Triglyceriden met middellange keten (MCT) zijn een soort vet dat voorkomt in oliën, zoals kokos- en palmolie. De laatste jaren wint MCT olie aan populariteit als supplement. De toegenomen belangstelling voor de voordelen van MCT olie is gedeeltelijk te danken aan de opkomst van het Keto dieet, maar ook de toestroom van onderzoek naar de voordelen van kokosolie.

Maar wat is MCT olie precies, en maken de gezonde voordelen de hype waar?

Wat is MCT olie?

MCT olie wat is dat eigenlijk precies? MCT olie is een bron van middellange ketenvetzuren van kokosolie. MCT staat voor de Engelse benaming Medium Chain Triglycerides en wordt ook wel gefractioneerde kokosolie genoemd. Voor de productie van MCT olie wordt kokosolie gebruikt, omdat kokosolie de rijkste bron is van deze specifieke type vetzuren. Meer dan 50% van de vetzuren in kokosolie zijn MCT’s.

MCT olie ontstaat door de lange keten vetzuur laurinezuur van kokosolie af te scheiden, zodat alleen de middellange keten vetzuren caprine- en caprylzuur overblijven. Anders dan kokosolie is MCT olie door deze werkwijze vloeibaar bij kamertemperatuur.

Wat doet MCT olie?

MCT olie is een van de snelste bronnen van schone brandstof voor lichaam en hersenen. Deze snel absorberende vetten zijn, zonder twijfel, één van de beste manieren om je prestaties of een voedingsprogramma op gang te brengen.

De meeste vetten die we eten zijn gemaakt van zogenaamde lange keten vetzuren (LCT) -koolstof-, zuurstof- en waterstofatomen gebonden aan een lange keten van koolwaterstoffen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn lange keten vetten volumineus, en hebben ze “langer” de tijd nodig om in het lichaam afgebroken te worden om activiteit te voeden.

Triglyceriden met middellange keten (MCT’s) zijn verzadigde vetten die, door een kortere keten van koolstofatomen, sneller verteren en dus een snellere bron van energie zijn.

Als MCT’s geconsumeerd worden, gaan ze rechtstreeks naar de lever. Daar worden ze snel verteerd en opgenomen of omgezet in ketonen, die het lichaam in plaats van koolhydraten als brandstof kan gebruiken. Deze snelle omslag maakt suppletie met MCT’s voor de keto diëter tot wat het indrukken van de Nitro-knop is voor een straat dragracer.

Uitleg over de vetzuren en MTC-olie

In de voedingsleer zijn niet alle vetten gelijk geschapen. Gezondere vetten worden meestal tot de enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten gerekend. Zo zijn omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA, een soort meervoudig onverzadigd vet.

Gezonde vetbronnen zijn onder andere wilde zalm en sardines, avocado, walnoten, amandelen, gemalen chiazaad en vlaszaad, lijnzaadolie, olijfolie en avocado-olie.

Minder gezonde vetten zijn verzadigde vetten en transvetten. Hoewel MCT-olie een gefabriceerde bron van verzadigd vet is, meestal afkomstig van kokos- of palmolie, verschilt het van andere vetbronnen.

De meeste vetzuren zijn lange keten, wat betekent dat ze 13 tot 21 koolstofatomen bevatten, terwijl korte ketenvetzuren minder dan 6 koolstofatomen bevatten. Middellange ketenvetzuren, zoals die in MCT voorkomen, bevatten echter 6 tot 12 koolstofatomen.
Omdat het kleinere vetmoleculen zijn dan lange keten, worden middellange keten triglyceriden gemakkelijker door de lever opgenomen. Zo worden ze sneller gebruikt voor energie, en kunnen ze het lichaam van brandstof voorzien.

Het is echter de moeite waard op te merken dat de huidige voedingsrichtlijnen aanbevelen verzadigd vet te beperken tot niet meer dan 10% van de maximale dagelijkse totale calorieën. En specifiek kokosolie, palmpitolie en palmolie aanmerken als hoge bronnen van verzadigd vet.

Soorten MCT-olie

MTC-olie is onder te verdelen in vier subcategorieën, die uit verschillende aantallen koolstofatomen bestaan. De cijfers geven aan hoe lang een vetzuurketen is.
C6: Capronzuur
C8: Caprylzuur
C10: Caprinezuur
C12: Laurinezuur

Het aantal koolstofatomen in een triglyceride bepaalt hoe het lichaam ze verwerkt tot energie. In het algemeen geldt: hoe langer de keten, hoe moeilijker het lichaam ze kan verwerken tot energie voor ons lichaam. Omdat MCT’s korter zijn, hebben ze de voorkeur bij het gebruik van vet als energiebron.

