Camu Camu.
Camu Camu (Myrciaria dubia) is een bes die gevonden wordt in de Amazone regenwouden van Peru en Brazilie.
De Camu Camu bes heeft de hoogste geregistreerde hoeveelheid natuurlijke vitamine C bekend op de planeet.
Sinaasappelen bieden 500-4,000 ppm vitamine C (ascorbinezuur), Acerola heeft 16.000 tot 172.000 ppm vitamine C.
Camu-Camu levert tot 500.000 ppm vitamince C, of ongeveer 2 gram vitamine C per 100 gram fruit.
In vergelijking met sinaasappels levert Camu Camu dertig keer meer vitamine C, tien keer meer ijzer, drie keer meer niacine, twee keer zoveel riboflavine, en 50% meer fosfor.
Camu Camu is ook een belangrijke bron van kalium, 711 mg per kg fruit.
Buiten ascorbine zuur is Camu Camu ook rijk aan flavonoïden, zoals anthocyanen, flavanolen, catechinen, delfinidine 3-glucoside, cyanidine 3-glucoside, ellaginezuur, rutine, Alfa-pineen en d-limoneen (verbindingen bekend als terpenen).
Voor een volledige lijst, zie Etnobotanische databank Dr James Duke’s