Meel , Bloem en Granen

Toont alle 6 resultaten

Meel is een ingrediënt van verschillende etenswaren en wordt meestal van graan gemaakt. In de meeste gevallen bedoelt men met meel tarwemeel. Meel wordt verkregen door het malen van tarwe, een ander graan zoals mais of een vergelijkbaar zetmeel-rijk product, zoals boekweit. Het fijnste maalsel, zonder zemelen of kiem, wordt bloem genoemd. Als na het zeven aan de bloem de fijnste (poeder)zemelen weer worden toegevoegd wordt lemairemeel verkregen, waardoor het meel een iets donkerder kleur heeft dan bloem. Volkoren tarwemeel is gemaakt van gemalen tarwe waar de zemel en kiem niet uitgezeefd zijn. In de moderne bloemmaalderijen met walsen is echter wel de waardevolle kiemolie gescheiden van het meel. In maalderijen waar nog met stenen wordt gemalen, bijvoorbeeld in een wind- of watermolen, is nog wel de kiemolie aanwezig.

 

Meel, en in het bijzonder tarwemeel, is een van de belangrijkste ingrediënten van het Europese en Amerikaanse voedsel, niet in de laatste plaats door de verwerking in brood. Tarwemeel (net als veel andere meelsoorten) is aantrekkelijk om te verwerken vanwege de elastische structuur die ontstaat na menging met water. Dit is te danken aan een bepaalde groep eiwitten, gluten. Sommige meelsoorten worden voor veevoeder gebruikt, zoals maïsmeel.

Meel , Bloem en Granen

Paarse Mais poeder biologisch

2,957,95
Uitverkocht
5,00
Uitverkocht

Boekweitmeel kopen

Boekweitmeel biologisch

2,506,00
Uitverkocht

Meel , Bloem en Granen

Chufameel biologisch

4,95
Uitverkocht

Meel , Bloem en Granen

Havermout biologisch

1,503,50
Uitverkocht

Meel , Bloem en Granen

Teff biologisch

6,75

Verschillende meel- en graansoorten

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten meel en granen verkrijgbaar. Hieronder zullen enkele van deze soorten kort besproken worden:

- Kokosmeel: dit type meel wordt gemaakt van gedroogde en hierna fijn geraspte kokos. Kokosmeel bevat voornamelijk veel vezels en eiwitten en kan uitstekend gebruikt worden als vervanging van tarwemeel.

- Boekweitmeel: boekweit is een plant, waarvan boekweitmeel gemaakt wordt. Boekweitmeel is eveneens een type meel dat ter vervanging van tarwemeel gebruikt kan worden, het bevat iets meer koolhydraten en iets minder vet in vergelijking met tarwemeel.

- Chufameel: dit meel wordt gemaakt van de tijgernoot, een knolgewas dat ook wel aardamandel wordt genoemd. Omdat de tijgernoot van zichzelf een licht zoete smaak heeft, het chufameel ook een licht zoete smaak, hierdoor is het ook uitermate geschikt om in zoetere baksels te gebruiken. Chufameel is hiernaast ook zeer rijk aan vezels.

- Teffmeel: teff is een zeer fijne graansoort waar teffmeel van gemaakt wordt. Met dit type meel kan bijvoorbeeld teff brood gemaakt worden, hetgeen volkoren en glutenvrij is en hiernaast rijk aan complexe koolhydraten.

- Amandelmeel: dit meel wordt gemaakt van fijngemalen, witte amandelen en kan ook gebruikt worden als vervanger van tarwemeel. Amandelmeel is koolhydraatarm en rijk aan vetten en vitaminen. Amandelmeel is makkelijk verkrijgbaar, tegenwoordig kun je bijna bij iedere levensmiddelenwinkel amandelmeel kopen. Alle bovenstaande meelsoorten hebben hun eigen gezondheidsvoordelen en zijn uitermate geschikt om mee te bakken. Naast het geheel vervangen van tarwemeel, is het ook mogelijk om de hoeveelheid tarwemeel uit een recept gedeeltelijk te vervangen voor één van bovenstaande meelsoorten.

>