Het lichaam gebruikt ook korte ketenvetzuren voor energie, die ontstaan uit de fermentatie van voedingsvezels en onverteerde suikers door bacteriën in de darm.
MCT-olie bestaat voor 100% uit MCT’s, waardoor het de meest geconcentreerde bron van MCT is in vergelijking met andere oliën, zoals kokosnoot of palm.

MCT wordt ook gevonden in palmpitolie, boter en andere melkproducten zoals kaas. Grasboter bestaat uit ongeveer 8% MCT. Zuivelproducten zoals volvette yoghurt, bevatten ongeveer 8% tot 9% MCT.

Als je deze oliën eet, krijg je dus een complexer scala van vetten binnen. Niet zomaar MCT, maar een combinatie van de verschillende soorten MCT’s.

De 5 MCT olie voordelen

Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken en studies worden de MCT olie voordelen geprezen. We lichten hieronder de belangrijkste MCT olie voordelen toe:

#1 Ondersteunt gewichtsverlies*

Een van de redenen waarom MCT olie populair werd, is de potentie die het heeft om te helpen bij gewichtsverlies door verzadiging te bevorderen. Door de verzadigde vetten heb je langer een voller gevoel. Het nuttigen van MCT gaat namelijk gepaard met een lagere stijging van postprandiale triglyceriden en glucose. Dit betekent dat MCT olie kan helpen om je voldaan te voelen na een maaltijd, zodat je je niet overeet.

Kijk ook eens bij de beste Superfoods voor afvallen.

#2 Stimuleert het energie niveau*

MTC olie is een directe bron van energie. In de lever wordt MTC omgezet in ketonen zoals bèta-hydroxybutyraat, die in de nuchtere toestand betere, efficiëntere energie leveren voor de hersenen. Dit betekent dat concentratievermogen toeneemt. Ook stimuleert het je geheugen en je mentale prestaties.

Meer hulp bij energie? <Kijk dan ook hier voor Top 10 Tips!

#3 Ondersteunt het uithoudingsvermogen*

MTC olie kan ook helpen bij het ondersteunen van het atletisch uithoudingsvermogen door het lactaatgehalte (een indirecte marker van vermoeidheid binnen inspannende spieren) te verlagen. Uit een studie van 2009 kwam naar voren dat atleten die vóór hun training 6 gram (1,5 theelepels) MCT olie innamen (in plaats van lange-keten triglyceriden) hun waargenomen inspanningspercentages verlaagden tijdens matige en hoge intensiteitsoefeningen. Wat verwijst naar hoe hard je het gevoel hebt dat je lichaam aan het werk is.

Wanneer je een koolhydraatarm dieet met MCT olie gebruik, kan dit een positief effect hebben op het behoud van de spiermassa.

Interesse in verhogen van uithoudingsvermogen? Kijk dan ook een bij Ashwagandha en Shilajit.

Ashwagandha kopen? < Klik dan hier!

#4 Gunstige en gezonde darmflora*

MCT olie kan helpen bij de overgroei van bacteriën en gisten in de darmen en deze onder controle houden. MCT supplementen maken vaak deel uit van een behandelplan voor patiënten met microbioom onevenwichtigheden. Dit vanwege de antibacteriële en antischimmel eigenschappen.

Kijk ook eens bij Chlorella werking.

#5 Goed voor het hart*

Hoewel MCT olie vooral uit verzadigde vetten bestaat, wordt het toch als gezond middel voor cardiovasculaire gezondheid beschouwd. Dit komt doordat MCT olie kan zorgen voor een lagere LDL cholesterolgehalte (slechte cholesterol) en een hoger HDL cholesterol (de goede cholesterol). Een hogere HDL hangt weer samen met een goede gezondheid van het hart en bloedvaten.

Interesse in verlagen van je bloeddruk? <Kijk dan ook hier en bij Resveratrol en Rode Gist Rijst.

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

MCT olie kopen

Als je ook wilt profiteren van de gezonde werking van MCT, dan kan je de beste MCT olie kopen in de online winkel van Spiruella. MCT olie kopen is verkrijgbaar als olie en als poeder, welke je oplost in dranken, zoals koffie. Je kan gemengde C8 en C10 MCT olie kopen, maar ook pure C8 MCT-olie. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen