

Werking in je lichaam

Om te begrijpen hoe L-Carnitine werkt, moeten we een kijkje nemen in ons lichaam. Ons lichaam kan L-Carnitine zelf aanmaken uit de aminozuren lysine en methionine, maar het kan ook uit voedselbronnen worden verkregen, zoals rood vlees, zuivelproducten en avocado’s. Eenmaal in ons lichaam wordt L-Carnitine opgeslagen in onze spieren en organen, waar het wordt gebruikt om vetten om te zetten in energie.

Wanneer we fysieke activiteit ondernemen, stimuleert L-Carnitine de vetverbranding door de vetzuren naar de mitochondriën te transporteren. Dit proces zorgt voor een constante energietoevoer, waardoor vermoeidheid wordt verminderd en de algehele prestaties worden verbeterd.

-8%
33,50
Bekijk product
37,95
Bekijk product

Welke onderzoeken zijn er gedaan naar L-Carnitine?

Onderzoeken naar de effecten en voordelen van L-Carnitine zijn uitgevoerd om de werkzaamheid en veiligheid van het supplement te evalueren. Hier zijn enkele van de belangrijkste onderzoeken die zijn uitgevoerd:

 1. Gewichtsverlies en vetverbranding: Een studie gepubliceerd in het Journal of Physiology in 2011 onderzocht de effecten van L-Carnitine-suppletie op gewichtsverlies en vetverbranding bij obese individuen. De resultaten toonden aan dat degenen die L-Carnitine gebruikten significant meer gewicht verloren en een hogere vetoxidatie vertoonden in vergelijking met de placebogroep.
 2. Sportprestaties en uithoudingsvermogen: Een systematische review en meta-analyse van verschillende studies, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine in 2018, onderzocht de effecten van L-Carnitine op sportprestaties en uithoudingsvermogen. De analyse concludeerde dat L-Carnitine-suppletie leidde tot significante verbeteringen in de maximale zuurstofopname, verminderde lactaatvorming en verhoogde uithoudingsvermogen bij sporters.
 3. Hartgezondheid: Verschillende studies hebben de rol van L-Carnitine bij de ondersteuning van hartgezondheid onderzocht. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cardiovascular Drugs and Therapy in 2017 toonde aan dat L-Carnitine-suppletie gunstige effecten had op de hartfunctie bij patiënten met hartfalen.
 4. Diabetes en insulineresistentie: Onderzoek suggereert dat L-Carnitine ook gunstig kan zijn voor mensen met diabetes en insulineresistentie. Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in 2013 toonde aan dat L-Carnitine-suppletie de insulinegevoeligheid verbeterde en de bloedsuikerspiegel stabiliseerde bij mensen met type 2 diabetes.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel er veelbelovende resultaten zijn verkregen uit deze onderzoeken, verdere studies nodig zijn om de optimale dosering, duur en potentiële bijwerkingen van L-Carnitine-suppletie te bevestigen.

Voor wie is L-Carnitine geschikt?

L-Carnitine is geschikt voor een breed scala aan mensen die hun energieniveaus willen verhogen, gewicht willen verliezen of hun sportprestaties willen verbeteren. Mensen die regelmatig sporten en streven naar een verbeterde atletische prestatie kunnen baat hebben bij het gebruik van L-Carnitine. Het supplement is ook nuttig voor degenen die vet willen verbranden en hun lichaamssamenstelling willen verbeteren.

-8%
33,50
Bekijk product
37,95
Bekijk product

Wat is de juiste dosering van L-Carnitine?

De juiste dosering van L-Carnitine kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en het specifieke doel van het gebruik. Over het algemeen worden de volgende aanbevolen doseringen gehanteerd:

 1. Algemene gezondheid en energieondersteuning: Een dagelijkse dosis van 500 tot 2000 mg L-Carnitine wordt meestal aanbevolen voor algemene gezondheid en energieondersteuning. Deze dosering kan in één keer worden ingenomen of verdeeld over meerdere doses gedurende de dag.
 2. Gewichtsverlies en vetverbranding: Voor mensen die L-Carnitine gebruiken als onderdeel van een gewichtsverliesprogramma, kan een dosering van 1000 tot 3000 mg per dag effectief zijn. Het is raadzaam om deze dosis te verdelen over meerdere innames gedurende de dag, bijvoorbeeld voor de maaltijden.
 3. Sportprestaties en uithoudingsvermogen: Voor atleten en mensen die hun sportprestaties willen verbeteren, kan een dosering van 1000 tot 4000 mg L-Carnitine vóór de training of wedstrijd worden ingenomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het altijd het beste is om te beginnen met een lagere dosis en geleidelijk te verhogen terwijl je de reactie van je lichaam observeert. Het is ook raadzaam om de aanbevelingen op de verpakking van het L-Carnitine-supplement op te volgen of advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat sommige vormen van L-Carnitine, zoals acetyl-L-Carnitine (ALCAR), een andere dosering en gebruiksrichtlijnen kunnen hebben. Zorg ervoor dat je de specifieke aanbevelingen volgt die worden verstrekt door de fabrikant van het supplement dat je gebruikt.

Met welke supplementen wordt L-Carnitine vaak gecombineerd?

L-Carnitine kan worden gecombineerd met verschillende supplementen om de voordelen te vergroten of complementaire effecten te bieden. Hier zijn enkele populaire supplementen waarmee L-Carnitine vaak wordt gecombineerd:

 1. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren, zoals visolie, worden vaak gecombineerd met L-Carnitine. Deze combinatie kan gunstig zijn voor de algehele gezondheid, inclusief de ondersteuning van het hart, de hersenfunctie en het verminderen van ontstekingen. Lees hier meer over Omega 3.
 2. Co-enzym Q10: Co-enzym Q10 is een antioxidant die betrokken is bij de energieproductie in onze cellen. Het wordt vaak gecombineerd met L-Carnitine om de algehele energieproductie en het uithoudingsvermogen te verbeteren.
 3. Groene thee-extract: Groene thee-extract bevat polyfenolen en cafeïne, die de vetverbranding kunnen stimuleren en het metabolisme kunnen verhogen. Gecombineerd met L-Carnitine kan groene thee-extract de effecten van gewichtsverlies en vetverbranding versterken.
 4. B-vitaminen: B-vitaminen, zoals vitamine B1, B6 en B12, spelen een rol bij het energiemetabolisme en de ondersteuning van het zenuwstelsel. Het combineren van L-Carnitine met B-vitaminen kan de algehele energieproductie verbeteren.
 5. L-arginine: L-arginine is een aminozuur dat betrokken is bij de synthese van stikstofmonoxide, wat de bloedstroom kan verbeteren. De combinatie van L-Carnitine met L-arginine kan gunstig zijn voor de vasculaire gezondheid en de prestaties tijdens het sporten.
-8%
33,50
Bekijk product
37,95
Bekijk product

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Over het algemeen wordt L-Carnitine als veilig beschouwd bij gebruik binnen de aanbevolen doseringen. Het wordt goed verdragen door de meeste mensen en veroorzaakt zelden ernstige bijwerkingen. Niettemin kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren. Enkele mogelijke bijwerkingen van L-Carnitine zijn:

 1. Maagklachten: In sommige gevallen kan het gebruik van L-Carnitine maagklachten veroorzaken, zoals misselijkheid, braken, diarree of buikkrampen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vaak vanzelf. Het kan helpen om L-Carnitine in te nemen met voedsel om maagklachten te verminderen.
 2. Geur van urine, zweet of adem: Het gebruik van L-Carnitine kan ervoor zorgen dat urine, zweet of adem een lichte ammoniakachtige geur krijgt. Dit is een normaal verschijnsel en onschadelijk.
 3. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren na inname van L-Carnitine. Symptomen kunnen huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of moeilijkheden met ademhalen omvatten. Als je een allergische reactie ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik van L-Carnitine en zoek medische hulp.

Als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, is het verstandig om voor gebruik van L-Carnitine advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional om mogelijke interacties te vermijden.

-8%
33,50
Bekijk product
37,95
Bekijk product

 

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Ben je benieuwd naar de voordelen van Shilajit? Klik dan hier!

Interesse in wat een cacao ceremonie is? <Klik dan hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen