Maca poeder.

Maca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas dat op grote hoogte, tussen 3.000 en 4.500 meter boven zeeniveau, in de Peruaanse Andes groeit. Maca is de enige eetbare plant die op deze plaatsen overleeft, omdat het er ’s nachts erg koud wordt en de zon er overdag onverbiddelijk warm kan zijn.
De bodem waarop Maca groeit bevat een grote hoeveelheid mineralen. Maca is gerelateerd aan de familie van de koolsoorten. Ook zijn kleur lijkt op die van de aardappel. Van vorm lijkt hij op een grote radijs. Maca heeft een zoete smaak. In Peru wordt Maca op verschillende manieren verwerkt: rauw, gebakken of gedroogd. Peruvianen maken koekjes, taarten, chips
en drankjes met Maca. Hier in Europa kennen we Maca vooral gedroogd, verwerkt in capsules of gegelatiniseerd. Gedroogd kan de plant makkelijk zeven jaar bewaard worden.
De knol wordt al duizenden jaren gebruikt door de lokale bevolking (zie geschiedenis). Ook nu nog gebruiken Peruvianen Maca als voedingsbron. Maar ook ver buiten de grenzen van Peru is Maca ondertussen bekend geworden, zowel in Zuid- en Noord-Amerika als in Europa. Maca is een 100% natuurlijk product.

Uiteindelijk geraakte Maca in Europa in de vergetelheid. Alleen in de Peruviaanse Andes bleef men Maca gebruiken.
De wortel was tot een paar jaar geleden enkel nog te koop op de lokale markten van de Andes. Maca werd herontdekt in de zestiger en tachtiger jaren van de twintigste eeuw door plantkundig onderzoek naar ‘de verloren gewassen van de Andes’. Eén van deze verloren gewassen was Maca. Vandaag de dag groeit de populariteit van Maca poeder zeer sterk. Steeds meer mensen ontdekken de invloed van Maca.

Disclaimer: Spiruella doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie, de inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/natuurvoeding.